Ez történik a szervezettel 40 után - Nem csak a menopauzára kell figyelni

A változókor alatt komoly változások lépnek fel a kismedence területén.

Női egészség negyven felett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A női reproduktív rendszer, vagyis az a terület, amivel a nőgyógyászat foglalkozik, minden életszakaszban kiemelt szerepet játszik, de negyven fölött már minden nőnek tudatosabbnak kell lennie e téren.

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a hormonális átmenet és a kismedencében lezajló változások okozta panaszok gondos kezelést igényelnek.

Ez történik a női szervezettel 40 felett

45-50 év között a legtöbb nőnél bekövetkezik a menopauza, ami előtt a hölgyek akár 4-5 évig is megélhetik a perimenopauza okozta enyhébb-súlyosabb változásokat. A hormonszintek fluktuációja közvetlen behatással lehet a nők egészségére, olyan tüneteket okozva, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a vaginális szárazság vagy akár a hangulatzavarok. A csökkenő ösztrogénszint miatt kialakulhat diszkomfortérzés a szexuális aktus során, ami nemcsak az érzetben jelenthet változást, de a fertőzések kockázatát is növelheti.

GettyImages-1482899565
Fotó: courtneyk / Getty Images Hungary

Ezekről a menopauza okozta tünetekről részben a nőgyógyásszal érdemes konzultálni, hiszen nem csak magára a panaszra ajánlhat kezelést a szakember, de a hormonpótló terápiát is mérlegelheti, részben az életmódban is érdemes olyan változtatásokat tenni, amelyek közvetve csökkentik a kellemetlenségeket. A rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott étrend gyakorlati megvalósításában nagy segíthet jelenthet a mozgásterapeuta és a dietetikus.

A negyven feletti nőknek számolniuk kell a kismendencét érintő változásokkal is. A kismedence izmai ugyanis döntő szerepet játszanak a hólyag, a méh és a belek megtámasztásában, ezért ha az olyan tényezők, mint a terhesség, a szülés, az elhízás vagy akár a krónikus székrekedés meggyengítik azokat, annak számos következménye lehet - ismerteti dr. Józan Gyöngyi. - A meggyengülő kismedencei izomtónus az egyik legnagyobb rizikófaktora az inkontinenciának, ami sokszor úgynevezett stresszinkontinencia, ami főként az alhasi erőkifejtés, tüsszentés, köhögés hatására jelentkező elcsöppenő vizeletben nyilvánul meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ugyancsak az izmok elerőtlenedése vezethet a kismedencei szervek, főként a méh és a hüvely süllyedéséhez, előreeséséhez. A kismedencei fájdalom is egyre gyakoribb lehet ebben az életkorban, aminek az okát mindig vizsgálni kell, de nemritkán a kismedencei szervek működési zavarai és krónikus kismedencei gyulladások okozzák azt.

Mit lehet tenni?

Elsősorban érdemes ismerni a fent említett rizikófaktorokat, hiszen ha egy nő például többször szült, és esetleg túlsúllyal is rendelkezik, ajánlatos olyan változtatásokat véghez vinnie, amelyek megelőzhetik a súlyosabb nőgyógyászati jellegű problémákat, illetve a kezelésükben is nagy szerepet játszanak.

GettyImages-1254526687
Fotó: dragana991 / Getty Images Hungary

Mindenképpen fontos odafigyelni a testsúlyra, a mozgásra, e tekintetben kiemelten hasznos az intimtorna és a Kegel-gyakorlatok, amelyek megerősítik a kismedence izmait, javítják azok funkcionalitását. Ez pedig azt jelenti, hogy  nemcsak a hólyag és a bél funkciói felett lesz képes egy nő nagyobb kontrollt gyakorolni, de a szexuális élete is kellemesebb lehet.

Ugyanakkor bizonyos esetekben nélkülözhetetlen az orvosi segítség. Legyen szó akár valamilyen gyulladásról, nemi betegségről vagy olyan tünetről, aminek nem egyértelmű az oka, mindenképpen fontos azt nőgyógyásszal ellenőriztetni, és nem csak a gyorsabb gyógyulás miatt - hangsúlyozza Józan doktornő. - Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a 40-50 közti változások fokozzák az emlődaganat és a méhnyakrák kockázatát is, tehát a rendszeres szűrés ekkortájt talán még fontosabb, mint korábban. Mivel pedig a menopauzával más betegségek, így például a szív-érrendszeri kórképek és a csontritkulás rizikója is megnő, ezért a középkorú nőknek érdemes rendszeresen részt venniük az általános és a speciális kivizsgálásokon is.

Ennyitől számít erősnek a vérzés - Akár a menopauza egyik első jele is lehet

A perimenopauza és a menopauza időszakában gyakori jelenség a szokásosnál erősebb vérzés.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük