Rák, gombás fertőzés és hólyaghurut ellen
Joghurt
Olykor előfordul, hogy a drága gyógyszerek helyett van egyszerűbb és természetesebb megoldás is. Megmutatjuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán meglepő, de szervezetedben több baktérium található, mint emberi sejt. Egyedül az emésztőrendszerben körülbelül ötszáz baktériumfaj – összesen több mint egy kilogrammnyi mikroorganizmus – él. Ezeknek nagy része hasznos baktérium, mely erősíti az immunrendszert, megemészti a tejcukrot, segíti a tápanyagok felszívódását, és fenntartja az egészséges működést.

Ezenkívül nagyon fontos, hogy segít megakadályozni azoknak a bélbaktériumoknak az elszaporodását, melyek a hüvelyben és a húgyutakban lévő organizmusokkal együtt egészségügyi problémákat okozhatnak.

Táplálkozással az egészséges emésztésért

Normál körülmények között a vastagbélben élő baktériumok 85%-át a Lactobaccilusok teszik ki, a maradék 15% nagy részét pedig más hasznos törzsek alkotják. Antibiotikum szedésekor a gyógyszer ezeket a jótékony mikroorganizmusokat is elpusztítja – a fertőzésekért felelős kórokozókkal együtt. Ilyenkor hasmenés, hasgörcsök, puffadás és gombás fertőzések jelentkezhetnek – ráadásul romlik a tápanyagok felszívódása.

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a naponta minimum egy pohár joghurtot fogyasztó betegek fele olyan gyakorisággal szenvednek az antibiotikummal összefüggő hasmenésben, mint azok, akik nem esznek joghurtot.

Más tudományos vizsgálatokból pedig az derült ki, hogy az élőflórás joghurtban lévő hasznos baktériumok egyrészt csillapítják a kisgyermekkori hasmenést, másrészt visszaszorítják a gyulladásos bélbetegség, valamint az irritábilis bél szindróma tüneteit, sőt, még az ételmérgezés bizonyos típusait is enyhítik. Továbbá arra is van tudományos bizonyíték, hogy a rendszeres joghurtfogyasztással - kellően rostdús étrend mellett - megelőzhető a divertikulózis – egy igen fájdalmas és meglehetősen veszélyes emésztőrendszeri betegség – kialakulása.

A joghurt egészségvédő hatásai

A joghurtot évszázadok óta használják igen sokrétű orvosságként, de az utóbbi néhány évtizedben egyre újabb és újabb alkalmazási területeit fedezi fel a gyógyászat. Számtalan betegség kezelése vagy megelőzése során sikerrel használható.

Küzdelem a rák ellen

A joghurtban lévő Acidophilus bizonyíthatóan segít megelőzni a daganatok kiújulását a húgyhólyagrákkal kezelt betegeknél. A tejtermékben található hasznos baktériumok ugyanis megakadályozzák a káros mikroorganizmusokat abban, hogy az élelmiszerekkel kölcsönhatásba lépve rákkeltő anyagokat hozzanak létre a szervezetben.

A candidiasis kezelése

Ha a Candida albicans nevű, hüvelyben élő élesztőgomba túlszaporodik, kellemetlen viszketést és égő érzést okozhat. Egy amerikai vizsgálat során bizonyították, hogy a betegség jelentkezésének valószínűsége jelentősen csökkent azoknál a nőknél, akik napi egy pohár élőflórás joghurtot fogyasztottak. Ráadásul a már kialakult fertőzés kezelésében is fontos szerepet játszhat a tejtermék.

Arra azonban vigyáznod kell, hogy csupán élesztőgombás fertőzés esetén szabad használnod a joghurtot, ha ugyanis a problémát baktérium okozza, valószínűleg csak tovább súlyosbítod a helyzetet.

Amennyiben a betegség hátterében gomba áll, intim flórád helyreállításában a pasztörizálatlan – élőflórás – natúr joghurt segíthet. Ez a tejtermék ugyanis jótékony Lactobacillust tartalmaz. Egy mini tampont márts bele joghurtba, majd lefekvés előtt helyezd fel a hüvelybe. Ha azonban egy-két napi használat után a kínzó tünetek nem enyhülnek, mindenképpen fordulj orvoshoz.

A húgyhólyag védelme

A joghurt valódi segítséget jelenthet számodra, ha visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedsz. Egy finn vizsgálat eredményei szerint azok a nők, akik heti legalább három alkalommal esznek joghurtot, 80%-kal kisebb valószínűséggel kapnak hólyaghurutot azokhoz képest, akik ennél ritkábban fogyasztják. Mindez annak tudható be, hogy ezt a betegséget sokszor ugyanazok a mikroorganizmusok okozzák, mint a hüvely gombás fertőzését.

Az immunrendszer erősítése

Kaliforniai kutatók bizonyították, hogy napi két pohár élőflórás joghurt elfogyasztása négyszeresére növelheti a szervezet gamma-interferon szintjét. Ezt a fehérjét ugyanis azok a fehérvérsejtek termelik, melyek az immunrendszert segítik a kórozók elleni harcban.

Az erős csontokért

A laktózérzékenységben szenvedők kénytelenek mellőzni a tejet, mely a csonterősítő kalcium egyik legfontosabb forrása. Az élőflórás joghurt viszont megoldást jelenthet az enyhébb fokú tejcukor-érzékenység esetén is, mivel a benne található élőkultúra enzimjei előemésztik a laktózt a szervezet számára.

Nem mindegy, hogy melyik

Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, vásárláskor olyan joghurtot keress, melynek címkéjén az élőflórás, az aktív vagy a bio szavak olvashatóak. Azt is ellenőrizd, hogy a termék meddig őrzi meg minőségét. Ajánlott azt a joghurtot választanod, amelyik a legkésőbbi időpontig fogyasztható, minél közelebbi ugyanis a szavatossági idő lejárta, annál kevesebb mikroorganizmust tartalmaz a joghurt.

Cikkünk az 1001 otthoni gyógyír című könyv segítségével készült.

Elsősegély otthon! Nem kell minden problémával azonnal orvoshoz fordulnod, vagy a megfázás első tüneteire újabb adag antibiotikumért nyúlni: próbáld ki először az otthon is elkészíthető recepteket és hasznos tippeket! Az otthoni gyógymódok közül érdemes néhányat alkalmazni már a tünetek első megjelenésekor, hiszen ekkor általában még könnyen visszafordítható a folyamat.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára: 8990 Ft
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük