Megdöbbentő kutatás! Így fordították vissza az öregedést amerikai tudósok

A Mayo Klinika tudósai elöregedett sejteket pusztítottak egerekben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sikeresen késleltették, sőt, visszafordították egereknél az öregedés olyan jeleit, mint a ráncok, az izomvesztés vagy a szemen kialakuló szürkehályog - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A tudósok a kutatás eredményeit biztatónak látják. Ezen az úton elindulva hamarosan további vizsgálatokba is kezdenek majd.

Visszafordították az öregedést!

A Mayo Klinika tudósai az öregedéssel felszaporodó, már nem osztódó sejteket távolították el a kísérleti egerekből. Az eredményt a szakértők lenyűgözőnek tartják, ám óvatosságra figyelmeztetnek.

Az idős emberekben felszaporodnak az elöregedett sejtek

A Nature című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett kutatásban azokat az elöregedett sejteket célozták meg, amelyekből már nem alakulnak ki új sejtek, viszont fontos szerepük van a daganatképződés megelőzésében.

Ezeket a sejteket az immunrendszer távolítja el, ám idővel a kimosás folyamata nem tud lépést tartani képződésükkel, ezért felgyülemlenek a testben. A kutatók becslése szerint az igen idős emberek sejtjeinek akár 10-15%-a is ilyen elöregedett sejt lehet.

Pusztítják az elöregedett sejteket

A Mayo Klinika kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel genetikailag módosított egerekben sikerült elpusztítaniuk az összes elöregedett sejtet. Az állatok egyébként a génmódosítás miatt sokkal gyorsabban öregedtek volna a normálisnál, ám a megfelelő hatóanyag adagolásával ez a folyamat lelassult.

Az öregedés három jelét vizsgálták

Az eredményt a természetes öregedési folyamat három tünetén keresztül ellenőrizték a kísérletekben: vizsgálták a szürkehályog kialakulását az állatok szemén, figyelték az izomszövetek egy részének elvesztését, valamint a feszességet adó bőr alatti zsírraktár fogyását.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tanulmány szerint mindhárom tünet lényegesen később bukkant fel, amikor adagolták a szert az egereknek, jóllehet élettartamuk nem hosszabbodott meg. Kipróbálták a módszert természetes módon megöregedett állatoknál is, ekkor az izomfunkciók javulását tapasztalták a kísérleti egereken.

Ezt is szeretjük