Már 2 evőkanál ebből segít a köhögés ellen: gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van

Számos egészségügyi hatása miatt szuperélelmiszernek is nevezik.

Méz jótékony hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mézet nem csak az influenzás időszakban ajánlott fogyasztani, bár köhögéscsillapító és antibakteriális hatása miatt sokan akkor emelik le a polcról. Már két evőkanál is csodát tesz a szervezettel, joggal nevezhető szuperélelmiszernek ez az étel.

A méz jótékony hatásai

Bárkit meg lehet kérdezni, hogy a méz vagy a cukor egészségesebb-e, valószínűleg mindenki elsőre tudni fogja, hogy a méz jelentősen többféle, az egészségre jótékony hatással bír. Mindkettő tele van kalóriával és kellőképpen édes, ám előállításuk módja, összetételük és a szervezetre gyakorolt hatásuk jelentősen különbözik. A túlzott cukorfogyasztásról korábbi cikkünkben írtunk már, lássuk miért érdemes beépíteni a különböző mézeket az étrendbe.

Mi a különbség méz és cukor között?

Összetételük tekintetében mindkét élelmiszer egyszerű szénhidrát, az étkezési cukor szacharóz, fruktóz és glükóz kémiailag kötött kombinációja, a mézben a glükóz és a fruktóz külön marad akár huszonötféle összetett szénhidráttal együtt. A kalóriatartalmat nézve egy evőkanál cukor körülbelül 49 kalóriát, a mézből ugyanez a mennyiség 68 kalóriát tartalmaz. 

mez-jotekony-hatasa
Fotó: Alexandr Kolesnikov / Getty Images Hungary

A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy egy szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, és milyen gyorsan emeli ezért meg a vércukor szintjét. A GI-t vizsgálva a mézzel jobban jár a szervezet, ugyanis a méz glikémiás indexe 58, míg a cukoré 65, ami azt jelenti, hogy a méz valamivel lassabban emeli meg a vércukor szintjét. Ennek elsősorban a kettes típusú cukorbetegséggel küzdőknél van jelentősége.

A méz vagy a cukor egészségesebb?

A méznek jelentősen több jótékony hatása van a szervezetre, mint a cukornak. A méz C-vitamint és ásványi anyagokat, niacint, magnéziumot, kalciumot és cinket is tartalmaz. Olyan tulajdonságokkal bír, amivel a cukor egyáltalán nem, nézzük ezeket!

A méz hatásai

A méz 3,2-4,5 pH-értékkel bír, és ezért képes meggátolni a baktériumok növekedését. Flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok, ezért segítenek leküzdeni a gyulladásos folyamatokat. A szabad gyökök semlegesítésével védik a szervezetet az oxidatív káros hatásoktól. 

mez-jotekony-hatasa
Fotó: Paulo Amorim / Getty Images Hungary

Ezért használják a népi gyógymódokban mindenféle légúti fertőzések és gyulladások esetén. Rendkívül jól csillapítja a köhögést, valamint sebek kezelésére, égési sérülések esetén is alkalmazható élelmiszer.

A mézzel kapcsolatban, melynek ilyen kiváló tulajdonságai vannak, gyakran felmerül a kérdés, hogy valódi-e, vagy esetleg hamisított, amit vásárolsz. Arról, hogy hogyan tudod megkülönböztetni a valódit a hamistól ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

A mézzel kapcsolatban azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a kalóriatartalma jelentős, ezért a túlzott fogyasztása könnyen elhízáshoz vezet. Ezenkívül vannak, akiknél a méz allergiás reakciókat vált ki, ezért ilyen esetekben oda kell figyelni. A méz a cukorhoz hasonlóan inzulint szabadít fel a szervezetben, ezért a túlzott fogyasztása inzulinrezisztenciához, illetve később kettes típusú cukorbetegséghez is vezethet.

A túlzott fogyasztása a szívbetegségek kockázatát is emeli, fogszuvasodáshoz vezethet, és az egyévesnél fiatalabb csecsemőknek tilos adni, ugyanis Clostridium botulinum baktérium spóráit tartalmazhatja, amely baktériumot a kisbabák éretlen emésztőrendszere nem képes kezelni, és betegséget okozhat náluk.

Mire jó a hársméz, az akácméz, és mire az erdei méz? Mézfajták és gyógyhatásaik

A különböző növényekről gyűjtött mézfajták nemcsak ízükben, színükben és szagukban különböznek, hanem hatóanyagaikban is eltérnek egymástól.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük