Sokan hiszik, hogy gluténmentesek ezek az ételek – Pedig nagyon nem

Vannak olyan élelmiszerek, melyekben van glutén, de kevesen gondolnak bele.

Ezekben az élelmiszerekben is lehet glutén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cöliákiás gluténérzékenység nem egyenlő az ételallergiával, az egy autoimmun betegség. A sok esetben az örökletes problémát a gabonafélékben található glutén  illetve annak egyik komponense, a gliadin indítja el. A betegség tünete lehet többek között a puffadás, hajhullás, krónikus fáradtság. A pékáruk és tésztafélék gluténtartalmával mindenki tisztában van, de számos olyan élelmiszer létezik, melyek esetében elsőre nem gondolnánk, hogy van bennük glutén.

Ezekben az élelmiszerekben is lehet glutén

Aki gluténérzékeny, az jellemzően alaposan utánajár a témának, és gyorsan tisztába jön vele, hogy milyen élelmiszereket nem fogyaszthat. Ha azonban valakihez vendégségbe jön olyasvalaki, aki gluténérzékeny, jó képbe kerülni, hogy mennyi fajta étel lehet veszélyes.

A készen kapható salátaöntetek egy része - részben a bennük lévő mustár miatt - tartalmaz glutént.
Fotó: Dejan_Dundjerski / Getty Images Hungary
Normál esetben a kolbász nem tartalmaz glutént, ugyanakkor sok olyan kereskedelmi forgalomban kapható termék létezik, melynél glutén- vagy szójatartalmú adalékokat használnak tömegnövelésre.
Fotó: Getty Images Hungary
A mogyorókrém inkább a magas cukortartalom miatt szokott szóba kerülni. Az kevésbé közismert, hogy a legtöbb termék glutént is tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary
A jégkrém esetében a többségnek csak a laktózérzékenység jut eszébe, pedig sok termék glutént is tartalmaz, ezért figyeld a csomagoláson lévő jelzéseket.
Fotó: Andriy Onufriyenko / Getty Images Hungary
A csokoládék többsége nyomokban glutént tartalmazhat, mivel olyan körülmények között készítik, ahol találkozhat búzával, árpával. Ezért, ha szükséges, keresd a kifejezetten gluténmentes változatokat.
Fotó: Connect Images/Diana Miller / Getty Images Hungary
Alapvetően a zabpehely gluténmentes. Ha azonban a feldolgozás során szennyeződik búzával, már nem fogyaszthatják gluténérzékenyek.
Fotó: Getty Images Hungary

Befolyásolja az orvosi eredményeket, ha így eszel: óva intenek tőle a szakértők

Nem szabad önkényesen belevágni ebbe a diétába, mert nagy bajt okozhat vele az ember.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük