Régóta fáradt vagy a szexhez?
Súlyos betegség állhat a háttérben
A burnout szindrómának számos olyan tünete van, melyet vétek nem észrevenni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érezted már, hogy semmire sincs időd, és a munkád kizsigerel? Folyamatosan összecsapnak a fejed fölött a hullámok, mert igyekszel mindig és minden elvárásnak megfelelni, miközben egyedül magadra nem jut elég időd? Ha úgy érzed, hogy már-már belerokkansz az állandó hajtásba, és megbénít az állandó kényszer- és stresszhelyzet, akkor érdemes szemügyre venned a nőket fokozottan veszélyeztető burnout szindróma tüneteit.

Érintettek és okok

A munkahelyi kiégés jól elkülöníthető szakaszokban jelenhet meg az életedben. A bizonyos idő után már jelentős teljesítménycsökkenéssel járó betegség elsősorban a vezető beosztású embereket és az úgynevezett segítő munkakörben dolgozókat veszélyezteti, de könnyen kiéghetnek azok is, akiknek a munkájában jelentős szerep jut az emberekkel való kommunikációnak.

A burnout szindróma tüneteihez külső és belső - azaz a környezetből és a személyiségből eredő - okok egyaránt vezethetnek. Az alacsony jövedelem, a visszajelzés hiánya, a nagy felelősség, az állandó és fokozott igénybevétel, a megnövekedett adminisztratív terhek, a gyakori krízishelyzetek egyaránt megbújhatnak az életeden elhatalmasodó hitevesztett állapot mögött.

Lelkesedés, stagnálás, frusztráció

A burnout szindróma szakaszai nagyon egyértelműen különülnek el egymástól, nem csoda, hogy sokan csak az utolsó pillanatban érzékelik, hogy segítségre, változtatásra vagy egész egyszerűen pihenésre van szükségük. A többség ugyanis eleinte óriási lelkesedéssel vág bele az új és izgalmasnak tetsző kihívásokba. Ebben a szakaszban szinte teljesen háttérbe szorul a magánélet, minden energia a munkára és az ezzel kapcsolatos feladatokra koncentrálódik.

Sajnos a sikerek és az eredmények hajszolása közben sokan nem képesek egészséges egyensúlyt kialakítani a munkájuk és a magánéletük között, aminek szinte egyenes következménye a burnout második, frusztrációval, olykor már fizikai tünetekkel is jelentkező szakasza.

A személyes igények és problémák háttérbe szorulnak - a hajszolt életvitel és munkatempó miatt -, megnő a hibázás esélye, ami miatt folyamatos bűntudat és feszültség nehezedik a kiégéstől szenvedő egyénre.

Gyengébbé, nyugtalanabbá, érzékenyebbé válhatsz, az önértékelési problémák mellett pedig idővel megjelenhet az apátia és a pesszimizmus is - mint vezető tünet. Mindezek a szexuális életedre is rányomják a bélyegüket: ilyenkor jellemző a libidócsökkenés.

Apátia, depresszió, kiégettség

A kiégésnek ebben a súlyosabb szakaszában jellemzően visszahúzódóbbá, ellenségesebbé válhatsz. A korábban mindenekfölött álló hivatástudat szertefoszlik, helyébe az értelmetlenség és hiábavalóság érzése lép. A folyamatos kudarcokkal szemben a kockázatok kerülésével védekezel. Gyengülhet a koncentrációs képességed, és egyre nehezebben tartod be a határidőket, pontatlanná és határozatlanná válhatsz.

A burnout szindróma utolsó szakaszában teljesen elhatalmasodhat rajtad a reménytelenség és a kétségbeesés érzése, minek következménye súlyos esetben akár a munkaképtelenség is lehet. Ilyenkor már nem csak a lelki, de a fizikai jólét is veszélyben van. A reménytelenség érzése mellett - vagy éppen miatta - megjelenhetnek az önpusztító szokások, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, esetleg drogfogyasztás formájában. Ebben a szakaszban már legyengül az immunrendszer, gyorsabb a pulzus, de emésztési zavarok is jelentkezhetnek.

Előzd meg!

Sokan nem veszik elég komolyan a pszichés alapokon nyugvó betegségeket. Mások elbagatellizálják a problémát, vagy azzal védekeznek, hogy az állandó fáradtság általános dolog. Azt azonban érdemes felmérned, hogy mennyire számít a munka.

Életed kiteljesedését látod benne, vagy megelégednél azzal, hogy egy számodra megfelelő életszínvonalat tarts fenn belőle, és időd nagyobb részét inkább azokkal töltenéd, akik fontosak számodra? Ha ezt sikerül eldöntened, talán az is könnyebbé válik, hogy időben kiszállj a mókuskerékből.

Ezt is szeretjük