5 nap, 2 kiló
Fogyj a lehető legegészségesebb diétával! Nemcsak vékonyabb leszel, de megelőzheted a szívbetegségek és a rák kialakulását is.
Azt szinte mindenki tudja, hogy az egészségünkért vívott harcban az alattomos módszerekkel támadó rosszfiúk a szabadgyökök, míg az antioxidánsok jóságos védelmezők, valóságos hősök. Azt viszont már kevesebben, hogy a rendszer hogyan működik, és minek köszönhető az, hogy hőseink megvédenek minket attól, hogy az idő elrőrehaladtával sejtjeink nagy százaléka áldozatul essen a szabadgyököknek.
Antioxidánsok vs. szabadgyökök
A szabadgyökök szép számmal megtalálhatóak a testedben, sőt, olyan jótékony feladatokat is ellátnak, mint például a kórokozók elpusztítása.
A szervezeted pedig jó esetben képes arra, hogy dolguk végeztével a saját maga által termelt szabadgyököket elpusztítsa. Viszont a helytelen életmódnak és a környezeti ártalmaknak köszönhetően valósággal bombázod magad a szabadgyökökkel, így olyan sokan lesznek, hogy tested nem bírja felvenni a tempót. A legnagyobb baj, hogy a szabadgyökök attól szabadok, hogy molekulájukban csak egy elektron van, így folyamatosan párt keresnek maguknak, és ha nem találnak, hát rabolnak az egészséges sejtektől, súlyosan károsítva azokat. A páratlan elektronok ráadásul nagyon könnyen reakcióba lépnek bármivel.
De szerencsére a természet gondoskodott a megoldásról: az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek képesek megkötni a szabadgyökök szabad elektronjait, így megvédik az egészséges sejteket a károsodástól, illetve megállítják vagy lelassítják a már folyamatban lévő károsodást.
A legjobb antioxidáns-források
Az antioxidánsokhoz a megfelelő táplálkozással tudsz hozzájutni, egyes típusaikat pedig csak a zöldségekben és gyümölcsökben, a növényi magvakban találhatod meg.
E-vitamin: növényi olajok, búzacsíra, zöldség, gyümölcs, hal, baromfi.
C-vitamin: citrusok, kivi, szamóca, csipkebogyó, paradicsom, zöldségek, savanyított káposzta.
A-vitamin: tej, tejtermékek, tojássárgája, tengeri halak, állati belsőségek.
Béta-karotin: narancssárga és sárga zöldségek, gyümölcsök.
Likopin: paradicsom.
Lutein: sötétzöld leveles zöldségek.
Szelén: brazil dió, tenger gyümölcsei, húsok, citrusok, tejtermékek, avokádó, hagyma, brokkoli, teljes kiőrlésű gabonák.
Flavonoidok: szójabab, zöld és fekete tea, kávé, vörösbor, rozmaring, zsálya, hagyma, olívaolaj, bogyós gyümölcsök.
A legfontosabb, hogy az antioxidánsok nem magányos hősök, hanem csapatban dolgoznak: a különböző típusú antioxidánsok szervezetedben egymásra épülő rendszert alkotnak, így segítik és felerősítik egymás hatását. Így ha megfelelő mennyiségű antioxidánst juttatsz szervezetedbe, nagymértékben csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos megbetegedések kialakulását, megerősítheted immunrendszered, megakadályozhatod a betegségek szövődményeinek kialakulását, és jó pár évvel meghosszabbíthatod életedet.
Karcsúsító antioxidánsok
Az antioxidánsok javítják az anyagcserédet, és mivel leginkább a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával juthatsz hozzájuk, nagyon hatékony karcsúsító és egyben egészségvédő étrendet alakíthatsz ki segítségükkel.
A C-vitamin tartalmú ételek különösen alkalmasak arra, hogy segítsék a fogyást, ugyanis többek között ez a vitamin felelős az olyan vegyületek előállításáért, melyek lebontják és átalakítják az egyes tápanyagokat. A zöldségek és gyümölcsök emellett rosttartalmuknak köszönhetően is nagyon hatékonyak, kitisztítják a bélrendszert, serkentik az emésztést, felgyorsítják az anyagcserét, emellett nagyon alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, mégis eltelítenek.
Mintaétrend
1. nap
Reggeli: joghurt, müzli teljes kiőrlésű gabonából, egy pohár zöld tea.
Tízórai: egy alma.
Ebéd: brokkolikrémleves, gyümölcssaláta, egy pohár zöld tea.
Uzsonna: egy narancs.
Vacsora: zöldségsaláta csirkehússal, egy deci vörösbor.
2. nap
Reggeli: egy tojás, pirítós teljes kiőrlésű gabonából, egy pohár zöld tea.
Tízórai: egy narancs.
Ebéd: grillezett lazac, saláta paradicsomból és jégsalátából citrommal és olívaolajjal, egy pohár zöld tea.
Uzsonna: 15 szem mogyoró.
Vacsora: káposztaleves, egy deci vörösbor.
3. nap
Reggeli: joghurt, müzli teljes kiőrlésű gabonából, egy pohár zöld tea.
Tízórai: egy narancs.
Ebéd: sült máj párolt brokkolival, egy pohár zöld tea.
Uzsonna: két kivi.
Vacsora: gyümölcssaláta fagyasztott bogyósgyümölcsökből, egy deci vörösbor.
4. nap
Reggeli: pirítós teljes kiőrlésű kenyérből, áfonyalekvár, egy pohár zöld tea.
Tízórai: egy alma.
Ebéd: spenótfőzelék feltét nélkül, egy pohár zöld tea.
Uzsonna: egy narancs.
Vacsora: zöldségsaláta olívaolajjal, egy deci vörösbor.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
5. nap
Reggeli: pirítós teljes kiőrlésű kenyérből, csipkebogyólekvár, egy pohár zöld tea.
Tízórai: egy alma.
Ebéd: grillezett csirkemell barnarizzsel, paradicsomsaláta, egy pohár zöld tea.
Uzsonna: 15 szem mandula.
Vacsora: gyümölcssaláta kiviből, narancsból és mandarinból, egy deci vörösbor.
A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek és emésztőszervi megbetegedésekben szenvedők nem alkalmazhatják. A kúra ideje alatt naponta legalább 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé vagy tea elfogyasztása javasolt. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod véleményét!
OLVASD EL EZT IS!

- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

- c-vitamin
- fogyasztó praktikák