Melyik vércsoportra veszélyesebb a koronavírus? A kutatók megvizsgálták, kire hogy hat
A vércsoport is hatással lehet a kutatók szerint a Covid-19 lefolyására.

beteg-orrfujas-natha-koronavirus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszak kutatásai szerint több tényező is befolyásolhatja, kinél milyen erős tünetek merülnek fel koronavírus-fertőzés esetén, milyen súlyos a betegség lefolyása, illetve milyen szövődmények maradhatnak fenn hosszú távon.

Az életmódtényezők mellett akár a vércsoportok közötti különbségek is meghatározhatják azt, hogy ki fertőződik meg nagyobb eséllyel, és mely szervezet hogyan reagál a vírusfertőzésre - derül ki a New England Journal of Medicine-en publikált tanulmány, valamint több más, erre vonatkozó kutatásból.

Az A-s vércsoportúakra veszélyesebb a Covid

A New England Journal of Medicine tudományos lapon megjelent tanulmány egy genomkutatáson alapult, amelyben több mint 1600 kórházban ápolt olaszországi és spanyolországi beteg génadatait vizsgálták meg, összehasonlítva 2200 nem fertőzött emberrel.

A vizsgálat eredményeként a genomok két régiójában két génváltozatot találtak, amelyek nagyobb fertőzöttséggel jártak, ezek egyike a vércsoporttal is összefüggésben áll. Az A-s vércsoportúaknál összességében 45%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki légzési rendellenesség a fertőzés során, míg a 0-soknál az átlagosnál 35%-kal kisebb volt rá az esély.

A Columbiai Egyetem hasonló tendenciákat tárt fel: az A-típusnál 34%-kal nagyobb valószínűséggel mutatott pozitív eredményt a teszt, mint a 0-s és az AB-s csoportban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kínai kutatók már márciusban foglalkoztak a fertőzött és az egészséges lakosság vércsoportelemzésével, vizsgálódásuk hasonlóan zárult: a 2173 vuhani és sencseni betegből 38% volt A-s vércsoportú, miközben az összehasonlítás végett megkérdezett egészséges emberek 31%-a tartozott ebbe a körbe. Ezzel szemben a 0-s vércsoportot ők is csökkent kockázatúnak találták a többihez képest: gyakorisága ellenére a fertőzött esetek 26%-a volt csupán ilyen, míg az egészséges emberek 34%-ánál ezt rögzítették.

Nem minden kutatásban látványos a különbség

A New York-i Columbia Presbyterian Hospital és a Massachusetts General Hospital kutatóinak áttekintései szerint a tanulmányban leírtaknál jóval kisebb az esélye a súlyos lefolyásnak az A-típus esetén, bár a 0-s vércsoportú egyéneket ők is kevésbé látták hajlamosnak a megfertőződésre a rendelkezésükre álló adatok alapján, ám szignifikáns különbségeket a két kórház adataiból nem tártak fel.

A kutatások tehát hol kisebb, hol nagyobb különbségeket tárnak fel a vércsoportok között a koronavírusra adott reakció tekintetében, ám az okok egyelőre bizonytalanok.

Lassabb immunválasz lehet az ok

A New England Journal of Medicine tanulmányának szerzői úgy vélik, az A- és B-típust meghatározó fehérjék összeköttetésben állhatnak az immunrendszer antitesttermelésével is, ebből fakadhat a lassabb immunválasz. Emellett azokat az ACE2 receptorokkal is összefüggésbe hozták, amelyeket a vírus épp az emberi sejtek megfertőzésére használ.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tanulmányhoz egy kontrollcsoportot hívtak csak segítségül, amely elsősorban véradókból állt: köztük gyakoribb a 0-s vércsoportú ember az átlagosnál, hiszen a vérük köztudottan sokoldalúan felhasználható, így jobban preferálják őket vérdonorként. A vércsoportnál sokkal radikálisabb különbséget mutat az életkor és a krónikus betegség a betegség súlyosságában, ahogy természetesen az sem jelenthető ki, hogy egy 0-s vércsoport önmagában védettséget adna a fertőzéstől vagy a súlyos szövődményektől.

Van-e veszélye a maszkviselésnek?

Egyre gyakrabban hangzik el a vád, mely szerint a maszkviselés értelmetlen, ráadásul veszélyes is. Az orvosok azonban megcáfolták a félreértésen alapuló teóriákat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük