Ha rossz a kenet...

A nemileg aktív tinédzsereknek és a 20-65 év közötti nőknek - egészségük megóvása érdekében - ajánlatos időnként elmenniük nőgyógyászukhoz, kenetvizsgálatra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kenetminta akkor számít rossznak, rendellenesnek, ha megváltozott működésű sejtek találhatóak benne. A méhnyaki elváltozás – cervikális diszplázia – kifejezés hátterében sokféle méhnyaki probléma lehet, az enyhe gyulladástól kezdve daganatot megelőző elváltozáson át a kifejlett rákos betegségig.

Néma tünetek…

Cervikális diszplázia esetén a méhnyaksejtek rendellenessége látható a kenetben. Ha ezt idejében észreveszik, az orvos hatékony gyógymódot rendel el, mielőtt még a probléma komollyá, esetleg visszafordíthatatlanná válna.

Ugyanakkor megnyugtató lehet, hogy a méhnyakrák általában gyógyítható betegség. A humán papillomavírus (HPV) is okozhat olyan kisebb szemölcsöt, ami első számú okozója ennek a betegségnek.

A cervikális diszpláziák a rák előrehaladott állapotáig némák, azaz nincsenek tüneteik. Ezért fontos, hogy a 20–65 éves, nemileg aktív nők minden évben kenetvizsgálaton vegyenek részt! Ettől függetlenül, aki rendhagyó tüneteket észlel – ezek közé tartozhat a menstruációk közti vérzés, a közösülés utáni vérzés, a szokottnál nagyobb mennyiségű hüvelyváladék, az alhasi fájdalom vagy puffadás, a vizeletürítési panasz, a hátfájás –, vegye ezeket a kellemetlenségeket figyelmeztető jelnek, és ne késlekedjen bejelentkezni kenetvizsgálatra!

Megismételt vizsgálat

Ha a kenet normális, nincs szükség továbbiakra. Ellenkező esetben a vizsgálatot meg kell ismételni, medencevizsgálattal kiegészítve, amikor is a méhnyakat egy speciális nagyítón keresztül – kolposzkóp – tanulmányozzák. Eközben apró szövetmintát vesznek a méhnyakról, és azt is mikroszkóp alá helyezik. Rákos elváltozás esetén akár a méh eltávolítására is sor kerülhet.
Tipp: van olyan is, amikor elegendő egy intenzívebb gyulladáscsökkentő és immunerősítő kúra, s ha a következő kontroll jobb eredményt mutat, akkor ez a drasztikus megoldás elmaradhat.


A dohányzás fokozza a méhnyakrák kockázatát!

A nőgyógyászati problémák elkerülésének hatásos módja az étkezési szokások megváltoztatása. A táplálkozástudományi elemzések szerint azok a nők, akik sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, ritkábban betegszenek meg. Aki diétázik, ügyeljen arra, hogy ennivalója lehetőleg legyen sárga és narancssárga színű táplálékokban gazdag, például sárgarépa, sütőtök, paradicsom.

Az életmódváltás szintén eredményes lehet.

Tudtad? A dohányzással nő a cervikális diszplázia kialakulásának kockázata, illetve annak eshetősége, hogy a betegség komolyra fordul. Az aktív és a passzív dohányzás egyformán hozzájárulhat a betegség létrejöttéhez. Bizonyos szexuális szokások, például a nemi élet korai elkezdése, a partnerek sűrű váltogatása szintén összefüggésbe hozhatók a méhnyaki problémákkal.

A szexuálisan aktív nők számára védelmet nyújthatnak egyes fogamzásgátló eszközök, például a gumi óvszer vagy a spirál.

A táplálékkiegészítők ugyancsak hatékonyak lehetnek a megelőzésben és a kezelésben. A folsav (10 mg/nap) javíthat a fogamzásgátló tablettát szedő nők általános állapotán, ezenkívül gátolja a cervikális diszplázia kialakulását, feltéve, ha valaki sok gyümölcsöt és zöldséget is eszik. A béta-karotin, az E- és az A-vitamin, valamint a magnézium fogyasztása ugyancsak javulást hozhat.

Bizonyos gyógynövények is alkalmasak lehetnek a méhnyak betegségeinek gyógyítására, például a grépfrútmagcsepp, a lapacho-kéregből készült tea, a noni, a macskakarom, az orvosi ziliz vagy a közönséges cickafark. Ezek a növények gyulladáscsökkentő hatásúak, és serkentik a szövetek gyógyulását. A változó kori hüvelyszárazság, az égető érzés ellen az E-vitamin és a szója fitoösztrogénjei segítenek. A mellékhatások elkerülése érdekében azonban mindenkor kérd ki orvosod tanácsát!

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

Ezt is szeretjük