Aromaterápiaval nátha ellen
Gondolkoztál már azon, hogy gyógyszerek szedése helyett fürdőkben szabadulj meg náthádtól? Még nem? Pedig érdemes!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Illatozó gyógyírok

A megfázások oka általában a légutak – orr, torok, tüdő – fertőződése, következménye pedig a nyálkahártya gyulladásos elváltozása. A tünetek igen változatosak: az orr eldugul, és állandóan folyik, a nyelés fájdalmas, a torok fáj, az érintett köhög, tüsszög.

A megfázással járó panaszok enyhítésére szolgálnak a különféle illóolajok, amelyek hatása döntően kémiai összetételüktől függ.

Eukaliptuszok

A kifejezetten megfázásra használható illóolajokhoz tartozik a mirtuszfélék családjának néhány képviselője, ezek közül a legismertebb az Eucalyptus globolus. Illóolaja igen intenzív illatú, kissé a korhadt fára emlékeztet. Kiválóan alkalmas a megfázásos tünetek kezelésére.

Gyermekeknek inkább az Eucalyptus radiata illóolaját ajánljuk, mely kevésbé erős, kellemes, édeskés illatú, frissebb hatású.

Mirtuszfélék

Az eukaliptuszolajoknál kevésbé ismert, azonban nem kevésbé hatásos a mirtuszfélékhez tartozó Cajeput és Niaouli illóolaja.

A Cajeput illata friss és tiszta, az eukaliptuszra emlékeztet, annál azonban finomabb és gyümölcsösebb. Bár kímélő, ám igen hatásos olajfajta a légúti megbetegedések és az influenzás fertőzések kezelésekor, különösen gyermekek esetében.

A Niaouli is hasonló illatú, van azonban egy kissé kellemetlen aromája, melyet a benne nyomokban fellelhető kénvegyületek okoznak. Ugyanakkor gyulladáscsökkentő és immunrendszer-stimuláló hatása is van.

A mirtusz illóolajának nagyon kellemes, tiszta, friss, édes-gyógynövényes illata van. Náthaűző tulajdonsága mellett nyugtató és görcsoldó hatással is rendelkezik, feszültség és alvászavar esetén is eredményesen alkalmazható. Különösen gyermekeknek ajánlott.

Babérnövény

A Ravensara aromatica a babérnövények családjába tartozik. Könnyű, friss illata erősen emlékeztet az eukaliptuszra. Vírusölő és nagyon hatásos idegnyugtató, ezenkívül energiával látja el a szervezetet akut influenzát követő kimerültség esetén.

A babér illóolaja, komplex összetételének köszönhetően, mind illatanyagait, mind hatását tekintve igen sokrétű. Aromás és fűszeres illatú, különlegessége, hogy pozitív hatással van a nyirokrendszerre, ezért különösen duzzadt nyirokcsomók esetében alkalmazható.

Terápia – otthonra

A légzőszervek fertőzéses megbetegedéseinek kezelésére szolgáló, különösen hatásos módszer:

  • Illóolajokkal történő inhalálás – ilyenkor az olajok közvetlenül kerülnek az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyájára, és elősegítik a nyák gyorsabb kiürülését, meggyorsítják a gyógyulást. Inhalálás alkalmával az illóolajok a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan bekerülnek a véráramba, majd a vérkeringésbe.
  • Fürdők és bedörzsölések alkalmával is igen kedvezően fejthetik ki hatásukat az illóolajok. Ilyen esetekben egyrészt a bőrön keresztül kerülnek a véráramlatba és így az egész szervezetbe, másrészt pedig belégzés útján érik el közvetlenül a légzőszervek nyálkahártyáját.

Fontos! Fürdők alkalmával feltétlenül figyelni kell arra, hogy az illóolajok emulgeált formában legyenek, hiszen ellenkező esetben nem oldódnak a vízben, azaz nem oszlanak el egyenletesen, és ez bőrproblémákat okozhat. Bedörzsölések alkalmával az illóolajokat használat előtt semleges bázisolajban - például mandula-, jojobaolaj - kell elkeverni.

Javaslatok a felhasználáshoz

Az illóolajok önmagukban vagy egymással kombinálva is használhatók. Kiválasztásukkor figyelni kell a speciális indikációkra, és ügyelni kell a javasolt adagolásra, illetve az esetleges korlátozásokra. Gyermekek esetében a megadott adagoknak maximum a fele alkalmazható!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Inhaláció

Nedves inhaláció: cseppents 2-4 csepp illóolajat forró – de nem lobogó – vízzel teli edénybe, csukd be a szemedet, teríts törülközőt a fejedre, és öt-tíz percig inhalálj! Amennyiben a keveréket túl erősnek érzed, hagyd a vizet – letakarva – hűlni két-három percig!

Száraz inhaláció: cseppents 1-3 csepp illóolajat egy zsebkendőre vagy itatóspapírra, majd körülbelül öt percig mélyen lélegezd be. A kendőt egyébként ráhelyezheted a mellkasodra is, vagy ráfektetheted a párnádra.

Bedörzsölések

Keverj össze 15-25 csepp illóolajat 50 ml bázisolajjal, mandula- vagy jojobaolajjal, majd dörzsöld be vele mellkasodat vagy hátad felső részét!

Fürdők

Keverj össze 5-10 csepp illóolajat egy emulgeálószerrel, például két-három evőkanál mézzel, tejföllel, tojássárgájával, folyékony szappannal, tusfürdővel, esetleg egy-két maroknyi tengeri sóval, és így add a fürdővízhez!

Ha szeretnél még több náthaűző tippet olvasni, akkor mindenképpen látogass el az InforMed oldalára.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük