Folyás, vérzés, alhasi fájdalom
A méhnyakrák tünetei és kezelése
A betegség jellemzően 25-40 év között alakul ki, és legtöbbször HPV-fertőzés áll a háttérben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A méh a női nemi szervrendszer része, az alhasban található a húgyhólyag és a végbél között. Ennek a szervnek az alsó, keskeny része a méhnyak, mely összeköti a méhet a hüvellyel. A méhnyakrák kialakulásáért a méhnyak sejtjeinek rendellenes osztódása tehető felelőssé. A sejtek daganatot képeznek, és lassan elkezdik nyomni a környező szöveteket, szerveket – idővel pedig a betegség átterjedhet a húgyhólyagra és a végbélre is.

A méhnyakrák leggyakoribb fajtája – a diagnosztizált esetek 80%-át teszi ki – az úgynevezett laphámsejtes karcinóma. Ez a daganat a méhnyak felszínét borító hámsejtekből fejlődik ki. A betegség második legjellemzőbb típusa ezzel szemben mirigysejtekből alakul ki – ezt nevezik adenokarcinómának.

Tünetek

  • Alhasi fájdalom.
  • Rendszertelen vérzés.
  • Vérzés a szexuális együttlét során.
  • Szokatlan – sárgás, kellemetlen szagú – hüvelyi folyás.

Mi áll a háttérben?

HPV – a bűnös

A legtöbb méhnyakrákos megbetegedésért a HPV – Human Papilloma Vírus – tehető felelőssé. Ez a vírus az esetek döntő többségében – több mint 80%-ában – jelen van a beteg szervezetében. Ez a kórokozó szexuális úton terjed, és több mint hetven vírust foglal magába. A víruscsalád 13 tagjáról bizonyosodott be, hogy köze van a méhnyakrák kialakulásához. A HPV ugyanis bizonyos esetekben rendellenes sejtosztódást idéz elő a méhnyakon. Mindemellett azonban azt sem árt tudni, hogy a fertőzött nők döntő többségében mégsem fejlődik ki a daganatos betegség. Ők még azelőtt meggyógyulnak, mielőtt a HPV-fertőzésről egyáltalán tudomást szereznének.

Kicsapongó szexuális élet

A méhnyakrák kialakulásának gyakorisága egyenes arányban nő a szexuális aktivitással. A korán megkezdett szexuális élet, a gyakori partnercsere és az óvszerhasználat mellőzése mind-mind rizikófaktort jelent a betegség kialakulására nézve. Ilyenkor a nagy számok törvénye alapján ugyanis több vírussal találkozhat az érintett. Sajnos azonban, ha minden óvintézkedést megteszel, még akkor sem vagy teljes biztonságban. A HPV ellen ugyanis csak az esetek 60-70%-ában nyújt védelmet az óvszer – mivel a fertőzés bőrkontaktus útján is terjed.

A dohányzás rontja az esélyeket

Mint minden más rákos megbetegedésnél, úgy a méhnyakrák kialakulásánál is rizikófaktor lehet a dohányzás. A svéd Karolinska Egyetem munkatársa, Dr. Anthony S. vizsgálatai alapján bebizonyosodott, hogy a dohányzó nők esetében a HPV-fertőzöttség 14-szer nagyobb gyakorisággal okoz méhnyakrákot – szemben a nemdohányzó vírusfertőzöttekkel.

Mit tehetsz a méhnyakrák ellen?

A szűrővizsgálat jelentősége

Rendkívül fontos a rendszeres – évenkénti – citológia. Ha egyébként nem jársz gyakran nőgyógyászhoz, évente egyszer akkor is látogasd meg, és végeztesd el a rákszűrést. Ha azonban azt szeretnéd tudni, hogy van-e HPV-fertőzésed, a vizsgálatot külön kell kérned – ezt a szűrést ugyanis a TB még nem támogatja –, és durván ötezer forintba kerül.

Oltás – HPV ellen

A HPV-fertőzés ellen oltás is kérhető. Ez a vakcina körülbelül 90 ezer forintba kerül, és az orvos három részletben adja be. Az oltás azonban nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűréseket, mivel csupán a HPV-család azon négy fajtája ellen nyújt védelmet, melyek leginkább felelőssé tehetők a méhnyakrák kialakulásáért.

Az egészséges életmód szerepe

Rendkívül fontos a helyes táplálkozás, illetve az elegendő mozgás a rákos betegségek megelőzése során. Ha az egészségtudatos életmód legfontosabb vonásait szem előtt tartod, sokkal nagyobb eséllyel veheted fel a harcot a daganatos betegségekkel szemben.

Kezelési lehetőségek

Az orvosi kezelés jellege nagyban függ attól, hogy a méhnyakrák mennyire előrehaladott. Amennyiben a betegséget a kezdeti stádiumban diagnosztizálták, a kezelés még megúszható drasztikusabb műtéti beavatkozás nélkül. Ilyenkor csak a kritikus területet távolítják el. Ha azonban a betegség előrehaladottabb állapotban van, szükséges a méh, valamint a méhnyak műtéti úton való eltávolítása. Amennyiben súlyos a helyzet, úgy előfordulhat, hogy a hüvely felső részét, valamint a medence nyirokcsomóit is eltávolítják. A műtét pedig kiegészül kemo-, illetve sugárterápiával.

Ezt is szeretjük