Lázcsillapítás: hány fok fölött kell gyógyszert bevenni?

38°C már indokolja a lázcsillapító bevételét. Elsősorban az életkortól és a közérzettől függ.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg egy megfázással, torokfájással sok ember akár hetekig is kínlódik - anélkül, hogy táppénzre menne -, a lázas megbetegedések már kivívják maguknak a kellő tiszteletet.

Hőemelkedés esetén a legtöbben csak pihenni vágynak, ám 38°C felett már felmerül a kérdés, hogy szükség van-e lázcsillapításra.

A láz szerepe

A láz a szervezet bizonyos fertőzéses megbetegedésekre adott normális, élettani reakciója. A test a belső termosztát magasabbra csavarásával korlátozza azoknak a kórokozóknak szaporodását, amelyek normális testhőmérsékleten érzik jól magukat. Mindeközben pedig serkenti a fehérvérsejtek osztódását, támogatva ezzel az egészséges immunműködést.

Mikor kell lázat csillapítani?

Éppen ezért a nem túl magas láz csillapítása indokolatlan, mindössze a fokozott folyadék-, illetve sóutánpótlásra kell figyelni. Ugyanakkor, mivel a gyulladásos folyamat kiváltásáért felelős jelzőmolekulák más agyi területekre is kihatnak, és hányingert, rossz közérzetet, koncentrációképtelenséget okoznak, a lázcsillapítással enyhíthetőek a panaszok.

Amennyiben tüneteid tűrhetőek, és a hőmérő higanyszála nem megy 39°C fölé, nem szükséges csillapítani a lázat. Az ennél magasabb testhőmérséklet azonban már megterheli a szervezetet, sőt, a tartósan fennálló extrém magas - 40°C feletti - láz akár idegrendszeri károsodást is okozhat.

Hogyan csillapítsd a lázat?

Lázcsillapításra elsősorban paracetamol-, amidazofen- vagy szaliciláttartalmú gyógyszerek használata ajánlott. Egyszerre csak egyféle gyógyszert használj, mivel előfordulhat, hogy két különböző tablettának más a neve, de hatóanyaguk megegyezik - ilyenkor akár túl is adagolhatod a szert.

A tabletta mellett számításba jöhet még a hűtőfürdő is: engedj a lázas beteg testhőmérsékletének megfelelő hőfokú vizet a kádba. Majd miután mellig belemerült, megkezdődhez a fürdővíz folyamatos hűtése - míg langyos nem lesz -, közben a test locsolása javasolt.

Gyerekeknél

Gyermekek esetében nagyjából ugyanazok a szabályok érvényesek, mint felnőtteknél, de fontos, hogy kétéves kor alatt már alacsonyabb hőfoknál is szükséges a láz csillapítása, illetve az orvos értesítése - amennyiben a 38,3°C-os láz egy napja tart.

Nagyobb gyerekek esetében a lázcsillapítás 39°C felett mindenképpen indokolt, és érdemes felkeresni az orvost, ha a láz több mint egy napja tart. Fontos figyelembe venni a gyerek viselkedését is: amennyiben nem fájlalja semmijét, játszik, nem ingerlékeny vagy letört, valószínűleg szükségtelen a láz csillapítása.

Ezt is szeretjük