Skizofréniát okoz a macskatartás? A kutatók már biztos választ tudnak rá
A macskát ellenző és támogató tábor gyakori vitatémája.

nagykep?cikkid=170297&kep=macska-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között a University College London kutatói. Ezzel olyan korábbi feltételezésekkel mentek szemben, amelyek szerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, ha macska társaságában nőnek fel az emberek.

Francesca Solmi, a tanulmány vezető szerzője azt közölte, hogy a kutatás üzenete a macskatulajdonosok számára világos. Nincs bizonyíték arra, hogy a macskák kockázatot jelentenének a gyermekek mentális egészségére.

Macskák és pszichés betegségek

Egy közelmúltbeli tanulmány szerzői feltételezték, hogy a macskatartás előidézhet bizonyos mentális rendellenségeket. Ilyen lehet a skizofrénia, mivel az állatok a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. A toxoplazmózis nevű betegséget okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe.

A Psychological Medicine folyóiratban közzétett új tanulmányukban a kutatók úgy vélik, hogy a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet felnőttkori mentális zavarok kifejlődésében.

Széleskörű tanulmány született a macskák mellett

A kutatók mintegy ötezer, 1991-1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig. A tanulmány kezdeti elemzései azt sugallták, hogy van kismértékű kapcsolat a macskatartás és a 13 éves kori pszichotikus tüntetek között.

Később azonban kiderült, hogy utóbbiak más tényezők számlájára írhatóak. Amikor a kutatók olyan tényezőket vizsgáltak, mint a háztartások túlzsúfoltsága és a társadalmi, gazdasági helyzet, az adatok kimutatták, hogy nem a macskát kell okolni.

Több mint 20 évig vizsgálták a családokat

Az összefüggést kimutató korábbi tanulmányok egyszerűen nem ellenőrizték megfelelően a további lehetséges magyarázatokat, olvasható a medicalxpress.com honlapon. A University College London tanulmánya jóval megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat.

A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, és jelentős hiányok voltak az adatokban. Ezzel szemben az új tanulmány a népesség nagy számán alapult, és a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.

Terhesség idején sem annyira veszélyes a macska

A tanulmány azt jelzi, hogy a macskatartás terhesség és koragyermekkor idején nem jelent közvetlen kockázatot a későbbi mentális problémákat illetően. Ugyanakkor bizonyítékok vannak arra, hogy a Toxoplasma gondii parazitának való kitettség terhesség idején súlyos születési rendellenességeket, a kisgyermekeknél pedig más egészségkárosodást okozhat.

A gyakorlatban azonban ez lényegében soha nem fordul elő. A kismama ugyanis, ha már korábban is macskázott, szinte biztosan túl van a toxoplazmózison. Annak pedig, hogy az állat éppen ebben az időszakban szedi össze a kórokozót - főleg, ha nem is kijárós -, illetve fertőzi meg a gazdit, igen kicsi a valószínűsége, és minimális odafigyeléssel, úgymint például kézmosás, ez az igen kicsi is nullára redukálható.

A biztonság kedvéért azonban továbbra is javasolt, hogy a várandós nők tartsák magukat a korábbi tanácshoz, és macskaürülékkel ne érintkezzenek. Ezt hangsúlyozta James Kirkbride, a tanulmány másik szerzője.

Ezt is szeretjük