Új megoldás a daganatos betegség kezelésében
A mióma kezelése mindig problémás volt, annak ellenére, hogy a daganatok nem rosszindulatúak. Ezzel az eljárással minden egyszerűbb!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két új tanulmány szerint is biztonságos és hatékony a fájdalmas méhfibrómák újfajta, nem sebészeti terápiája.

Bár a rostdaganatok nem rákos tumorok, számos kellemetlen tünetet okoznak, például medencebeli fájdalmat és nyomásérzést, bő menstruációt és fájdalmassá teszik a nemi életet is. A 35 feletti nők 20-40 százalékának vannak mérhető nagyságú fibrómái.

A daganatokat általában vagy hysterectomia - az egész méh műtéti eltávolítása -, vagy pedig myomectomia - csak a fibrómák kimetszése - útján kezelik. Gyógyszerrel is csökkenthető a daganat mérete, de ha a beteg abbahagyja a szedését, akkor a fibróma visszanő.

Az új eljárás - a fibróma-embolizáció - során azonban az orvos csak egy kis bemetszést ejt a combartéria közelében, és ezen a véredényen keresztül apró műanyag-részecskéket juttat el a méhhez, pontosabban a fibrómákat tápláló erekhez. Az apró műanyagok elzárják a fibrómák vérellátását, így azok elsorvadnak.

Az egyik tanulmányban 61 nő esetét írják le, akiknél a fibóma-embolizáció szinte teljesen megszüntette a tüneteket, tudtuk meg dr. James B. Spiestól, a washingtoni Georgetown University Medical Center radioterápiai osztályának vezetőjétől.

A módszer hatására a korábban erősen vérző nők 89 százalékánál enyhült a menstruáció intenzitása, és a betegek 96 százalékánál csökkentek a medencebeli tünetek. Dr. Spies minderről a Society of Cardiovascular and Interventional Radiology (SCVIR) orlandói éves közgyűlésén számolt be.

A fibróma-embolizáción átesett nőknek műtött társaiknál kevesebb időt kell a kórházban tölteniük és hamarabb visszaállhatnak a munkába, jelentette ki a másik tanulmány vezetője, Gaylene Pron, a University of Toronto epidemiológusa. Az általuk vizsgált 24 nő nagyobb része legfeljebb egy-két napot töltött kórházban, és többségük már egy hét elteltével visszament dolgozni vagy visszatért szokásos hétköznapi programjaihoz. Összehasonlításképpen: a hysterectomiával vagy myomectomiával kezelt betegek rendszerint 2-4 napig vannak kórházban, és a műtét utáni teljes felépülés 4-6 hetet vesz igénybe.

A fibróma-embolizáció egyre népszerűbb, részint éppen a gyorsabb felépülési időnek köszönhetően, jegyezte meg dr. Matt Mauro, a SCVIR elnöke, a University of North Carolina radiológusa. A módszer általában hatékony és kevés mellékhatással jár, bár a betegek 1 százalékánál végül így is hysterectomiára van szükség.

Ugyanakkor a kezelés hosszú távú hatásait sem ismerjük, tette hozzá dr. Mauro, hiszen az eddig vizsgált nőket legfeljebb 1 évig tartották ellenőrzés alatt. Még azt sem tudjuk, hogy van-e valamilyen hatással a fogamzási képességre, mondta a testület elnöke.

Az első tanulmány szerzője, dr. Spies egyetért abban, hogy több adatra lenne szükség. Bár az eddigi eredmények biztatók, a hosszú távú hatásokat ismerve az orvosok pontosabban meg tudják majd határozni a módszer korlátait.

Ha érdekelnek egyéb új kutatási eredmények, akkor mindenképpen látogass el az InforMed » oldalára! Rengeteg hasznos információt találsz az új egészségügyi eljárásokkal kapcsolatban.

Ezt is szeretjük