Folyás, vérzés, alhasi fájdalom

A méhnyakrák tünetei és kezelése

A betegség jellemzően 25-40 év között alakul ki, és legtöbbször HPV-fertőzés áll a háttérben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A méh a női nemi szervrendszer része, az alhasban található a húgyhólyag és a végbél között. Ennek a szervnek az alsó, keskeny része a méhnyak, mely összeköti a méhet a hüvellyel. A méhnyakrák kialakulásáért a méhnyak sejtjeinek rendellenes osztódása tehető felelőssé. A sejtek daganatot képeznek, és lassan elkezdik nyomni a környező szöveteket, szerveket – idővel pedig a betegség átterjedhet a húgyhólyagra és a végbélre is.

A méhnyakrák leggyakoribb fajtája – a diagnosztizált esetek 80%-át teszi ki – az úgynevezett laphámsejtes karcinóma. Ez a daganat a méhnyak felszínét borító hámsejtekből fejlődik ki. A betegség második legjellemzőbb típusa ezzel szemben mirigysejtekből alakul ki – ezt nevezik adenokarcinómának.

Tünetek

  • Alhasi fájdalom.
  • Rendszertelen vérzés.
  • Vérzés a szexuális együttlét során.
  • Szokatlan – sárgás, kellemetlen szagú – hüvelyi folyás.

Mi áll a háttérben?

HPV – a bűnös

A legtöbb méhnyakrákos megbetegedésért a HPV – Human Papilloma Vírus – tehető felelőssé. Ez a vírus az esetek döntő többségében – több mint 80%-ában – jelen van a beteg szervezetében. Ez a kórokozó szexuális úton terjed, és több mint hetven vírust foglal magába. A víruscsalád 13 tagjáról bizonyosodott be, hogy köze van a méhnyakrák kialakulásához. A HPV ugyanis bizonyos esetekben rendellenes sejtosztódást idéz elő a méhnyakon. Mindemellett azonban azt sem árt tudni, hogy a fertőzött nők döntő többségében mégsem fejlődik ki a daganatos betegség. Ők még azelőtt meggyógyulnak, mielőtt a HPV-fertőzésről egyáltalán tudomást szereznének.

Kicsapongó szexuális élet

A méhnyakrák kialakulásának gyakorisága egyenes arányban nő a szexuális aktivitással. A korán megkezdett szexuális élet, a gyakori partnercsere és az óvszerhasználat mellőzése mind-mind rizikófaktort jelent a betegség kialakulására nézve. Ilyenkor a nagy számok törvénye alapján ugyanis több vírussal találkozhat az érintett. Sajnos azonban, ha minden óvintézkedést megteszel, még akkor sem vagy teljes biztonságban. A HPV ellen ugyanis csak az esetek 60-70%-ában nyújt védelmet az óvszer – mivel a fertőzés bőrkontaktus útján is terjed.

A dohányzás rontja az esélyeket

Mint minden más rákos megbetegedésnél, úgy a méhnyakrák kialakulásánál is rizikófaktor lehet a dohányzás. A svéd Karolinska Egyetem munkatársa, Dr. Anthony S. vizsgálatai alapján bebizonyosodott, hogy a dohányzó nők esetében a HPV-fertőzöttség 14-szer nagyobb gyakorisággal okoz méhnyakrákot – szemben a nemdohányzó vírusfertőzöttekkel.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tehetsz a méhnyakrák ellen?

A szűrővizsgálat jelentősége

Rendkívül fontos a rendszeres – évenkénti – citológia. Ha egyébként nem jársz gyakran nőgyógyászhoz, évente egyszer akkor is látogasd meg, és végeztesd el a rákszűrést. Ha azonban azt szeretnéd tudni, hogy van-e HPV-fertőzésed, a vizsgálatot külön kell kérned – ezt a szűrést ugyanis a TB még nem támogatja –, és durván ötezer forintba kerül.

Oltás – HPV ellen

A HPV-fertőzés ellen oltás is kérhető. Ez a vakcina körülbelül 90 ezer forintba kerül, és az orvos három részletben adja be. Az oltás azonban nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűréseket, mivel csupán a HPV-család azon négy fajtája ellen nyújt védelmet, melyek leginkább felelőssé tehetők a méhnyakrák kialakulásáért.

Az egészséges életmód szerepe

Rendkívül fontos a helyes táplálkozás, illetve az elegendő mozgás a rákos betegségek megelőzése során. Ha az egészségtudatos életmód legfontosabb vonásait szem előtt tartod, sokkal nagyobb eséllyel veheted fel a harcot a daganatos betegségekkel szemben.

Kezelési lehetőségek

Az orvosi kezelés jellege nagyban függ attól, hogy a méhnyakrák mennyire előrehaladott. Amennyiben a betegséget a kezdeti stádiumban diagnosztizálták, a kezelés még megúszható drasztikusabb műtéti beavatkozás nélkül. Ilyenkor csak a kritikus területet távolítják el. Ha azonban a betegség előrehaladottabb állapotban van, szükséges a méh, valamint a méhnyak műtéti úton való eltávolítása. Amennyiben súlyos a helyzet, úgy előfordulhat, hogy a hüvely felső részét, valamint a medence nyirokcsomóit is eltávolítják. A műtét pedig kiegészül kemo-, illetve sugárterápiával.

Ezt is szeretjük