Mikor leszel a legboldogabb?

Tényleg 74 éves korodig várhatsz?

A lelki egyensúly a boldog élet alfája és omegája. Ám a kutatók szerint hosszú évek kellenek a kialakításához.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi élet talán legfontosabb célja a boldogság elérése. Egyesek szerint a családi harmónia megteremtése, míg mások szerint szerelem vagy éppen pénz szükséges hozzá. Brit és német kutatók azon a véleményen vannak, hogy nem kell mást tenned, mint megvárod a 74. születésnapodat. Az általuk végzett felmérés ugyanis azt mutatja, hogy ekkor lehetsz a legboldogabb.

Ha mégsem szeretnél nyugdíjas korodig várni, érdemes megdolgoznod azért, hogy már korábban örömteli legyen az életed. Összegyűjtöttünk számodra pár igazolhatóan hasznos boldogságtippet.

74 évesen boldog leszel

A kutatók 21 ezer embert kérdeztek meg, hogy kiderítsék, életük mely szakaszában a legboldogabbak. A hosszú távú felmérés keretében éveken keresztül egy egyszerű kérdésre kellett válaszolniuk: egy és hét között pontozták, éppen aktuálisan mennyire elégedettek az életükkel. A kutatás meglepő eredménye azt mutatja, hogy az emberek többsége 74 évesen a legboldogabb: ebben a korban 5.9 volt az átlagos pontszám.

Az egész életen átívelő mutató szerint tinédzserként még 5.5 az elégedettségi index, majd egészen a negyvenes évekig csökken az érték, és csak 46 éves kortól indul folyamatos emelkedésnek. A tudósok úgy gondolják, hogy a kapott eredményre az életkori sajátosságok adnak magyarázatot. A karrierépítés, családalapítás, biztonság megteremtése fiatalon kiemelkedő szerepet tölt be az életedben, és gyakran szorongással tölt el.

Ez a stresszfaktor a negyvenes éveidtől kezdődően folyamatosan csökken, majd idős korban átértékelődnek az élettel kapcsolatos elvárásaid. Ekkor már tapasztalataidból fakadóan jobban kezeled a negatív hatásokat, és szeretnéd még az élet minden percet élvezni.

Ha kíváncsi vagy, te hogy állsz a stresszkezeléssel, és mekkora eséllyel pályázhatsz boldogabb életre, töltsd ki tesztünket!

Légy boldog fiatalon!

Alakíts ki mély kapcsolatokat!

Az Észak-Arizonai Egyetem kutatása alapján az egyik legfontosabb tényező, ami boldoggá tehet, az emberi kapcsolataid. Ha úgy érzed fontos vagy másnak, és számíthatsz a barátaidra, családodra, az kétségkívül örömmel tölt el. A kutatást vezető Meliksah Demir szerint mindezért sokat tehetsz, és, bár viccesen hangzik a boldogság elemeire bontása, ő megtette.

A szakember szerint 50%-ig a genetikán - személyiségeden, temperamentumodon - múlik, mennyire vagy boldog. 10%-ban jelenlegi életkörülményeid, jövedelmed és a korod határozza meg elégedettségedet. 40%-ban azonban te is tehetsz az ügy érdekében: elsősorban karriered és kapcsolataid alakításával.

Légy valódi jó tündér!

Minden egyes résztvevőt boldogabbá tett az a módszer, amit a fent említett Meliksah Demir dolgozott ki. Az alanyoknak két héten keresztül naponta kellett valami kedveset tenniük a környezetükben élők javára. Az önkéntes munka, mások segítése egy olyan út a boldogság felé, ami gyakran csak karácsony körül jut eszedbe. Pedig hosszabb távon is érdemes lenne alkalmaznod a módszert, hiszen - mint kiderült - nem csupán másoknak okozol örömet vele, hanem te magad is elégedettebb leszel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szüntesd meg a pénz hatalmát!

Tim Kasser és Richard Ryan kutatása szerint a boldogság mindössze a fontossági sorrend átértékelésén múlik. Amennyiben a pénz és az anyagi javak túl magas helyen állnak személyes rangsorodon, nagyobb valószínűséggel esel depresszióba, küzdesz önértékelési problémákkal. Vizsgálataik szerint boldogabb lehetsz, ha például kijelölsz egy napot a héten, amikor a pénzügyeket intézed, és beszéled át pároddal - így kiküszöbölheted, hogy állandó téma legyen közöttetek. Ezenkívül látogass ingyenes programokra, szabadtéri eseményekre, a szórakozás nem feltétlenül kerül pénzbe.

Ezt is szeretjük