Kutatók bizonyították: ezért veszélyes keverni az alkoholt energiaitallal
Egy új kutatás szerint a közkedvelt koktél fogyasztása kockázatos hatásokkal jár.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A népszerű koktélok közé tartozik a vodka-energiaital párosítás, de a szórakozóhelyeken kísérőként is egyre gyakrabban fogyasztanak valamilyen magas koffeintartalmú üdítőt. Ez a szokás azonban nem várt veszélyeket tartogat, amire a kutatók hívják fel a figyelmedet.

Keverve kockázatosabb, mint tisztán

Az Észak-Kentucky Egyetem munkatársainak köszönhetően már kutatatás is alátámasztja azt a feltételezést, miszerint veszélyes alkoholt és energiaitalt együtt inni. A tanulmány során 56 egyetemi hallgató viselkedését vizsgálták a különböző elfogyasztott folyadékok után.

Az egyik csoport tagjai minden testsúlykilogrammjuk után 0,65 g alkoholt kaptak, a következő 3,57 ml energiaitalt, a harmadik vegyesen mindkettőt, az utolsó pedig placebót.

A résztvevőket ezután tesztelték, hogy megtudják, milyen gyorsan reagálnak egy helyzetre az italok hatása alatt. Mindemellett értékelniük kellett, hogy mennyire érzik magukat tompának, gyengének, részegnek vagy éppen felpörögve.

- Az eredmények alapján veszélyesebb az energiaitalt alkohollal keverni, mint tisztán alkoholt fogyasztani. Az élénkítőket tartalmazó koktél sokkal jobban felfokozza a hangulatot - mondta el Cecile A. Marczinski, aki a kutatást vezette.

Emiatt nagyobb a kockázat, mert így az ember sokkal impulzívabb és bátrabb. A koffein miatt ugyanis az alkohol bódító hatása mérséklődik, így az érintett még részegen is elég élénknek érzi magát, ami fokozza a balesetek lehetőségét.

Divat a pörgés

Az energiaital és az alkohol keverésének szokása feltehetőleg az egyetemistáktól származik. A megterhelő tanulmányok mellett sokan fogyasztanak élénkítő italt, hogy meg tudjanak felelni az elvárásoknak. Akik napközben is isszák, azok szívesen keverik alkohollal a bulikban, sokszor pont azért, hogy ilyenkor is fenn tudjanak maradni. A szórakozóhelyek pedig igyekeznek megfelelni a vendégek igényeinek.
A piac is ennek a folyamatnak kedvezett: amióta jó áron lehet kapni gyümölcsízű energiaitalokat, olcsóbb azokat használni, mint a gyümölcsleveket. Az egyetemisták után pedig mások is, akik időhiányban szenvednek, szívesen isznak élénkítő italokat, amiket gyakran üdítőként kezelnek. Azoknak is jó megoldás, akik nem szeretik a kávét. Így ma egyre szélesebb réteg fogyasztja az energiaitalokat, és már az is komoly problémát jelent, hogy gyerekek is vásárolhatnak.

Önmagában sem egészséges

Amellett, hogy nem tanácsos alkohollal keverned az élénkítő italokat, rendszeres fogyasztásuk sem ajánlott. Ezek az italok kezdetben sportolók számára, a szervezet extrém igénybevételéhez lettek összeállítva. Igaz, a felhasználásuk változott, az összetétel azonban jelentősen nem.

A legtöbb ilyen típusú üdítőnél már figyelnek arra, hogy koffeintartalmuk ne haladja meg azt a mennyiséget, amit egy csésze kávé tartalmaz, de az egyéb adalékok is felpörgetnek. Az összetevők között általában szerepel a ginzeng, guarana, taurin, gingko biloba - ezek mind élénkítő hatásúak, ahogy a cukor is. A szomjúság ellen nem túl hatásosak, mert a koffein és az egyéb keringésfokozók dehidratálnak.

Ezt is szeretjük