Azt hiszed, jobb, ha csak 2-3 szálat szívsz naponta?
Van egy rossz hírünk számodra
Miért veszélyes napi pár szál cigi? Itt a tudományos magyarázat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem állítjuk, hogy napi két-három szál cigaretta van olyan káros, mintha másfél dobozzal szívnál, de szakértők szerint jóval veszélyesebb, mint gondolod.

Az alábbiakban egy egészen egyszerű, logikus magyarázatot adunk arra, hogy miért fontos lemondanod a maradék néhány szál cigiről is.

Ezért káros napi két-három szál cigaretta

Arról bizonyára hallottál már, hogy a light cigaretták sem kevésbé veszélyesek az egészségedre nézve, mint az erősebb változatok, mivel a hígabb füstöt az dohányos erősebb és mélyebb szippantásokkal lélegzi be.

Ugyanezen elv alapján ha napi két-három szál cigarettát szívsz, azokból nagyobb slukkokat szívsz, szervezted ugyanis több nikotinhoz szeretne hozzájutni.

Jólesik jól napi pár szál?

Minél alacsonyabb a nikotinszinted, annál szívesebben gyújtasz rá, így ha csak napi pár szálat szívsz, valószínűleg mindegyikről úgy érzed majd, hogy jólesik - míg a sokat dohányzók esetében ritkább ez az érzés.

Hosszabb, mélyebb slukkok?

Egy, a témával kapcsolatban végzett vizsgálat során azt állapították meg a kutatók, hogy hosszabb füstmentes időszak után a vizsgálati alanyok több és mélyebb szippantásokkal igyekeztek még több nikotint kinyerni a cigarettából.

Ha tehát két-három szálra csökkenteted a napi cigarettafogyasztásodat, akaratlanul is ennyiből igyekszel majd minél több és mélyebb slukkokat szívni annak érdekében, hogy nikotinszinted a megszokotthoz közelítsen. Mindeközben a tüdődbe mélyebben lélegzed be a cigarettában lévő több száz egészségkárosító anyagot.

Mennyi idő alatt lehet leszokni a cigiről?

Amennyiben a cél a leszokás, akár jó megoldás is lehet a fokozatosság - tehát ha egy ideig csökkentett mennyiségben szívod, majd szép lassan elhagyod a cigit. Alapvetően azonban semmi másra nem lesz szükséged, mint akaraterőre. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi ideig számíthatsz nikotinelvonási tünetekre. Ha ezen a - nem is olyan hosszú - időszakon túl vagy, már könnyebb lesz megállni, hogy újra rágyújts.

Cikkünk megírásában Andreas Jopp: Szeretek dohányozni... és most abbahagyom! című könyve segített.

Az egészségügyi újságíróként tevékenykedő Andreas Jopp, számos sikerkönyv szerzője, olyan módszert ad a dohányosok kezébe, amely lehetővé teszi, hogy végképp kiszabaduljanak a nikotin rabságából. Könyve jól követhető és olvasmányos stílusban mutatja be, miként okoz stresszt és hangulatingadozást a nikotin, és milyen stratégiával lehet tőle végérvényesen megszabadulni.

Kiadja: Bioenergetic.
Kedvezményes internetes ára: 1725 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük