Íme, a rákdiagnosztika legújabb vívmánya! Egyszerűbb lesz a tüdődaganat szűrése
Belga kutatók új vizsgáló eljárást alkottak meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miközben az Európai Unióban a tüdőrák okozta halálozás csökken, ez a hazai statisztikáról nem mondható el. Ha pedig valakinek a tüdejében daganat jelenik meg, nem könnyű megmondani, hogy az jóindulatú daganat, illetve tüdőrák, mely sürgős kezelést igényel. Belga kutatók új vizsgáló eljárással lehetővé tették, hogy a rosszindulatú daganat pontosabb elkülönítésével a betegek túlélési esélyei javuljanak.

Új módszer a rákdiagnosztikában

A légzőszervi betegségek idei európai kongresszusán, Amszterdamban hangzott el Johan Coolen előadása, aki az egyik legkorszerűbb vizsgáló technika, a PET-CT eljárás további kiegészítéséről számolt be. A belga professzor Leuvenben dolgozik, és munkatársaival biztató eredményeket ért el a jóindulatú tüdődaganatok és a tüdőrák elkülönítése terén.

A PET-CT fejlesztése

A PET - pozitronemissziós tomográfia - vizsgálat láthatóvá teszi a különböző biológiai anyagokból kibocsájtott pozitronokat. A vizsgálat során beadott, izotóppal jelölt anyag a rosszindulatú sejtekben fölhalmozódik, és ezzel a technikával láthatóvá válik.

Ha ezt az eljárást komputertomográfiával, CT-módszerrel kombinálják, a legkülönbözőbb szövetekben jeleníthetők meg az ép és a kóros területek. A CT metszeteknek megfelelő képeket készít, így a daganatot térben ábrázolni lehet.

Folyadékmozgást mér a tüdőben

A belga kutatók úgy módosították az eleve rendkívüli technikát, hogy a hozzáadott módszer méri a tüdőben a folyadékmozgást is, és ezzel már a tüdőrák korai szakában jelzi a szerkezeti változásokat. Az új eljárás nem igényel sugárterhelést, és vértelen módszer.

50 betegen vizsgálták

A kutatók 50 betegnél alkalmazták a kombinált vizsgáló eljárást. A PET-CT ezekben az esetekben tüdőráknak vagy arra gyanúsnak véleményezte a daganatot. A kiegészítő vizsgálat egy nappal a műtét előtt történt.

A PET-CT 33 esetben pontos diagnózist adott, hét esetben tévedett, tíz esetben pedig nem tudta meghatározni az elváltozást. A módosított technika a tíz, előzőleg kérdőjeles eset mindegyikét pontosan értékelte, és az 50 esetből csak ötben nem adott pontos diagnózist. A kutatók azt remélik, hogy a kiegészített eljárás, amely a gyulladásos területeket is pontosan jelzi, lehetővé teszi, hogy csak a valóban rosszindulatú daganatokat operálják.

Ezt is szeretjük