Mi egy lendületes nő titka? (x)
Hogyan éri el egy nő, hogy a havi vérvesztés mellett energikus és fitt maradjon? Megfelelő mennyiségű és minőségű vasnak a szervezetbe juttatásával.

Globifer cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nő életében a fogantatásától kezdve kiemelkedő fontossággal bír a megfelelő vas mennyisége a szervezetében. A vas ugyanis már a magzati agy fejlődését, a sejtek megfelelő szaporodását és növekedését is támogatja.

A lendületes nő titka

Az intenzív magzati fejlődésben, a csecsemőkori növekedésben, a gyerekkori gyarapodásban, a nemi érésben, a kiegyensúlyozott pubertáskorban, a menstruáció beállásában, a felnőtté válás viszontagságaiban, az aktív fizikai és szellemi aktivitásban, a mindennapokban való helytállásban, a terhesség és szoptatás időszakában is elegendő mennyiségű és minőségű vasat kell biztosítani a szervezetnek.

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy elegendő vashoz jut- e szervezet normál táplálkozást követve?

Növényi eredetű élelmiszerek (zöldségfélékben, diófélékben, babban, teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben) fogyasztása nagyon fontos, ám ezekben nem hem vas van jelen.

A bélből történő felszívódás kapcsán, melyet a gyomorsav és a nyombél pH-ja is befolyásol, a vasnak sajnos csak kis része éri el a vért, a biohasznosulás nagyon alacsony, 1-15% jellemzi.

A nem hem-vasak alacsony mértékű felszívódásának következtében a bélrendszerben nagy mennyiségű szabad vas lesz jelen, ami kellemetlen gasztrointesztinális mellékhatásokat okoz, mint émelygés, hányinger, gyomorfájdalom, hányás, hasmenés, székrekedés, bélfal irritáció is lehet.  

Hasonló nem hem vas található a legtöbb hagyományos vas-étrend-kiegészítőkben is (pl.vasszulfát(FE2+), vas glukonát(Fe2+), vas fumarát(Fe2+), IPC vas-vas –hidroxid-polimaltóz (Fe3+) )

Állati eredetű tápanyagforrásokban (marhahús, sertés, hal, baromfi) fordul elő a vasszükséglet legfontosabb forrása, a hem vas, ami egyben, szerves egységként szívódik fel, így a bélben nincsenek szabad vas ionok, így nincsenek a fent említett kellemetlen mellékhatások sem.

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

Rohanó világunkban sajnos nem mindig van alkalmunk a tápanyagok megfelelő hasznosulását tanulmányozni, sőt kiegyensúlyozottan táplálkozni sem. Aki azt tapasztalja, hogy fáradtabb, gyakran megbetegszik, töredezett a körme, hullik a haja, rosszul bírja a fizikai terhelést, azon túl, hogy felkeresi háziorvosát, érdemes azon is elgondolkodnia, vajon étrendje elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű vasat tartalmaz-e? 

Bizonyos élettani állapotok esetén a szervezet vasigénye megnő - (terhesség, szoptatás, erős fizikai igénybevétel, elhúzódó havi vérzés, intenzív növekedés időszakai) - ilyenkor különösen fontos lehet a megfelelő vaspótlás- például a jó felszívódású és biohasznosulású hem vassal. 

Tudjon meg többet a HEM vasról!  

GLB-2022 11/04, lezárás dátuma: 2022.11.17.

(Képek forrása: Globifer)

Ezt is szeretjük