Hatalmas előrelépés a rákkutatásban - 75%-ban csökkentették a terjedését
Néhány végső stádiumú betegnél a daganat összes jele eltűnt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cambridge-i Sanger Intézet tudósainak 75%-kal sikerült csökkenteniük állatkísérletekben a rák halálos terjedését a szervezetben. A daganatok képesek terjeszkedni mindenfelé a testben, és ez a folyamat okozza a rákbetegségek okozta elhalálozások 90%-át.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban brit kutatók bemutatták, hogy az immunrendszer működésének megváltoztatásával lelassították a bőrrák átterjedését a tüdőre. A daganat terjedéséről szerzett új ismeretek elvezethetnek új gyógymódok kidolgozásához - olvasható a BBC honlapján.

A kutatás

A rák terjedése - metasztázis - a gyorsan mutálódó daganat és a szervezet többi részének harca. A Sanger Intézet szakemberei azt kutatták, mi hat a daganat terjedésére a testben. 810 genetikailag módosított egércsoportot hoztak létre, hogy tanulmányozzák, a DNS mely szakaszai játszanak szerepet abban, hogy a szervezet ellenállhasson a rák terjedésének. Az állatokba melanoma - bőrrák - sejtjeit fecskendezték be, és megfigyelték, mennyi daganat formálódik a tüdőn.

Eredmények

23 DNS-szakaszt vagy gént találtak, amelyek vagy megkönnyíttették, vagy megnehezítették a daganat terjedést, sok közülük az immunrendszer működéséért felelős. Egyetlen gén - az Spns2 jelű - megcélzásával sikerült a háromnegyedével csökkenteni a daganatok terjedését a tüdőre.

- Ez szabályozza az immunsejtek egyensúlyát a tüdőben. Megváltoztatja azon sejtek egyensúlyát, amelyek szerepet játszanak a daganatos sejtek megölésében, és azokét, amelyek kikapcsolják az immunrendszert - magyarázta David Adams, a kutatócsoport egyik tagja a BBC-nek.

Az immunterápia - az immunrendszer erejének hadba állítása a rák elleni harcban - egyes betegeknél drámai eredményeket hozott. Néhány beteg esetében, akiken a betegség végső stádiumának jelei mutatkoztak, a daganat összes jele eltűnt a szervezetükből, másoknál azonban nem működött a módszer.

- Megtudtunk néhány érdekes, új dolgot a biológiában, amelyet képesek lehetünk használni, a kutatás megmutatta nekünk, hogy ez a gén szerepet játszik a daganat növekedésében - hangsúlyozta Adams.

Ezt is szeretjük