Tényleg rákkeltő a naptej? 2 bőrgyógyászt kérdeztünk a témában
Dr. Boros-Gyevi Mártát és Dr. Csernus Krisztinát kérdeztük a naptejek esetleges káros hatásairól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időről időre felmerülnek hírek azzal kapcsolatban, hogy a leégés és a bőrrák megelőzése érdekében használt fényvédő krémek egészségkárosító hatásúak lehetnek, és akár daganatos betegségek kialakulásához is vezethetnek.

Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost és Dr. Boros-Gyevi Mártát, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász-kozmetológusát kérdeztük a témában.

Mi a különbség a kémiai és a fizikai fényvédők között?

Dr. Csernus Krisztina

- A fényvédőkben kétféle UV-t szűrő hatóanyag fordul elő: kémiai, illetve fizikai filter. A kémiai fényvédő hatóanyagok elnyelik az UV-fényt, majd az így keletkezett energiát hő, fluoreszcencia formájában adják le, így csökkentik a bőrt érő UV-sugárzás hatását.

A fizikai fényvédő vegyületek ezzel szemben visszaverik a fényt a bőrfelszínről, így a bőrben nem történik energiaátalakulás. A modern kémiai szűrők fotostabilak, nem szenzibilizálnak, széles spektrumúak, és egyaránt védenek UV-A- és UV-B-sugarak ellen.

Dr. Boros-Gyevi Márta

- A fizikai fényvédők cink-oxidot, titán-dioxidot tartalmaznak, melyek fehér bevonatot képeznek a bőrön, és visszaverik az UV-A- és UV-B-sugarakat. A kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, könnyen beszívódnak a bőrbe, viszont esetenként allergizálhatnak.

Érzékeny bőrűeknek, gyerekeknek milyen fényvédő ajánlott?

Dr. Csernus Krisztina

- Érzékeny bőrűek, gyermekek esetén inkább a fizikai fényszűrős napkrémek használata javasolt. Ezek nem lépnek kölcsönhatásba a bőrrel, és nem, vagy csak nagyon ritkán okoznak irritatív, allergiás bőrgyulladást. A korábban kozmetikailag nehezen elfogadható formákat, melyek fehér, maszkszerű bevonatot képeztek a bőrön, ma már egyre inkább felváltják a mikroszemcsés változatok, melyek nem okoznak fehéres bevonatot.

Dr. Boros-Gyevi Márta

- A gyereknaptejek csak fizikai fényszűrőket tartalmaznak, melyek nem allergizálnak, és a fehér réteg miatt, amit képeznek a bőrön, jól látható, hova kentük őket. Esztétikailag viszont pont emiatt kicsit kellemetlenek lehetnek, mert nem szívódnak be a bőrbe.

Felnőttek használhatnak gyerekfényvédőket, de gyerekek ne használjanak felnőtt naptejeket.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tényleg rákkeltő a fizikai fényvédőkben alkalmazott titán-dioxid?

Dr. Csernus Krisztina

- A bőrön alkalmazva fényvédő hatóanyagként nem rákkeltő, hiszen nem kerül be a szervezetbe, igazából még a bőrrel sem lép kölcsönhatásba. Csupán fizikai barriert képez a bőrön, és visszaveri a fénysugarakat, a krém pedig úszáskor vagy napozás utáni tusoláskor lemosható a bőrről.

Dr. Boros-Gyevi Márta

- A titán-dioxidot csak állatkísérletekben találták rákkeltőnek. Ha az egerek titán-dioxid-port lélegeztek be, nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának kockázata. Más úton történő bevitel esetén azonban semmilyen káros hatása nem volt. Mivel a titán-dioxid csak a fizikai fényvédőkben található meg, és csak a bőrünkre kenjük, nincs daganatkeltő hatása.

Mitől lehet veszélyes - rákkeltő vagy allergén - a fényvédő krém?

Dr. Csernus Krisztina

- A bőrre kent krémek hatóanyagai azonban egyáltalán nem, vagy csak elenyésző mennyiségben szívódnak a véráramba, így fokozott kemikáliaterheléstől nem kell tartani. Allergiás reakció minden bőrre kent készítmény esetén előfordulhat: ezek valamivel gyakrabban alakulnak ki a kémiai filterek, mint például benzofenonok, Mexoryl, Paba esetében. Ugyanakkor illatanyagok és egyéb összetevők is okozhatnak allergiás gyulladást a bőrön.

- Állandó vizsgálat és kutatás tárgya, hogy a fényvédők használata valójában milyen irányban befolyásolja a rosszindulatú bőrdaganatok kockázatát. A jelenlegi vizsgálatok többsége a nem melanoma típusú bőrrákok előfordulásának egyértelmű csökkenését igazolják, a melanomára vonatkozó megfigyelésben több a vita. A használt fényvédőkrémek összetételétől, a használat gyakoriságától, napfényártalomtól nagyban függhet a végső, hosszú távú hatás. Csupán egy példa: sok páciensemnél tapasztalom, hogy a fényvédő egyfajta álbiztonságérzetet ad, és sokkal tovább tartózkodnak így a napon, mint azt egyébként tennék.

- A kémiai szűrők egy része lehet nem fotostabil, ilyenkor az UV-sugárzás elnyelését követően energiaátadás zajlik a bőrben, melynek következtében szabadgyökök képződhetnek. Ráadásul egy részük napfény hatására reakcióba léphet a bőrrel, és bőrgyulladást vagy akár allergiás reakciót okozhat. Azonban a modern kémiai szűrők erre a problémára megoldást jelentenek. A legjobb kémiai szűrők fotostabilak, nem szenzibilizálnak, széles spektrumúak, és egyaránt védenek UV-A- és UV-B-sugarak ellen.

Dr. Boros-Gyevi Márta

- Az oxybenzone-ról terjedt el, hogy rákkeltő hatású, illetve befolyásolhatja a hormonrendszert, de a humánkísérletek során ez nem bizonyosodott be. A gyógyszertárakban kapható gyári fényvédő krémek biztonságosak. Ezek nemcsak a bőr leégését akadályozzák, de a bőrben az UV-sugárzás hatására keletkező - bőrdaganat kialakulásához vezető - DNS-károsodást is próbálják enzimatikus úton kijavítani. Ezáltal plusz védelmet nyújtanak a bőrdaganatok ellen.

- Sokan azért nem szeretik ezeket a naptejeket, mert kevésbé lehet lebarnulni velük, mint egy drogériában kapható, alacsony faktorszámú fényvédő krémmel. Jó hír azonban, hogy léteznek olyan jó minőségű, biztonságos, gyógyszertárakban kapható naptejek, melyek védenek a bőrdaganatokkal szemben, és még barnulni is lehet tőlük.

Ezt is szeretjük