Veszélyes napsugarak
A napozás hátrányai
Sajnos, ma már a napbarnított bőr nem feltétlenül az egészség tükre, mint néhány évvel ezelőtt. A napozásnak vannak súlyos árnyoldalai is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napozz, vagy ne napozz? Mondj igent a napra, de csak óvatosan adagold! A nyár derekán a leghatásosabb szer még mindig az, ha behúzódsz az árnyékba, és délidőben – 11.00 és 15.00 óra között – inkább árnyas helyen tartózkodsz, hiszen ilyenkor a legerősebb a sugárzás.

A gyermekek védelmében…

Az első és legalapvetőbb szabály, hogy három év alatti kisgyereket ne engedj tűző napra!
Ha az ózonréteg még intakt, sértetlen lenne, biztonságosan megvédhetne a túlzásba vitt napozás ultraviola sugárzásával szemben. Ezen a védőrétegen azonban mára hatalmas lyukak keletkeztek, és ezért az intenzív sugarakkal szemben megfelelő öltözködéssel kell védekezned.

Ez a fajta védelem különösen a babák és kisgyerekek számára nélkülözhetetlen. Bőrük még „éretlen”, könnyen leég.
Éppen ezért rendkívül fontos, hogy testüket a vékony, fényáteresztő ruha alatt is bekenjük, hiszen az nem véd meg az intenzív sugárzással szemben.

Bőröd védelmében

A pigmentfoltok kialakulása elkerülhető, ha a megfelelő napozó- és ápolószereket használod. Bár a sötétbarna, szétszórtan elhelyezkedő foltocskák ártalmatlanok, esztétikai szempontból zavaróak lehetnek.
A foltok akkor alakulnak ki, ha a bőrben a pigmentsejtek rendszertelenül helyezkednek el, illetve, ha különböző mértékben reagálnak a napsugárzásra.
A gyógyszertárakban kaphatók aktív napozószerek, amelyek védik a bőrt, és rendszeres használat esetén gondoskodnak arról, hogy a pigmentfoltok színükben hasonlóvá váljanak a körülöttük lévő bőrterülethez.

Valódi védelem

A napsugárzással szemben valóban védett akkor vagy, ha a napozószeredet már a napozás előtt legalább 20 perccel felviszed, és a bőröd – krémezés által meghosszabbított - saját védelmi idejét nem léped túl.

Jegyezd meg: ha a fényvédő faktor hatóideje lejárt, akkor az újrakrémezés sem segít.

Napozószered megvásárlásakor gondolj arra is, hogy minél magasabb területre mész, annál intenzívebb a sugárzás! Ugyanez az elv érvényesül az Egyenlítő környékén, hóban, homokban és természetesen vízközelben is. Erős sugárzás esetén a különösen érzékeny helyeken, mint az ajkak, az orrnyereg, a fülcimpa és a kopasz fej, használj „Sunblocker”-t!

Ne felejtsd! Bőröd felhős ég alatt és a napernyő védelmében is leéghet.

Mi a teendő leégéskor?

Könnyű leégés esetén a következőket teheted:

  • Rakj fel kamillateás borogatást!
  • Használj orbáncfűolajat! Az olajat te is elkészítheted: 150-200 g friss orbáncfűvirágot tegyél kétliteres üvegbe, majd 1 liter, hidegen préselt olíva- vagy napraforgóolajjal öntsd fel! Állítsd a napra, időnként erőteljesen rázd össze, és négy hét után préseld ki! A piros folyadékot sötét üvegekbe töltsd!
  • Rakj fel joghurtos pakolást!
  • Tegyél a leégett területre kék selyemkendőt (szükség esetén megteszi kék pamutkendő is).

Veszélyes viola

Az ultraviola sugárzás elégtelen védelem esetén nem csak leégést okoz. Az intenzív sugárzás behatol a bőrbe, s ha túl sokáig ér, károsíthatja a sejteket is.
Következményeként a bőr idő előtt öregszik, és a legroszszabb esetben bőrrák is kialakulhat. A túlzásba vitt napozás irritálja a szemet, és elősegíti a szürke hályog kialakulását és a retina károsodását is.
A különösen veszélyeztetettek közé tartoznak a fehér bőrű, vörösesszőke hajú, szeplős emberek.
A nap káros sugárzásának mérésére használhatsz UV-sugárzást mérő készülékeket, melyek közül a modernebbek már nem csak a sugárzás erősségét mérik, hanem segítségükkel a napon biztonságosan eltölthető idő is kiszámítható.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mallorca-akne…

… illetve napallergia néven vált ismertté a polimorf fénydermatózis elnevezésű bőrbetegség. Az allergia az intenzív napsugárzás kiváltotta bőrbetegségek leggyakoribbja.
Azokon a testrészeken, melyeket a nap csak ritkán ér, erősen viszkető pattanások és kis csomócskák keletkeznek. A betegség leginkább a nőket érinti.
Leggyakrabb okai a pubertáskori pattanások, a bőrre felvitt illatanyagok és azok a gyógyszerek, amelyek megnövelik a bőr fényérzékenységét.

Részleges védelem
A textíliák, a ruházat nem védenek teljes mértékben a sugárzás ellen. A pamut például – az anyag vastagságától függően – kisebb-nagyobb mértékben átereszti a sugarakat. Ha pedig a ruhád még vizes is, akkor „sűrűsége” tovább csökken, így védelmet még kevésbé nyújt.

Védelmet a víz alatt is!

Manapság kaphatók víz- és verítéktaszító napozószerek is, amelyek felvitelét fürdés után sem kell megismételni. Ezek különösen a kint játszó gyerekek szempontjából fontosak, hiszen a víz fél méter mélységig átereszti a káros UV-sugarakat.
Ezért az arc és a felsőtest bekrémezése mellett ne feledkezz meg a lábakról sem! A vízen és víz mellett különösen ügyelj bőröd védelmére, hiszen a víz különösen erősen veri vissza az UV-sugarakat!

Fel a kalapot!

  • Ha fedetlen fejedet túl sok nap éri, hőgutát kaphatsz. Ez kábultsággal, vörös, forró fejjel, fejfájással, szédüléssel és nyugtalansággal jár. Az érintettet azonnal vidd árnyékba, és megtámasztott felsőtesttel fektesd le! Óvatosan hűtsd a fejét!
  • Bár a szintén kellemetlen tüneteket okozó napszúrásból hamar felépülhetsz, a veszélyes tüneteket, mint az eszméletvesztés, a görcsök és a keringés összeomlása, vedd nagyon komolyan! Ebben az esetben azonnal kérj szakszerű segítséget!
  • Fontos! A súlyos leégés kezelését bízd szakavatott kezekre!

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Vízben rejlő orvosság
Kültéri wellness
Tiszta vizet a pohárba!
Thalasso – a gyógyító tenger
Nyaralás kisgyermekkel
Készüljünk a szülésre!
Szülés után az élet
Biztonságos életkezdés

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »

Ezt is szeretjük