Jobb, mint az olívaolaj! A kukoricaolaj jótékony egészségügyi hatásai
A kukoricaolaj csökkenti a koleszterinszintet, illetve véd a szívproblémáktól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olívaolaj jótékony élettani hatásairól ódákat lehetne zengeni, hiszen javítja az anyagcserét, nagyon magas az antioxidáns-tartalma, de még a vérnyomást is csökkenti. Ugyanakkor a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az extra szűz olívaolaj semmi ahhoz képest, amit a kukoricaolaj tud.

Egy amerikai táplálkozástudományi konferencia keretében - American Society for Nutrition's Advance and Controversies in Clinical Nutrition Conference - kutatók rávilágítottak, hogy a kukoricaolaj csökkenti a koleszterinszintet, valamint véd a szív- és érrendszeri problémák ellen.

A kukoricaolaj jótékony hatása

Egy kutatás során 54 egészséges férfi és nőt kértek fel, hogy minden nap keverjenek egy evőkanálnyi kukoricaolajat az ételükbe, ez után pedig megvizsgálták az úgynevezett LDL-szintjüket - az LDL az úgynevezett rossz koleszterin.

A kukoricaolaj 10,9%-kal csökkentette az LDL-szintet, míg az extra szűz olívaolaj csak 3,5%-ban volt erre képes.

Ezután a teljes koleszterinszintet is vizsgálták, ami a kukoricából sajtolt olaj hatására 8,2%-kal csökkent, míg az extra szűz esetében csupán 1,8%-kal.

A randomizált, duplavak klinikai körülmények között lefolytatott kutatás egyébként vizsgálta a HDL-koleszterin - ez a jó koleszterin -, a nem-HDL koleszterin, a triglicerid szintjét és a teljes HDL-koleszterin-arányt is.

Az eredmények

Dr. Kevin C. Maki, a kutatás vezetője elmondta, hogy alapvetően az eredmények azt sugallják, hogy a kukoricaolaj sokkal nagyobb hatékonyságú, mint az extra szűz olívaolaj, ami részben a részben a természetes koleszterinblokkoló képességének, részben pedig a növényi szterineknek köszönhető.

Mi is az a növényi szterin?
A növényi szterinek felszívódás után megakadályozzák a koleszterinmolekulák véráramba kerülését, így azok nagyon egyszerűen kiürülnek a szervezetből. Ezzel a vér koleszterinszintje csökken, viszont a jó koleszterin mennyisége nem változik.

A szakértő azt is kiemelte, hogy a szív- és érrendszeri betegségek még mindig első számú halálozási tényezőnek számítanak az Egyesült Államokban. Ezért is jó a kukoricaolaj, hiszen négyszer több növényi szterint tartalmaz, mint az olívaolaj, és 40%-kal többet, mint a repceolaj, így kisebb kockázatot jelent a szívbetegeknek.

A növényi szterinek egyébként gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, magvakban, gabonafélékben és hüvelyesekben is megtalálhatóak, ezeket is érdemes fogyasztani. A kukoricaolajat megvásárolhatod bioboltokban: 1 liter olaj körülbelül 2000 forint.

Ezt is szeretjük