A konyhád legszennyezettebb pontja: hány baktérium él az apró kelléken?
Mindennap használod, pedig fertőzést hordozhat.

Ez is érdekelhet

Szemüveg helyett ma már a sasszeműség a menő (x)

Inkontinencia és hüvelyszárazság - Mutatunk egy fájdalommentes és azonnali megoldást (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

Szőke lett, és eltűnt a hosszú copfja: Ariana Grande nagyon más így »

Zseniális trükk az esküvői fotóhoz: még romantikusabb lesz tőle a kép »

Formátlan szemöldökből tökéletes ív: 2 perc alatt átváltozik az arc »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha a lakás legszennyezettebb pontjáról van szó, legtöbben valószínűleg kilincset vagy WC-ülőkét említenének, ám egy új kutatás szerint a baktériumok által leginkább szennyezett pont a konyhában van.

Ne gyanakodj a mosogatóra, és ne gyanúsítsd a vágódeszkát se, a legfertőzöttebb pont egy textília: a konyharuha.

Három veszélyes baktérium a konyharuhán

Amerikai kutatók közelmúltban megjelent tanulmányából kiderült, hogy a konyharuhák 89%-án Coliform baktériumok, 25%-nál pedig E. coli baktériumok mutathatók ki. Számos esetben szalmonellabaktériumot is találtak. Előbbi baktériumok önmagukban jellemzően nem okoznak betegséget, de a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy más, ürülékből származó - veszélyesebb - mikroorganizmusok is jelen lehetnek a vizsgált területen.

Az E. coli baktérium az emberi bélflóra egyik legfontosabb tagja, amely fontos élettani funkciókat lát el: szerepet játszik a B- és K-vitamin termelésében. A bélcsatornán kívülre kerülve azonban gyulladásos folyamatokat, hasmenéssel járó problémákat indíthat meg.

A konyharuha nemcsak jól szívja a nedvességet, és hosszú ideig megtartja azt, de számtalan szennyeződéssel is érintkezhet. Ebbe törlöd a nyers hússal érintkezett kezedet, a zöldségeket, gyümölcsöket, ezzel fogod meg az edényeket.

Hány fokon mosd a konyharuhákat?

Érdemes a konyharuhákat három-négynaponta cserélni, hogy ne telepedjen meg rajtuk túl sok mikroorganizmus. A kutatást végző tudósok szerint hiába szárad meg a konyharuha, amint megint használatba veszed, az E.coli, a Coliform vagy akár a szalmonellabaktériumok újra elburjánzanak. A kutatók fehér konyharuhák esetében javasolják, hogy két percre áztasd őket hipóba - ez jobban fertőtlenít, mint a mosás.

Érdemes a konyharuhákat a lehető legmagasabb hőfokon mosni: 30-40°C biztosan kevés ahhoz, hogy megszabadulj a baktériumoktól. Ha színesek a konyharuháid, és nem szeretnéd magas hőfokon mosni, érdemes alaposan átvasalni őket.

Ezt is szeretjük