Rákkeltő, idegméreg, és tele lehet vele a lakásod: ez a 6 dolog is ebből készül!
Veszélyesebb, mint hinnéd, és sok mindenben ott lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ólom mérgező bizonyos mennyiségben idegrendszeri károsodást, agyi elváltozást okozhat, illetve rákkeltő hatást is tulajdonítanak neki. Az ólommérgezés hirtelen is kialakulhat, ugyanakkor lassan, fokozatosan is, ha állandó az érintkezés, még ha csak kismértékben is, a szervezetből ugyanis nem ürül ki. Ha a szervezetbe jut, az ólom sejtméregként viselkedik, és kiszorít  létfontosságú anyagokat, például a vasat és a kalciumot.

Az ólommérgezés különösen gyermekekre veszélyes, akik esetében maradandó károsodásokat és fejlődési rendellenességeket okozhat, de felnőtteknél is előfordul a hatására vérszegénység, a magas vérnyomás, illetve különféle idegrendszeri tünetek. Terhesség esetén is komoly kockázatot jelenthet, vetélést és koraszülést is könnyen okozhat.

Ha valaki ólommérgezésre gyanakszik, orvoshoz kell fordulni, és eltávolítani minden olyan tárgyat, amely ólmot tartalmazhat. Bár az Európai Unióban igen erőteljesen korlátozzák az ólmot tartalmazó termékek forgalomba hozatalát, a lakások és az ott található tárgyak és eszközök korának köszönhetően még könnyen jelen lehet a te otthonodban is.

Rákkeltő lehet az ilyen WC-papír

Plusz négy másik dolog, amivel nagyon vigyázz, hiszen nem mindegy, miből milyet használsz. Nézd meg a képeket, és erre figyelj!

Ezt is szeretjük