Melyik ajkad vastagabb?
Ilyen emésztőrendszeri betegségekről árulkodik
A duzzadt alsó vagy felső ajak felhívhatja a figyelmedet bizonyos testen belüli gyulladásos folyamatokra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember ősi vágya, hogy látható külső jelekből a láthatatlan belsőkre következtessen. A fiziognómia tudománya szerint arcod nem csupán lelked ábrázolása, hanem egészségi állapotod cégére is.

Amikor Albert Camus azt mondja, a 30. életévétől kezdődően mindenkinek olyan az arca, amilyet megérdemel, ez nyilvánvalóan vonatkozik arra a számtalan fiziológiai jelre, mely utal a test gyenge pontjaira és betegségeire. Ha figyeled arcvonásaidat, azon belül is ajkaidat, időben felismerheted gyenge pontjaidat, illetve az örökletes betegségekre való hajlamodat.

Röviden a fiziognómiáról

A test nem tud hazudni, mint a tükör, csak azt mutatja meg, ami valóban van. A szemekről, a bőrről, a kezekről, az ajkakról vagy éppen a nyelvről leolvasható, hogy vagy, illetve milyen egészségi állapotban vannak belső szerveid. Emberemlékezet óta próbálnak terapeuták a külső megjelenésből a belső viszonyokra következtetni.

Az első nyugati kísérletek, hogy az arc kifejezéseit megmagyarázzák, a régi görögökig nyúlnak vissza. Szókratész, Arisztotelész, Platón csak néhány azok közül, akik már ekkor foglalkoztak a fiziognómia tudományával. Egy évszázaddal később pedig dr. Henry Head londoni ideggyógyász volt az első, aki már tudományos eszközökkel vizsgálta, hogy a bőr bizonyos területei összefüggésben állnak a belső szervek működésével, gyulladásával. Ezek a területek a későbbiekben Head-zónákként váltak ismertté.

Mit árul el a szád?

Az archoz viszonyított túlságosan kicsi száj hólyaggyengeségre utalhat. Ha ajkaid sápadtak, vértelenek, túlságosan keskenyek, a fiziognómia tudománya szerint ösztrogénhiányt jelezhetnek. A szederjes ajkak pedig szívelégtelenségre, keringési problémákra utalhatnak.

Előzd meg a bajokat!

Ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel kerülhesd el az emésztőrendszeri problémákat, elsőként a táplálkozásra kell nagyobb figyelmet fordítanod.

Duzzadt felső ajak

Nem véletlen, hogy a piros, vérrel teli ajkak évezredekkel ezelőtt is a nőiség szimbólumai és az egészség jelképei voltak. Az ajkakat érintő elváltozások, különösen a felső ajak formája, színe és íveltsége jellemzően a vér állapotára utal. Amennyiben a felső ajkad duzzadtabb, mint az alsó, az szervezeted túlsavasodására hívja fel a figyelmet. Ajkad felső része a gyomorral is összefüggésbe hozható, különösen annak felső szakaszával, ahol a gyomorsav termelődik. Ha felső ajkad duzzadtabb, nagyobb esélyed van a gyomorfekély kialakulására.

Duzzadt alsó ajak

A fiziognómia szerint alsó ajkad a hasi szervekkel - például a májjal, a léppel, a hasnyálmiriggyel - áll összefüggésben. Ezen szervek megbetegedései esetén az alsó ajak és a közvetlenül alatta elhelyezkedő szövet állománya is megváltozik. A vastag, duzzadt alsó ajak hólyag-, vese-, illetve májproblémákra hívja fel a figyelmet. Amennyiben alsó ajkad nem csupán vastag, de kifelé is fordul, székrekedésre való hajlamot, illetve a bélrendszer gombás fertőzéseit jelezheti.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

A szájszeglet elváltozásai

A szájszeglet környékén megjelenő elváltozások is diagnosztikai értékűek lehetnek. Az itt megjelenő ráncok például máj- és epepanaszokra utalnak. Ha gyakran reped be a szájszegleted, az legtöbbször vashiányos vérszegénységet jelez. Amennyiben pedig pattanások jelennek meg ezen a területen, az nyombélgyulladásról, valamint máj- és epepanaszokról árulkodhat.

Cikkünk Kurt Tepperwein Betegségünk tükrei - Az arcolvasás művészete című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük