A melanoma 4 előjele

Az anyajegyek és a bőrrák

Igaz, hogy a melanoma ritka ráktípus, de egyike a legveszélyesebbeknek. Ezért fontos, hogy rendszeresen megvizsgáld magad!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a rosszindulatú kór a melanociták daganata. A melanociták a bőrben található sejtek, amelyek a melanin nevű fekete-barna festékanyagot termelik. A festékanyag egyes területeken nagyobb mennyiségben van jelen: ezek az anyajegyek.

Mitől alakulhat ki a melanoma?

A melanoma eredete a legtöbb rákos megbetegedéséhez hasonlóan gyakorlatilag rejtély, de vannak bizonyos tényezők, melyek növelhetik a kockázatát. Ezen tényezők között vannak olyanok, melyeken nem lehet változtatni, hiszen genetikai kérdések, de vannak olyanok is, melyek megelőzéssel elkerülhetők lennének.

A bőr típusa

A bőr típusa és a melanoma előfordulása között sajnos úgy tűnik, szoros összefüggés áll fenn. A sötétebb bőrű népeknél jóval ritkábban fordul elő a betegség, míg a fehérbőrűeknél gyakrabban. A kivételesen fehérbőrű emberek pedig különösen veszélyeztetettek, kivéve azokat, akik kifejezetten gyorsan barnulnak.

Napsugárzás

Az erős napsugárzás sajnos kockázatnövelő tényező. Ez különösen akkor igaz, ha sorozatosan leégsz. Ha ez a leégés hólyagos, és gyermekkorban több mint háromszor fordult elő, akkor a felnőttkori melanoma kockázatát éppen ötven százalékkal növeli meg. De nem csak a természetes napsugárzás jelent veszélyt. A szolárium ebben a tekintetben semmiben nem különbözik a valódi naptól.

Anyajegyek

Az anyajegyek gyakoriságából még nem lehet arra következtetni, hogy melanomás leszel, mindenesetre nem árt, ha figyeled őket. Az anyajegyek megváltozása ugyanis előjele lehet a melanoma kialakulásának.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kiket érint?

A melanoma elsősorban a 40-50 éves korosztályt érinti. Férfiak és nők egyaránt lehetnek melanomásak, mindössze annyi a különbség, hogy férfiak esetében a melanoma inkább a törzsön jelenik meg, míg nők esetében elsősorban a végtagokon jellemző.

Hogyan vizsgáld meg anyajegyeidet

  • Az első és legfontosabb, hogy egyesével megfigyeld az anyajegyeidet, például nézd meg, hogy szimmetrikusak-e. Ennek a legegyszerűbb módja, ha elképzelsz bennük egy vízszintes és egy függőleges tengelyt, mintegy négy egyenlő szeletre osztva őket. Ha a szeletek formájukban és kiterjedésükben megegyeznek, akkor az anyajegy szimmetrikus.
  • A második legfontosabb dolog, hogy rendszeresen vizsgáld őket, hiszen idővel változtathatják alakjukat, színüket, méretüket, felszínüket.
  • Tulajdonképpen minden eltéréssel orvoshoz kell fordulnod, legyen szó akár kitüremkedésről, sötétedésről vagy világosodásról.
  • Fontos jelzés lehet a vérzés is, illetve a felszín kifényesedése. Az anyajegy ezenkívül nőhet, de össze is mehet.

Az anyajegyek vizsgálata azért is nagyon fontos, mert a melanoma 30 százalékban belőlük indul ki, de változásaikat egy laikus is teljes bizonyossággal felismerheti.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért olyan veszélyes?

A melanoma fontosságát nem is feltétlenül előfordulási aránya jelzi -hiszen vannak ennél lényegesen gyakrabban előforduló rákos betegségek is -, hanem az, hogy terjedése gyors és nagyon agresszív. Általában az agyat, a nyirokrendszert, a májat és a tüdőt érintik az áttétei. Érdekessége viszont az, hogy a sugárirányú terjedéssel rendelkező melanoma esetében általában nem kell távoli szerveken jelentkező áttétektől tartani, míg a függőleges növekedéssel együtt jár az áttétképződés reális veszélye.

Ezt is szeretjük