A legjobb lázcsillapítók
Szerintünk
Izzadás, remegés, végtagfájás: ez mind-mind a láz velejárója. De melyik dobozt emeld le a polcról a gyógyszertárban?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas testhőmérséklet, a hőemelkedés vagy a láz – bár rövidtávon nem tűnik komoly problémának – tönkreteheti akár az egész hetedet. Gyengeség, fáradtság, fejfájás, izzadás, hidegrázás, remegés, végtagfájdalom – ezzel mind számolnod kell. Kivéve, ha rátalálsz arra a szerre, mely hamar leviszi a hőmérsékleted.

A választás azonban sok esetben nehéz, hiszen egyre több gyógyszer jelenik meg a piacon. Tablettás, vízben oldódó, forró ital vagy akár pezsgő gyógyulás. A gyógyszerészek pedig minden esetben mást ajánlanak. Mi is kipróbáltunk már jó néhányat, így most segítünk dönteni. Nekünk az alábbiak jelentenek megnyugtató lehűlést!

Pálma

Hagyományost az újszerűvel: Rubophen és Coldrex

Azon szerencsések közé tartozom, akik ritkán lázasak. Bármennyire is beteg vagyok, általában csupán az első nap jelentkezik némi hőemelkedés, ilyenkor pedig elegendő bevennem egy Coldrex tablettát vagy egy Rubophent.

Mivel azonban nem lehet tudni, hogy milyen betegség mit vált ki, mindig tartok otthon erősebb lázcsillapítót is. Ha tartósan vagy drasztikusan megemelkedik a testhőmérsékletem, Germicid vagy Demalgon tablettát használok. Ezekből elsőnek szintén egyet veszek be, ám ha a láz nem csökken, akkor két-három óra múlva még egyet.

Mivel nem tartom jó ötletnek a láz „kiizzadását” – szerintem túlságosan kockázatos -, a tabletta bevétele mellett hideg vizes fürdőt szoktam venni, hogy lehűtsem a lázam. Ez a kombináció eddig mindig segített.

Ági

Biztos megoldás: az Algopyrin

Nagyon ritkán vagyok beteg, szerencsére a láz is elkerül, maximum hőemelkedésem van. Ilyenkor Algopyrint veszek be, ennek enyhe lázcsillapító hatása is van. Mivel a gyógyszert fejfájás ellen is használom, pontosan ismerem az esetleges mellékhatásokat, melyeket soha életemben nem tapasztaltam még. Nekem úgy tűnik, nagyon biztonságos megoldás az Algopyrin.

Sajnos már csak receptre kapható, így el kell zarándokolni az orvoshoz, és érdemes többet vásárolni, hogy biztosan legyen otthon. Enyhe láznál hatásos lehet még a hűvös zuhany vagy fürdő, így a test kívülről hűl le, ha valaki nem szeretne gyógyszert bevenni.

Luca

Dupla biztonság: izzadás és Calmopyrin

Nem vagyok túl gyakran beteg, és ha ágynak is esem, nagyon hamar túljutok rajta. Világéletemben az izzadásos lázcsillapítás pártján álltam, mert nagyon hamar lemegy az ember hőmérséklete.

Ha 38-39 fölé megy a lázam, akkor reggel, délben, este beveszek egy-egy Calmopyrint, és éjszakára alaposan beöltözve bújok a dupla takaró alá. Másnapra a láz azonnal visszaesik, csak ki kell bírni, hogy a nagy hőségben még a lábfejem se dugjam ki a takaró alól. Ilyenkor - természetesen - megiszom legalább 2 liter forró teát egy nap, hogy biztosítsam az izzadással elveszített folyadékot.

Plusz tipp

Népi gyógymód: vodka és tea

Ha egész nap rosszul érzed magad, és mikor este hazamész, a lázmérő már jóval a hőemelkedés vonala fölött van, akkor főzz le egy adag teát. Önts ki egy bögrényit, és várj addig, amíg éppen ihatóra hűl. Vegyél egy feles poharat, és töltsd meg vodkával. Idd meg a forró tea felét, dobd be a vodkát, húzd le a bögre másik felét, és irány az ágy. Izzadj egész éjszaka dupla takaró alatt, és másnapra garantáltan lemegy a lázad.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük