Megdöbbentő kutatás! Így fordították vissza az öregedést amerikai tudósok
A Mayo Klinika tudósai elöregedett sejteket pusztítottak egerekben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sikeresen késleltették, sőt, visszafordították egereknél az öregedés olyan jeleit, mint a ráncok, az izomvesztés vagy a szemen kialakuló szürkehályog - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A tudósok a kutatás eredményeit biztatónak látják. Ezen az úton elindulva hamarosan további vizsgálatokba is kezdenek majd.

Visszafordították az öregedést!

A Mayo Klinika tudósai az öregedéssel felszaporodó, már nem osztódó sejteket távolították el a kísérleti egerekből. Az eredményt a szakértők lenyűgözőnek tartják, ám óvatosságra figyelmeztetnek.

Az idős emberekben felszaporodnak az elöregedett sejtek

A Nature című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett kutatásban azokat az elöregedett sejteket célozták meg, amelyekből már nem alakulnak ki új sejtek, viszont fontos szerepük van a daganatképződés megelőzésében.

Ezeket a sejteket az immunrendszer távolítja el, ám idővel a kimosás folyamata nem tud lépést tartani képződésükkel, ezért felgyülemlenek a testben. A kutatók becslése szerint az igen idős emberek sejtjeinek akár 10-15%-a is ilyen elöregedett sejt lehet.

Pusztítják az elöregedett sejteket

A Mayo Klinika kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel genetikailag módosított egerekben sikerült elpusztítaniuk az összes elöregedett sejtet. Az állatok egyébként a génmódosítás miatt sokkal gyorsabban öregedtek volna a normálisnál, ám a megfelelő hatóanyag adagolásával ez a folyamat lelassult.

Az öregedés három jelét vizsgálták

Az eredményt a természetes öregedési folyamat három tünetén keresztül ellenőrizték a kísérletekben: vizsgálták a szürkehályog kialakulását az állatok szemén, figyelték az izomszövetek egy részének elvesztését, valamint a feszességet adó bőr alatti zsírraktár fogyását.

A tanulmány szerint mindhárom tünet lényegesen később bukkant fel, amikor adagolták a szert az egereknek, jóllehet élettartamuk nem hosszabbodott meg. Kipróbálták a módszert természetes módon megöregedett állatoknál is, ekkor az izomfunkciók javulását tapasztalták a kísérleti egereken.

Ezt is szeretjük