Hogy levehesd a zoknid!
A körömgomba kezelése
Nem csak a kellemetlen szag adhat okot rejtegetésre, hanem a körömgomba is. Látványa nem túl szép, ráadásul fertőző is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen hihetetlen, de a körömgomba úgy terjed, mint régen a pestis. Emberek millióit érinti ez a betegség, mely igazából csak a század közepén ütötte fel fejét.

Miért gyakoribb ma a körömgomba?

Amíg régen az emberek többsége mezítláb rohangált, ma mindenki műanyag, műbőr cipőket és papucsokat hord. Nem csoda hát, ha lábunk nem bírja tisztán tartani saját magát. A természetes disznó, vagy juh bőrből készült cipők és saruk remekül szellőztek, és nem engedték át sem a nedvességet, sem pedig a meleget. Ebből kifolyólag az emberek lába nem izzadt , nem csúszkált és tocsogott a nyári negyven fokban. Ha egyáltalán volt rajtuk egyáltalán bármiféle lábbeli.

Ezzel szemben ma képesek vagyunk lábunkat műszálas harisnyákba bújtatni és műbőr, vagy netán műanyag cipőkben, csizmákban szaunáztatni. Nem csoda hát, ha lábad izzad, lábujjaid hámlanak, vagy éppen bőrkeményedésed van, esetleg elszaporodott rajtad a gomba!

A cipőproblémán kívül még egyéb életmódbeli gondok is rátesznek egy lapáttal a gombás megbetegedések szaporodására. Mit szeret ugyanis a gomba? A meleget és a nedvességet. Ha ez a két feltétel adott, akkor biztosan megtelepszik és szaporodni kezd. Tehát ha izzadsz a legkellemesebb talaja vagy a gombáknak. Márpedig ma nem egy olyan jellegzetes betegség van, mely izzadással jár együtt. Ilyenek a keringést érintő szív- és érrendszeri megbetegedések (a végtagok rossz vérellátása), a cukorbetegség, az immunrendszer bármilyen okból történő meggyengülése. Bizonyos értelemben a stressz is fogékonyabbá teszi az emberi szervezetet az ilyen jellegű fertőzésekre, hiszen ez is fokozott izzadással és az immunrendszer általános védekezőképességének csökkenésével jár.

Miért titkolja mindenki?

A bőr- és körömgombásodást mindenki titkolja, annak ellenére, hogy a felmérések szerint mindenki találkozik vele egyszer az életben. Ennek a titkolózásnak az oka, hogy a tünetek leginkább az ápolatlansághoz hasonlítanak. Az ápoltság pedig gyakorlatilag az első számú társadalmi elvárás napjainkban.

A sors furcsa fintora, hogy a legtöbb bőrgombát például a túlzott tisztálkodás, és ezáltal a természetes immunrendszer elhalása, gyengülése okozza. Az előítéletek és a téves reakciók következtében a legtöbb beteg csak akkor fordul orvoshoz, ha a fertőzés már nagy bőr és köröm területet érint.

Kezelése azonban végtelenül fontos, hiszen a látszólag ártalmatlannak tűnő fertőzés olyan súlyos betegségeket okozhat, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirok- és visszérgyulladás, cukorbetegeknél keringési rendellenességek esetén pedig még súlyosabb következményekkel járhat.

Mit tehetsz ellene?

Sajnos a legtöbb esetben nem elegendő a fertőzött személy kezelése, hiszen elég egy nem fertőtlenített papucs és máris visszatér a baj. Arról nem is beszélve, hogy a lakókörnyezetedben lévőknek is át kell esniük egy biztonsági kezelésen, nehogy valaki visszafertőzzön téged. A kezelés utáni tisztán tartás megoldható öt lépésben!

Saját papucs!

Az első lépés, hogy lecseréled a háztartásban található papucsokat. Fontos, hogy olyat válassz, mely lábadnak a zárt cipők után felüdülést jelent. Szellőzzön, legyen kényelmes és könnyű. Lehetőleg kerüld a műanyag, vagy lakk papucsok használatát. És gondoskodj a család minden tagjának sajátról, melyeket ne is cserélgessetek!

Fürdőszoba!

A gombák bizony nem csak a nyilvános uszodákban szeretnek megtelepedni, hanem a te fürdőszobádban is! Hogy elkerüljétek a fertőzés láncszerű továbbadását, mindenkinek legyen saját törölközője. Ezek kizárólagos használatát szigórúan tartsátok be, és mindent mossatok legalább hatvan fokos vízben! Mindig legyen rajtad papucs, ha vizes helyiségbe lépsz és erre figyelmeztess mindenkit a háztartásban!

Macskák!

Kevesen tudják, de például a perzsa macskák több, mint felének gombás fertőzése van. A fertőzés átterjedhet a test bármely részére, a piheszőrös bőrű karra is például. Ilyenkor kerek, esetleg kokárdaszerű, éles szélű, finoman hámló viszkető foltok alakulnak ki. De ez persze nem csak a perzsa macskára érvényes. A legtöbb gyűrött bőrű kutya és házinyúl is fertőzött. Mielőtt beengeded új kedvencedet, mindenképpen vizsgáltasd meg állatorvossal! Ezt érdemes rendszeresen ismételni.

Cipők!

A leggyakoribb és legmakacsabb bőrgomba szinte mindig a lábfejet és a lábkörmöket támadja meg. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsd és ápold cipőidet. Minden hónapban egyszer fertőtlenítsd ki, és ha lehet részesítsd a nyitott cipőket előnyben. Ha lehet, akkor vigyél munkahelyedre is egy váltócipőt, és ezt ne csak télen alkalmazd, hanem egész évben. Nem jó, ha az ember folyamatosan ugyanabban a cipőben van.

Ezt is szeretjük