2 egészségügyi probléma, amit a lapos talpú cipők okoznak

A hát- és derékfájás mellett más betegség is leselkedik rád a balerinacipők viselése során.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egészségtelen lábbelikről van szó, jellemzően a magassarkúk jutnak eszedbe. Pedig a túlságosan lapos talpú lábbelik viselése hasonlóképpen veszélyes lehet az ízületeidre nézve.

A lapos talpú cipők gyakori hordásának káros hatásairól, illetve azok kezelési módszeréről dr. Imre Zsuzsannát, a Harmónia Gyógyászati Centrum reumatológus szakorvosát kérdeztük.

Ezért egészségtelenek a lapos talpú cipők

Míg a lapos talpú cipő kényelmesebb, biztosabb társ a rohangálós hétköznapokon, vannak olyan nők, akik állítják, kifejezetten kényelmetlenek számukra, fáj benne a lábuk.

Ez nem véletlen, ugyanis egy túlságosan lapos talpú, sarok nélküli cipőben járás közben a sarok csillapítás nélkül ütődik a talajhoz. Ennek következtében az ízületek a bokától egészen a nyakcsigolyákig terhelésnek vannak kitéve. A napjainkban divatos saruk, lábujjas papucsok és balerinacipők teljesen sima, egyenes talpuk révén ortopédiai lábbetegséghez vezethetnek.

Két egészségügyi probléma, amiért a lapos talpú cipők felelnek

Lapos talpú cipőben az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert. Ha a lábbelinek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, ráadásul a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet.

Saroksarkantyú betegség

Lúdtalpasok számára is okozhat problémát a túl lapos cipő, hiszen kialakíthatja az úgynevezett saroksarkantyú betegséget, ami egy nagyon fájdalmas elváltozás a sarok talpi részén.

A lúdtalp - más néven bokasüllyedés - következtében ugyanis járás közben másképp terhelődnek a talp inai, illetve izmai. Emiatt a sarok területén állandó irritáció alakul ki, begyullad a csonthártya, ami fokozott csontképződéshez vezet, illetve jelentkezik a saroksarkantyú betegség.

Derék- és hátfájás

Bár a kínzó derék-, illetve hátfájásért többnyire a mozgásszegény életmódot és az ülőmunkát okoljuk, a lapos talpú cipők viselése is felelős lehet érte. A puha, alacsony felsőrészű cipők általában nem támasztanak jól, viselésük közben megváltozik a testtartás: előredől a medence, ami az említett panaszokat okozhatja.

Az ideális lábbeli

Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki ilyen jellegű mozgásszervi problémáid, fontos, hogy megfelelő lábbelit válassz magadnak. Amennyiben úgy gondolod, akkor jársz a legjobban, ha elsősorban sportcipőt hordasz, tévedsz. Mivel a különböző sportcipőket az adott sport mozgáskultúrájának megfelelően fejlesztették ki, általános használatra nem alkalmasak, mert ami edzés közben védi az izmokat a túlterheléstől, az normál körülmények között gátolja a megfelelő izommunkát.

Az, hogy milyen cipőben érzed jól magad, természetesen a lábad adottságaitól is függ. Ortopéd szakorvosok ajánlásai szerint azonban nem szerencsés, ha 5 cm-nél magasabb sarkú lábbelit választasz, illetve az sem jó, ha nincs sarka a cipőnek, és túl lapos a talpa. Az ideális lábbelinek mindig van egy olyan íve - nem feltétlenül sarka -, ami a talp és a lábfej megtartását, emelését szolgálja.

Jógával a fájdalom ellen

A mozgás sokat segíthet a hát-, illetve derékfájás leküzdésében. Ismerd meg a legkedveltebb 2012-es jógafajtákat!

Kezelési lehetőségek

Ha régóta tapasztalsz sarokfájást, előfordulhat, hogy saroksarkantyú betegség, sarokcsontkinövés, esetleg Achilles-ín-fájdalom áll a tünet mögött. Ezek mind olyan kórképek, amelyekkel szembekerülve a szakemberek gyakran sok kezelési próbálkozás után széttárják a karjukat, és közlik, hogy ezzel együtt kell élni. Legfeljebb fájdalomcsillapítókat, talpbetét viselését, különféle sokalkalmas fizioterápiás kezeléseket vagy műtétet javasolnak.

Lökéshullám-terápia

Napjainkban azonban már létezik egy olyan eljárás, mely tartós javulást eredményez az ilyen jellegű ízületi bántalmak esetén. A lökéshullám-terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és sarokcsontfájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére.

Az eljárás lényege, hogy kezelőfej segítségével gyorsan terjedő hanghullámokat juttatnak a test fájdalmas területeibe. A lökéshullám a szövetekre fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást gyakorol, beindítja a test öngyógyító folyamatait, élénkíti az anyagcsere-folyamatokat és serkenti a vérkeringést. A kezelések rövid ideig - körülbelül hét percig - tartanak, hatásuk pedig inkább hosszú távon jelentkezik. Ám mint dr. Imre Zsuzsanna elmondta, a lökéshullám-kezelés akár már öt alkalom után is érezhető eredményt hozhat.

Ezt is szeretjük