A libidócsökkenés rejtett okai

Már nem is emlékszel, mikor bújtál utoljára ágyba kedveseddel? Ha szexuális étvágyad már nem a régi, az akár betegségre is utalhat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nehéz megmondani, mi nevezhető normálisnak, ha szexről van szó. A tiltott dolgok köre egyre bővül, lassan mindent szabad. Emellett azt sem tudhatod biztosan, heti hányszori szeretkezés tekinthető normálisnak.

Ez rendben is van így, hiszen nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Ha azonban azt tapasztalod, hogy szexuális étvágyad látszólag mindenféle magyarázat nélkül – az általad megszokotthoz képest – erőteljes hanyatlásnak indult, járj utána, mi okozza a problémát.

Fogamzásgátló tabletta

Különösen visszás helyzet, hogy azért kezded el szedni a fogamzásgátlót, hogy önfeledten és görcsök nélkül szeretkezhess pároddal, de közben fordítva sül el a dolog, és egyre kevesebb kedved van a szexhez. Ennek oka, hogy az antibébi tabletta megváltoztatják szervezeted hormonális egyensúlyát. Bizonyos fogamzásgátlók csökkentik az androgén hormonok termelődését a petefészekben. Mivel többek között ezek felelősek a szexuális étvágyért, előfordulhat, hogy átmenetileg vagy tartósan libidócsökkenést tapasztalsz. Ez a hatás különösen azoknál a tablettáknál figyelhető meg, melyek kozmetikai szempontból előnyös tulajdonsággal bírnak. Ez ösztrogén tartalmuknak köszönhető. Ilyen esetben nem feltétlenül kell abbahagynod a gyógyszerszedést, de beszélj orvosoddal, és válasszatok egy olyan tablettát, ami jobban alkalmazkodik az igényeidhez.

Nyugtatók mellékhatása

Negatívan befolyásolhatja szexuális étvágyadat, ha valamilyen pszichés problémából eredően nyugtatót kell szedned. Az idegcsillapító gyógyszerek csökkentik a feszültséget, a testet és az agyat egyaránt lecsendesítik.

Ennek következtében pedig könnyen előfordulhat, hogy a szexuális étvágyad is jelentős mértékben romlik. Ha te is tapasztalod a kellemetlen tüneteket, válassz természetes módszert a szintetikus gyógyszerek szedés helyett. Hasznos lehet például a különféle gyógyteák alkalmazása – például a macskagyökér vagy a kamilla. Fontos azonban, hogy mielőtt abbahagynád a nyugtató szedését, feltétlenül konzultálj orvosoddal.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pajzsmirigybetegség jele is lehet

A szexuális étvágy csökkenése akár a pajzsmirigy működésének zavaráról is árulkodhat. A betegség többnyire gyulladás, káros sugárzás vagy jódhiány miatt alakul ki. Megelőzésképpen fontos, hogy elegendő mennyiségű jódot juttass a szervezetedbe – ezt legegyszerűbben tengeri só fogyasztásával teheted meg. Ha a helyzet súlyosabbra fordul, és nem csak libidócsökkenést, hanem hajhullást, állandó fáradtságot, a koncentrációs képességed romlását tapasztalod, mindenképpen fontos, hogy orvoshoz fordulj. Előfordulhat, hogy pajzsmirigyed egészséges működéséhez hormonpótlásra lesz szükséged.

Vitaminok és ásványi anyagok hiánya

Ha rendszertelen életet élsz, és egyoldalúan táplálkozol, könnyen alakulhat ki vitaminhiány a szervezetedben. Amennyiben tested nem jut elegendő folsavhoz, magnéziumhoz, valamint B1-, illetve B6-vitaminhoz, kedélyvesztetté válhatsz, és szexuális étvágyad is alábbhagy. Épp ezért fontos, hogy pótold ezeket a fontos anyagokat. Remek B-vitamin-forrás a máj, a banán, a gabonafélék, az olajos magvak és a tejtermékek.

A rizs, a lencse és a bab pedig rendkívül gazdag folsavban. Ha magnéziumhiányban szenvedsz, fogyassz sok borsót, spenótot és halat.

Ezt is szeretjük