Salaktalanító, vízhajtó, karcsúsító gyógynövények
Egészséges, kiegyensúlyozott életre vágysz? Ismerd meg a legkedveltebb méregtelenítő, vértisztító, koleszterin- és zsírcsökkentő füveket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki már gyakorlott természetjáró, annak nem kell magyarázni, hogy noha elmúlik lassan a virágzás ideje, az erdőn, mezőn bőven van miben gyönyörködni. A természet gondoskodott róla, hogy a fák, bokrok díszítő színeik gazdagságával nyár végén is felhívják magukra a természetjárók figyelmét.

A lassan sárguló lombok közül előbújó piros vagy kék bogyók nem csak arra valók, hogy szebbé tegyék a nyárvégi tájat. Közülük nem egynek fontos szerepe lehet az egészséged megőrzésében, valamint több olyan nyavalya megszüntetésében, amely főleg az emberi élet augusztus végi, szeptember eleji időszakában jelentkezik, de aminek megelőzése érdekében életed korábbi szakaszaiban sok mindent tehetsz.

Vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő gyógynövények

Remek vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő a termésüket most érlelő fák közül a bodza, a boróka, a galagonya, a csipkebogyó, a fekete ribiszke, valamint - persze ezek már inkább füvek, nem bokrok - a zsurló, az ökörfarkkóró virága, a tövises iglice, a gyermekláncfű gyökere és a csalán.

A vizelet ürítésével az ezekből készített gyógyteák segítenek szervezetednek a fölösleges, káros salakanyagok eltávolításában, ugyanígy a zsír- és a koleszterinszint csökkentésében is. Hogy ez hatékonyabb legyen, fontos a rendszeres széklet is, amiért a vértisztító teakeverékhez ajánlatos hashajtó növényt is társítani. A természetgyógyászok általában a kutyabengekérget ajánlják, de ennek szárítása, feldolgozása igen bonyolult, ezért inkább gyógynövényboltban vedd meg.

Zsurlófű

A gyógyhatású réti zsurlót semmiképp sem szabadna összetéveszteni és összekeverni a mocsári és az óriás zsurlóval, ezért, ha nem vagy biztos benne, hogy fölismered a különbséget, ne kockáztass, vegyél inkább megbízható helyről.

A zsurlótea amellett, hogy hatékony vízhajtó, és bizalommal fordulhatsz hozzá a húgyutak és a nemi szervek különféle fertőzései esetén is, gazdag ásványi anyagokban - kovasav, szilícium -, és igen hasznos kötőszöveti panaszok esetén és a reumatikus fájdalmak enyhítésében.

Ökörfarkkóró

Az ökörfarkkóró igazán mezei virág, de találkozhat szép sárga virágaival a városlakó is, például a Duna menti töltésen sétálva nyár végén, ősz elején. A virág sárga pártáit a csészéből kiszedve kell szárítani, mégpedig a napon, hogy minél előbb megszáradjanak. A gyógynövényeket egyébként is ajánlatos árnyékos helyen kell szárítanod. Izzasztó, vértisztító hatóanyaga miatt adj hozzá ebből is a méregtelenítő teakeverékhez. Jó, ha tudod, hogy köhögéscsillapítóként is igen hatékony.

Tövises iglice

A tövises iglice gyökerének sem szabadna hiányoznia a vértisztító teakeverékből. Nemcsak vértisztítóként tartják számon, hanem a húgyhólyag és veseproblémák gyógyszereként is, valamint a reumás fájdalmak elleni teakeverékek alkotórészeként is alkalmazzák.
Az ilyen célt szolgáló tea hatásfokát fokozhatod, ha adsz hozzá nyírfalevelet is, mivel annak nemcsak vízhajtó, de gyulladáscsökkentő hatása is van.

Jó, ha tudod!
A természetgyógyászok többféle vízhajtó receptet ajánlanak még a teakeverékek összeállításakor az eddig felsoroltakon kívül. Gyakran tesznek a teakeverékbe pitypanggyökérből, csipkebogyóból és csalánból.
A vértisztító teákat azonban nemcsak akkor érdemes innod, mikor már megbetegedtél, hanem fogyaszd megelőzésként is, a méregtelenített szervezet ugyanis könnyebben ellenáll a fertőzéseknek.
Ezt is szeretjük