Puffadsz, és gyakran vagy fáradt? Ez a rejtélyes ok állhat a háttérben

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, nagyon fontos kivizsgáltatnod magad.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis nemcsak a fémek, hanem bizonyos ételek is tartalmaznak, amelyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

Honnan tudod, hogy nikkelallergiád van?

Nikkelallergiások tapasztalják, hogy ahol a nikkeltartalmú öv-, melltartócsat, fülbevaló, nyaklánc a bőrükhöz ér, ott rövid időn belül égő, viszkető érzés alakul ki, kiütések jelennek meg.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik a nikkelallergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó, úgynevezett nikkelallergia-szindróma is. Erre a tünetcsoportra jellemző lehet a hirtelen megjelenő, kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, amely sajátságosan bőrérintkezés nélkül is kialakul.

Nikkel az élelmiszerekben

A nikkel természetes formában előfordul bizonyos ételekben, mint például néhány zöldségben, teljes kiőrlésű lisztekben, zabban, szójában, halban, kagylóban, burgonyában és a kakaóban, csokoládéban is.

A nikkel a legnagyobb mennyiségben - több, mint 1000 mikrogramm/kilogramm - a mogyoróban, zabban, kakaóban - ezzel együtt a csokoládéban - található meg. Magas nikkeltartalma van még a paradicsomkoncentrátumnak, lencsének, mandulának és diónak is.

Az allergiások körében a nikkeltartalmú ételek fogyasztása is tüneteket okozhat. Fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladásérzet, hasmenés és székrekedés is jelentkezhet.

Ekcéma vagy bőrgomba? Képeken 7 gyakori bőrbetegség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vizsgáltasd ki, és kezeltesd!

A nikkel által okozott tünetek súlyossága mindig függ az egyéni érzékenységtől és a bevitt nikkel mennyiségétől is. Ha azt tapasztalod, hogy bizonyos ételek hatására égő, viszkető érzés, csalánkiütés jelenik meg testszerte a bőrön, vagy kellemetlen hasi panaszaid vannak, azt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Hasonló tüneteket a tej, glutén vagy tojás fogyasztása is okozhat, de hisztaminintolerancia vagy adalékanyagokkal szembeni érzékenység is állhat a háttérben. Ezeket a reakciókat jobb tisztázni, és besorolni a megfelelő betegséghez.

Ha a panaszokat valóban a nikkel okozza, létezik rá kezelés. Az allergológus doktornő szerint a nikkeldeszenzitizáció lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatják hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkelallergia-szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük