Nátha elleni védőoltás: ezért nem fejlesztik ki
Ha az influenza ellen van, a nátha ellen miért nincs még védőoltás? A két betegséget okozó vírusok közötti különbség magyarázza.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az influenzaszezon előtt egészségügyi szakemberek minden évben javasolják a védőoltás beadatását.

Valószínűleg sokakban felmerül ilyenkor a kérdés, hogy a másik gyakori téli fertőzés, a nátha ellen miért nem fejlesztettek még ki vakcinát.

Miért nincs nátha elleni védőoltás?

Már csak azért is jogos a kérdés, mert míg az influenzát egy szezonban legfeljebb egyszer kapod el, addig a kevésbé szerencséseket a nátha akár egész télen át is kínozhatja.

200 féle náthavírus

A gyakoribb fertőzés oka, hogy körülbelül 200 féle vírus - rhinovírusok és coronavírusok - okoznak náthát.

Tehát előfordulhat, hogy sokukkal szemben, fertőzést követően már ellenállóvá vált a szervezeted, ám még akkor is több tucatnyi lehetőség van az újabb megbetegedésre.

Ráadásul ha esetleg már átestél volna az összes náthát okozó vírusfertőzésen, akkor is csak nagyjából egy évre szól a kórokozóval szembeni védettség.

Mivel ilyen sokfajta vírus okozhat náthát, a vakcina kifejlesztése nagyon költséges lenne. Voltak már kísérletek univerzális oltóanyag kutatásra-fejlesztésre, ám az eddigi próbálkozások nem jártak sikerrel.

Veszélytelen betegség

A másik ok, ami indokolja, hogy nem létezik nátha elleni védőoltás, a betegség veszélytelen lefolyása. Míg az influenzavírusok akár a tüdőbe is lejuthatnak, súlyos szövődményeket okozhatnak, addig a nátha csak felső légúti tüneteket okoz. Nincs tehát más megoldás, mint a náthavírusok átadásának akadályozása.

Így gátold a nátha terjedését!

Gyakori kézmosás

Az első, ami valószínűleg mindenkinek eszébe jut, a gyakori kézmosás.

Már csak azért is komoly jelentőséggel bír a gyerekkorod óta sulykolt óvintézkedés, mert a náthavírusok akár egy egész napon át életképesek maradnak az emberi kézen. Amint megdörzsölöd a szemed, megtörlöd a szád, kifújod az orrod, máris a nyálkahártyára kerülnek. Fontos tudnod, hogy az alapos kézmosás tovább tart, mint gondolod: kattints korábbi cikkünkre, és tudd meg, hogyan csinálhatod jól.

Vitaminok télre

A téli betegségek megelőzését segíthetik a különböző vitaminok is. Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, mit ajánl a gyógyszerész!

Alkoholos kézfertőtlenítő

Az alkoholos kézfertőtlenítők is jó megoldásnak bizonyulnak. Ezek a készítmények általában baktérium-gombaölő és vírusaktivitást csökkentő tulajdonsággal bírnak. Ha nem tudsz napközben kezet mosni, legyen egy tubus vagy egy-egy alkoholos törlőkendő a táskádban.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Helyes tüsszentési technika

Mivel a nátha vírusok cseppfertőzéssel terjednek, úgy tudod lassítani ezt a folyamatot, ha tüsszentéskor a szád elé teszed a kezed. Ilyenkor azonban nem szokott annyi idő rendelkezésre állni, hogy még előkerüljön a zsebkendő, ezért a könyökhajlat tűnhet a legjobb választásnak. Ha ugyanis a puszta tenyeredbe tüsszentesz, azon a tárgyon, amelyet legközelebb megfogsz, tovább élnek a náthavírusok.

Ezt is szeretjük