Emésztési probléma és pajzsmirigybetegség is okozhatja a rekedtséget: 3 eset, amikor muszáj kivizsgálni

A krónikussá váló rekedtséget több dolog is okozhatja, a hangszalagok megerőltetésén túl például reflux, illetve daganatos állapotok is.

rekedt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások is állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa  elmondta, hogy mi okozhatja, és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Több kiváltó oka is lehet

 • A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat. 
 • Téli időszakban gyakori kiváltó ok a vírusfertőzés is. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet. 
 • Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés. 
 • Rossz szokás, vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.
 • A látszólag minden ok nélkül, tartósan fennálló rekedtség súlyos betegségeket, például gége- vagy pajzsmirigydaganatot is jelezhet. 
 • Kialakulhat refluxbetegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal hangszálakat is, és rekedtséget okoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

 • Erős dohányosoknál idővel a rekedtség állandósulhat, mivel a dohányfüst hatására a hangszálakon vizenyő jelenik meg. A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. 
 • Pajzsmirigy-megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati, valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget.

Hangképzési rendellenességek tünete

A juvenilis diszfónia, a gyermekkori hangképzési rendellenességek leggyakoribb formája, tartós rekedtség képében jelentkezik. A helytelen hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a gyermek a közösségben folyamatosan túlkiabálni igyekszik társait, ezáltal rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait, de okozhatja a hangképzésben részt vevő izmok renyhesége is. 

Diszfónia felnőtteknél is jelentkezhet. A kezelés mindkét esetben hasonló módon: fül-orr-gégészeti vizsgálatot és a hallászavar lehetőségének kiszűrését követően logopédiai foglalkozások keretében valósul meg. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, pontos artikuláció, a lágy hangindítás, a megfelelő hangosítás és minden olyan képesség, amely a jó hangképzést, ilyen módon pedig a rekedtség megszűnését eredményezi.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A rekedtség hátterében tehát a legbanálisabb okoktól kezdve igen súlyos kórképek is állhatnak. A következő esetekben a fül-orr-gégészeti vizsgálat mindenképp javasolt:

 • gyermekkorban jelentkező, elhúzódó vagy látszólag ok nélküli rekedtség esetén,
 • ha a rekedtség több hete tart, nyelési panaszokkal, fájdalommal, köhögéssel társul,
 • ha az érintett dohányzik.

10 egészséges étel refluxosoknak

A refluxos betegek tiltólisták garmadájával találkozhatnak, pedig a szigorú diétás szabályok ellenére számos finom étel megengedett számukra. Az állandó gyomorégéssel járó betegség esetén azonban más tényezőkre is figyelni kell.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük