Hány szinonimát ismersz a női nemi szervre? (x)

Punci, nunus, punelláris… Ízlelgesd a szavakat, mondd ki hangosan, és döntsd le az intimtájéki tabukat magadban! Mert tudatosak csak azokkal a dolgokkal kapcsolatban lehetünk, amikről merünk beszélni.

vaginavigator 202209 femina cover 1.png

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez év májusában új szereplő bukkant fel a YouTube-on. A VagiNavigátor egy könnyed, fiataloknak szóló és őket megszólaltató videósorozat, amely vallja: az intim egészség nem intim téma.

Női nemi szerv

Az ember társas lény, és tudásának jelentős részét már az ősidők óta tapasztalatcserén keresztül szerzi. Ez a tapasztalatcsere lehet közvetlen vagy közvetett, szóbeli vagy írásos, online vagy offline, a lényeg, hogy beszéljünk a dolgokról. Így tud ugyanis kialakulni a képünk arról, hogy mi a normális és – értelemszerűen – hamarabb felismerjük azt is, hogy mi nem az.

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

A társadalom viszont bizonyos témákat elkezdett a szőnyeg alá söpörni, így az ezekkel kapcsolatos tudás lassan kikopik a köztudatból. Erre a sorsra jutott a (női) intim egészség is. Pedig mi szégyellnivaló van mondjuk a hüvelyfolyásban? Neked is van, nekem is van. Néha kicsit több, néha kevesebb, sőt, még az állaga is változó. És ez teljesen normális. Mégis, a nők jelentős része még a legjobb barátnőjével sem meri megbeszélni a tapasztalatait.

 Tudtad?

Azt például tudtad, hogy a fejekben elsősorban nemi betegségként élő hüvelygomba kialakulásában a szexnek nem sok szerepe van? A tanga szexi, de eltűnődtél már rajta, hogy milyen hatással van az intim egészségedre? Vagy, hogy milyen színe, szaga, állaga lehet a már emlegetett hüvelyi váladéknak egy egészséges szervezet esetén? Megannyi kérdés, amelyeket korábban talán még önmagadnak sem tettél fel, nemhogy másnak. Pedig, ha valamiről nem beszélünk, arról nincs tudásunk. És ha nincs tudásunk róla, akkor oda se figyelünk rá igazán, és talán fel sem tűnik, ha megváltozik a működése – azaz, ha baj van.

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

Az üzenet egyértelmű: egészségtudatosnak lenni azt is jelenti, hogy tisztában vagy azzal, ami a szemérmes szerveid körül történik – ha pedig nem, mersz kérdezni. Akár egy baráti beszélgetés során is! Hiszen egy-egy ilyen tapasztalatcsere valakit komolyabb egészségügyi nehézségektől is megkímélhet.

 

Nézd meg a beszélgetős sorozat eddig megjelent részeit a VagiNavigátor YouTubecsatornáján vagy a vaginavigator.hu weboldalon! Érdekeljen az egészséged – érdekeljen, hogy mi van a szemérem másik oldalán!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

CH-20220629-34

(A képek forrása: Bayer Hungária Kft.)

Ezt is szeretjük