A melanoma 4 előjele

Az anyajegyek és a bőrrák

Igaz, hogy a melanoma ritka ráktípus, de egyike a legveszélyesebbeknek. Ezért fontos, hogy rendszeresen megvizsgáld magad!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a rosszindulatú kór a melanociták daganata. A melanociták a bőrben található sejtek, amelyek a melanin nevű fekete-barna festékanyagot termelik. A festékanyag egyes területeken nagyobb mennyiségben van jelen: ezek az anyajegyek.

Mitől alakulhat ki a melanoma?

A melanoma eredete a legtöbb rákos megbetegedéséhez hasonlóan gyakorlatilag rejtély, de vannak bizonyos tényezők, melyek növelhetik a kockázatát. Ezen tényezők között vannak olyanok, melyeken nem lehet változtatni, hiszen genetikai kérdések, de vannak olyanok is, melyek megelőzéssel elkerülhetők lennének.

A bőr típusa

A bőr típusa és a melanoma előfordulása között sajnos úgy tűnik, szoros összefüggés áll fenn. A sötétebb bőrű népeknél jóval ritkábban fordul elő a betegség, míg a fehérbőrűeknél gyakrabban. A kivételesen fehérbőrű emberek pedig különösen veszélyeztetettek, kivéve azokat, akik kifejezetten gyorsan barnulnak.

Napsugárzás

Az erős napsugárzás sajnos kockázatnövelő tényező. Ez különösen akkor igaz, ha sorozatosan leégsz. Ha ez a leégés hólyagos, és gyermekkorban több mint háromszor fordult elő, akkor a felnőttkori melanoma kockázatát éppen ötven százalékkal növeli meg. De nem csak a természetes napsugárzás jelent veszélyt. A szolárium ebben a tekintetben semmiben nem különbözik a valódi naptól.

Anyajegyek

Az anyajegyek gyakoriságából még nem lehet arra következtetni, hogy melanomás leszel, mindenesetre nem árt, ha figyeled őket. Az anyajegyek megváltozása ugyanis előjele lehet a melanoma kialakulásának.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kiket érint?

A melanoma elsősorban a 40-50 éves korosztályt érinti. Férfiak és nők egyaránt lehetnek melanomásak, mindössze annyi a különbség, hogy férfiak esetében a melanoma inkább a törzsön jelenik meg, míg nők esetében elsősorban a végtagokon jellemző.

Hogyan vizsgáld meg anyajegyeidet

  • Az első és legfontosabb, hogy egyesével megfigyeld az anyajegyeidet, például nézd meg, hogy szimmetrikusak-e. Ennek a legegyszerűbb módja, ha elképzelsz bennük egy vízszintes és egy függőleges tengelyt, mintegy négy egyenlő szeletre osztva őket. Ha a szeletek formájukban és kiterjedésükben megegyeznek, akkor az anyajegy szimmetrikus.
  • A második legfontosabb dolog, hogy rendszeresen vizsgáld őket, hiszen idővel változtathatják alakjukat, színüket, méretüket, felszínüket.
  • Tulajdonképpen minden eltéréssel orvoshoz kell fordulnod, legyen szó akár kitüremkedésről, sötétedésről vagy világosodásról.
  • Fontos jelzés lehet a vérzés is, illetve a felszín kifényesedése. Az anyajegy ezenkívül nőhet, de össze is mehet.

Az anyajegyek vizsgálata azért is nagyon fontos, mert a melanoma 30 százalékban belőlük indul ki, de változásaikat egy laikus is teljes bizonyossággal felismerheti.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért olyan veszélyes?

A melanoma fontosságát nem is feltétlenül előfordulási aránya jelzi -hiszen vannak ennél lényegesen gyakrabban előforduló rákos betegségek is -, hanem az, hogy terjedése gyors és nagyon agresszív. Általában az agyat, a nyirokrendszert, a májat és a tüdőt érintik az áttétei. Érdekessége viszont az, hogy a sugárirányú terjedéssel rendelkező melanoma esetében általában nem kell távoli szerveken jelentkező áttétektől tartani, míg a függőleges növekedéssel együtt jár az áttétképződés reális veszélye.

Ezt is szeretjük