Új megoldás a daganatos betegség kezelésében

A mióma kezelése mindig problémás volt, annak ellenére, hogy a daganatok nem rosszindulatúak. Ezzel az eljárással minden egyszerűbb!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Két új tanulmány szerint is biztonságos és hatékony a fájdalmas méhfibrómák újfajta, nem sebészeti terápiája.

Bár a rostdaganatok nem rákos tumorok, számos kellemetlen tünetet okoznak, például medencebeli fájdalmat és nyomásérzést, bő menstruációt és fájdalmassá teszik a nemi életet is. A 35 feletti nők 20-40 százalékának vannak mérhető nagyságú fibrómái.

A daganatokat általában vagy hysterectomia - az egész méh műtéti eltávolítása -, vagy pedig myomectomia - csak a fibrómák kimetszése - útján kezelik. Gyógyszerrel is csökkenthető a daganat mérete, de ha a beteg abbahagyja a szedését, akkor a fibróma visszanő.

Az új eljárás - a fibróma-embolizáció - során azonban az orvos csak egy kis bemetszést ejt a combartéria közelében, és ezen a véredényen keresztül apró műanyag-részecskéket juttat el a méhhez, pontosabban a fibrómákat tápláló erekhez. Az apró műanyagok elzárják a fibrómák vérellátását, így azok elsorvadnak.

Az egyik tanulmányban 61 nő esetét írják le, akiknél a fibóma-embolizáció szinte teljesen megszüntette a tüneteket, tudtuk meg dr. James B. Spiestól, a washingtoni Georgetown University Medical Center radioterápiai osztályának vezetőjétől.

A módszer hatására a korábban erősen vérző nők 89 százalékánál enyhült a menstruáció intenzitása, és a betegek 96 százalékánál csökkentek a medencebeli tünetek. Dr. Spies minderről a Society of Cardiovascular and Interventional Radiology (SCVIR) orlandói éves közgyűlésén számolt be.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fibróma-embolizáción átesett nőknek műtött társaiknál kevesebb időt kell a kórházban tölteniük és hamarabb visszaállhatnak a munkába, jelentette ki a másik tanulmány vezetője, Gaylene Pron, a University of Toronto epidemiológusa. Az általuk vizsgált 24 nő nagyobb része legfeljebb egy-két napot töltött kórházban, és többségük már egy hét elteltével visszament dolgozni vagy visszatért szokásos hétköznapi programjaihoz. Összehasonlításképpen: a hysterectomiával vagy myomectomiával kezelt betegek rendszerint 2-4 napig vannak kórházban, és a műtét utáni teljes felépülés 4-6 hetet vesz igénybe.

A fibróma-embolizáció egyre népszerűbb, részint éppen a gyorsabb felépülési időnek köszönhetően, jegyezte meg dr. Matt Mauro, a SCVIR elnöke, a University of North Carolina radiológusa. A módszer általában hatékony és kevés mellékhatással jár, bár a betegek 1 százalékánál végül így is hysterectomiára van szükség.

Ugyanakkor a kezelés hosszú távú hatásait sem ismerjük, tette hozzá dr. Mauro, hiszen az eddig vizsgált nőket legfeljebb 1 évig tartották ellenőrzés alatt. Még azt sem tudjuk, hogy van-e valamilyen hatással a fogamzási képességre, mondta a testület elnöke.

Az első tanulmány szerzője, dr. Spies egyetért abban, hogy több adatra lenne szükség. Bár az eddigi eredmények biztatók, a hosszú távú hatásokat ismerve az orvosok pontosabban meg tudják majd határozni a módszer korlátait.

Ha érdekelnek egyéb új kutatási eredmények, akkor mindenképpen látogass el az InforMed » oldalára! Rengeteg hasznos információt találsz az új egészségügyi eljárásokkal kapcsolatban.

Ezt is szeretjük