Ezeket edd a mellrák ellen!

Előzd meg a nőket fenyegető halálos kórt! Ismerd meg a leghatékonyabb rákmegelőző ételeket, illetve, hogy mit kerülj el az egészséged érdekében.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szív- és keringési rendellenességek után a rák a leggyakoribb halálok az Európai Unió tagállamaiban. Évente 3,2 millió új rákesetet diagnosztizálnak, melyeknek nagy részét a mell-, a tüdő-, illetve a bélrákos megbetegedések teszik ki.

Az emlőrák esetében a rendellenes sejtosztódás legtöbbször a tejmirigyekből és a tejcsatornákból indul el. A rákos daganat növekedhet lassan, de igen agresszíven is, valamint átterjedhet a közeli nyirokmirigyekre, súlyosabb esetben pedig áttétet képezhet a test távolabbi részeiben.

Magyarországon minden 11. nőt érint a mellrák. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy ideje nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Ehhez természetesen elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat, valamint az egészséges életmód – melynek nem csupán a testmozgás, hanem az megfelelő táplálkozás is része.

Válogatott zsiradékok

Bizonyos zsiradékfajták megemelik az ösztrogénszintet, ami fokozza az emlőrák kialakulásának veszélyét. Fogyassz több egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó olajat – például olíva- és repceolajat –, valamint omega-3 zsírsavat, amit a szervezeted halakból, elsősorban lazacból, szardíniából és heringből tud felvenni. Kerüld a többszörösen telítetlen zsírsavakat, és óvakodj az úgynevezett transzzsírsavaktól, elsősorban a hidrogénezett növényi olajoktól, melyek leginkább margarinokban, készételekben és rágcsálnivalókban találhatók. Figyelj oda az élelmiszerek csomagolására: ha részben hidrogenizált feliratot látsz rajta, inkább ne vásárold meg a terméket.

Több rostot!

Egyes vizsgálatok szerint a rostdús étkezés is csökkenti az emlőrák kockázatát. A legjobb rostforrás a bab, a barna rizs, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, valamint a legtöbb gyümölcs és zöldség. A rostok hatással vannak az ösztrogén aktivitására, megakadályozzák a hormon újrafelszívódását a bélrendszerben: így csökkentik a mell-, valamint a béldaganatok kialakulásának valószínűségét.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Keresztesvirágzatúak

Minél többet fogyasztasz gyümölcsökből és zöldségekből, annál jobb. Különösen jótékony hatásúak a keresztesvirágzatúak közé tartozó zöldségfélék, például a káposzta, a brokkoli, a karfiol. Egy mezőgazdasági és táplálkozástudományi kutatásokkal foglalkozó szervezet – az Institute of Food Research – vizsgálatai szerint a keresztesvirágzatúak emésztése során egy úgynevezett AITC nevű vegyület szabadul fel a szervezetedben. Ez az enzim pedig hatékonyan pusztítja a rákos sejteket.

Szója

A szójatermékekben található izoflavonoidok enyhe ösztrogénszerű hatással rendelkező vegyületek. Mivel gátolják a rákkal összefüggésbe hozott ösztrogén hatását, a fogamzóképes korú nőknél csökkentik a betegség kialakulásának veszélyét. Használj szójalisztet, a levesekhez vagy a főfogásokhoz adj tofut, és igyál szójatejet! A szójatartalmú táplálékkiegészítők szedése azonban nem javallott, mert nincs biztos adat arról, hogy nagy mennyiségben a szója árt-e vagy használ.

Kerüld az ártalmas adalékokat!

Ha egy mód van rá, vásárolj hormonokkal nem kezelt állatokból származó biohúsokat és tejtermékeket. A friss zöldségeket, gyümölcsöket is ajánlott inkább megbízható forrásból, esetleg a piacról beszerezned. Amennyiben bioterméket szeretnél vásárolni, keresd a csomagoláson az öko vagy a bio kifejezést, valamint az ellenőrző szervezet nevét és kódszámát. Ez Magyarországon a Biokontroll Hungária logója. Amelyik terméken ez nincs rajta, az nem minősül biónak.

E-vitamin

Egy amerikai vizsgálat szerint azoknál a nőknél, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, az E-vitamin-bevitel növelésével 80%-kal csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata. A vitamin napi ajánlott mennyisége normál esetben 12 milligramm – ami körülbelül egy evőkanál búzacsíraolajnak felel meg. A diófélék, a zeller, a gabonacsírák, valamint a spenót is gazdag E-vitamin-forrás. Ha azonban táplálékkiegészítő formájában szeretnél E-vitamint szedni, mindenképpen beszélj orvosoddal, hiszen zsírban oldódó vitaminról van szó, így előfordulhat, hogy túladagolod.

Cikkünk a Törődjön többet egészségével! című könyv
alapján készült.

Mindig is csodáltad azokat, akik fiatalabbnak tűnnek a koruknál? Mi lehet a titkuk? Hogyan tudják megőrizni szellemi frissességüket, és hogyan tudnak idős koruk ellenére is jó formában maradni?
Sok hasznos egészségügyi tanácsot és naprakész információt olvashatsz a könyvben a fontos orvosi szűrővizsgálatokról, az étrend-kiegészítőkről, a rendszeres testmozgásról vagy az emlékezőképesség fejlesztéséről.
Megmutatja, hogyan veheted kézbe sorsod irányítását, és élvezheted a hosszú és egészséges élet minden pillanatát.

Kiadja a Reader’s Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük