Kóros májműködéssel hozták összefüggésbe a koronavírust: ezt teszi a betegség a májjal
A májműködést is befolyásolhatja a koronavírus-fertőzés a kutatások szerint.

apolo-korhaz-korhazi-agy-beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus a májfunkciókat is ronthatja a betegség lefolyása során - derítette ki egy Egyesült Államokban végzett kutatás, amelyben a májenzimek szintjének változásait vizsgálták meg a betegekben.

Az amerikai New Haven-i Yale Liver Center kutatói több mint 1800 kórházban kezelt COVID-19-fertőzött beteg májeredményeit elemezték idén tavasszal, az eredményt, melyet a Hepatology című folyóiratban hoztak nyilvánosságra, később kínai adatokkal is összevetették.

Májkárosodás és koronavírus

A vizsgálatok során a máj azon enzimeinek szintjét mérték, amelyeket a szerv károsodása során bocsát a véráramba. Végeredményben kiderült, hogy a betegek 42-67%-ának kóros májértékeket mértek, amikor kórházba kerültek, a szám a vizsgált enzimektől függött. A kórházi kezelés ideje alatt 62-83%-ra emelkedtek az adatok.

Az amerikai intézményben ápolt betegek adatait összevetették a kínai vizsgálatok eredményével is, amely ennél sokkal kisebb változást mutatott: ott a betegek körülbelül 15%-ánál figyeltek csak meg kóros májértékeket.

Nehezebb a májbetegek gyógyulása

A kutatók a vizsgálat idején nem találtak pontos magyarázatot arra, hogy miért károsodhatott jobban az Egyesült Államokban élő koronavírusos betegek mája, egyes értelmezések szerint a kínai és az amerikai lakosság háttérbetegségei és az egészségügyi rendszer különbségei is állhatnak a háttérben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Dr. Joseph Lim, a tanulmány vezető szerzője, a Yale Viral Hepatitis Program professzora a Medical News Todaynek elmondta, hogy az amerikai lakosságnál egyébként is nagyobb az alkoholos és a nem alkohol okozta zsírmájbetegség, a National Institute of Health becslései szerint az amerikai felnőttek 30-40%-át érinti a betegség, de a krónikus hepatitis B és C vírus okozta fertőzés sem ritka.

Ennek értelmében átnézték a koronavírusos betegek fertőzés előtti orvosi dokumentációit is, ezek alapján nagyjából egynegyedüknek volt már a betegség előtt is rendellenes a májműködése. Háttérbetegségtől függetlenül a COVID-19 lefolyása alatt romlottak a többiek májeredményei is.

A részletes kockázati tényezők, így az életkor vagy a testtömegindex elemzése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a krónikus májbetegség megléte esetén a páciens ellátásában nagyobb eséllyel vált szükségessé az intenzív kezelés és a mesterséges lélegeztetés.

A tanulmány alapján felvetődött az is, hogy a májkárosodás kapcsolatba hozható a betegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek, különösen a tocilizumab nevű, a terápiák során gyakran használt készítmény mellékhatásával is. Mivel viszont a gyógyszert a súlyos állapotba kerülő betegek számára rendelik el, biztonsággal nem meghatározható, hogy a kezelés vagy maga a betegség felelős-e a májkárosodásért.

A kutatásban részt vevő csoport további klinikai és laboratóriumi vizsgálatokat tervez, hogy feltérképezze a koronavírus májra gyakorolt hatását, és hogy kiderítse, miért okozhat a fertőzés májkárosodást nagyobb valószínűséggel az Egyesült Államokban, mint Kínában.

Májértékek: mikor jeleznek bajt?

A rendellenes májértékek a laboreredményben önmagukban is betegséget jelezhetnek.

Ezt is szeretjük