2 veszélyes betegség, amit kullancsok okozhatnak

Így védd ki

Tudj meg minél többet a kullancsok okozta veszélyekről, hogy védekezhess ellenük! (x)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem önmagában a csípés, hanem a kullancsok által terjesztett kórokozók jelentenek veszélyt az emberre. A két, igen veszélyes betegség közül a Lyme-kór ellen csak a kullancscsípés elkerülésével védekezhetünk, a kullancsencephalitis ellen azonban védőoltás is létezik.

Amit a Lyme-kórról tudnod kell

A Lyme-kórt baktérium okozza, amely a fertőzött kullancs csípésétől számított 3 hónapon belül jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Először egy legalább 5 cm nagyságú, ovális alakú bőrpír jelenik meg a csípés körül, amely sok esetben egy hét, néha azonban csak 1 év elteltével tűnik el.

A Lyme-folt eltűnése nem jelenti egyúttal a kórokozó pusztulását is! Ha hasonló tünetet tapasztalsz magadon, feltétlenül keresd fel az orvososod, aki a tünetek alapján és egy vérképvizsgálatával egyértelműen megállapíthatja a diagnózist.

Próbáld elkerülni!

A Lyme-kór ellen csakis a kullancscsípés elkerülésével lehet védekezni! A betegséget antibiotikumokkal kezelik. Ha ez elmarad, egész életre szóló, krónikus betegségeket, többek között ízületi-, illetve szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

Akár halálos is lehet

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés a kullancsencephalitis. Ez kisebb arányban, de elkapható hőkezeletlen, fertőzött kecske-, juh-, és tehéntej fogyasztásával, ám messze a legtöbb megbetegedést a kullancsok okozzák.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=i-J0QlEDI74

A kullancsencephalitis vírusa a vérszívás során kerül a fertőzött kullancs gyomrából az ember vérkeringésébe. Ha a vírus szervezetünkbe került, az első tünetek a csípés után 6-14 nappal jelentkeznek, és leginkább egy egyszerű meghűlés vagy influenza tüneteire hasonlítanak. Súlyosabb panaszok az esetek közel 50 százalékában fordulnak elő, ezeket az agyvelő-, agyhártya- vagy gerincvelőgyulladás okozhatja.

Hol számíthatsz rájuk?

A vírus nemcsak Magyarországon, de szinte egész Európában komoly veszélyt jelent. A kullancsinvázió hazánkban leginkább az április-májusi, illetve az augusztus-szeptemberi időszakban, és főként Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek, valamint a Balatoni régióban gyakori.

Védőoltással megelőzhető!

A kullancsencephalitis ellen gyógyszeres kezelés jelenleg nem létezik, csak a tünetek kezelhetők, de védőoltással megelőzhető a fertőzés. Az oltás három részoltásból áll, azonban fontos tudni, hogy a védelem csak a második oltást követő 14. napon alakul ki, ezért nem szabad az utazás előtti pillanatra hagyni a beadatását. A harmadik részoltás után 3 évvel pedig emlékeztetőoltásokkal tarthatjuk fent a védettséget.

További információkért látogass el a kullancsveszely.hu oldalra!

Ezt is szeretjük