Mikor leszel a legboldogabb?

Tényleg 74 éves korodig várhatsz?

A lelki egyensúly a boldog élet alfája és omegája. Ám a kutatók szerint hosszú évek kellenek a kialakításához.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi élet talán legfontosabb célja a boldogság elérése. Egyesek szerint a családi harmónia megteremtése, míg mások szerint szerelem vagy éppen pénz szükséges hozzá. Brit és német kutatók azon a véleményen vannak, hogy nem kell mást tenned, mint megvárod a 74. születésnapodat. Az általuk végzett felmérés ugyanis azt mutatja, hogy ekkor lehetsz a legboldogabb.

Ha mégsem szeretnél nyugdíjas korodig várni, érdemes megdolgoznod azért, hogy már korábban örömteli legyen az életed. Összegyűjtöttünk számodra pár igazolhatóan hasznos boldogságtippet.

74 évesen boldog leszel

A kutatók 21 ezer embert kérdeztek meg, hogy kiderítsék, életük mely szakaszában a legboldogabbak. A hosszú távú felmérés keretében éveken keresztül egy egyszerű kérdésre kellett válaszolniuk: egy és hét között pontozták, éppen aktuálisan mennyire elégedettek az életükkel. A kutatás meglepő eredménye azt mutatja, hogy az emberek többsége 74 évesen a legboldogabb: ebben a korban 5.9 volt az átlagos pontszám.

Az egész életen átívelő mutató szerint tinédzserként még 5.5 az elégedettségi index, majd egészen a negyvenes évekig csökken az érték, és csak 46 éves kortól indul folyamatos emelkedésnek. A tudósok úgy gondolják, hogy a kapott eredményre az életkori sajátosságok adnak magyarázatot. A karrierépítés, családalapítás, biztonság megteremtése fiatalon kiemelkedő szerepet tölt be az életedben, és gyakran szorongással tölt el.

Ez a stresszfaktor a negyvenes éveidtől kezdődően folyamatosan csökken, majd idős korban átértékelődnek az élettel kapcsolatos elvárásaid. Ekkor már tapasztalataidból fakadóan jobban kezeled a negatív hatásokat, és szeretnéd még az élet minden percet élvezni.

Ha kíváncsi vagy, te hogy állsz a stresszkezeléssel, és mekkora eséllyel pályázhatsz boldogabb életre, töltsd ki tesztünket!

Légy boldog fiatalon!

Alakíts ki mély kapcsolatokat!

Az Észak-Arizonai Egyetem kutatása alapján az egyik legfontosabb tényező, ami boldoggá tehet, az emberi kapcsolataid. Ha úgy érzed fontos vagy másnak, és számíthatsz a barátaidra, családodra, az kétségkívül örömmel tölt el. A kutatást vezető Meliksah Demir szerint mindezért sokat tehetsz, és, bár viccesen hangzik a boldogság elemeire bontása, ő megtette.

A szakember szerint 50%-ig a genetikán - személyiségeden, temperamentumodon - múlik, mennyire vagy boldog. 10%-ban jelenlegi életkörülményeid, jövedelmed és a korod határozza meg elégedettségedet. 40%-ban azonban te is tehetsz az ügy érdekében: elsősorban karriered és kapcsolataid alakításával.

Légy valódi jó tündér!

Minden egyes résztvevőt boldogabbá tett az a módszer, amit a fent említett Meliksah Demir dolgozott ki. Az alanyoknak két héten keresztül naponta kellett valami kedveset tenniük a környezetükben élők javára. Az önkéntes munka, mások segítése egy olyan út a boldogság felé, ami gyakran csak karácsony körül jut eszedbe. Pedig hosszabb távon is érdemes lenne alkalmaznod a módszert, hiszen - mint kiderült - nem csupán másoknak okozol örömet vele, hanem te magad is elégedettebb leszel.

Szüntesd meg a pénz hatalmát!

Tim Kasser és Richard Ryan kutatása szerint a boldogság mindössze a fontossági sorrend átértékelésén múlik. Amennyiben a pénz és az anyagi javak túl magas helyen állnak személyes rangsorodon, nagyobb valószínűséggel esel depresszióba, küzdesz önértékelési problémákkal. Vizsgálataik szerint boldogabb lehetsz, ha például kijelölsz egy napot a héten, amikor a pénzügyeket intézed, és beszéled át pároddal - így kiküszöbölheted, hogy állandó téma legyen közöttetek. Ezenkívül látogass ingyenes programokra, szabadtéri eseményekre, a szórakozás nem feltétlenül kerül pénzbe.

Ezt is szeretjük