Így szüntesd meg a hátfájást 5 perc alatt

A 4 legjobb nyújtógyakorlat

Szüntesd meg a gyötrő hátfájást pillanatok alatt, akár még a munkahelyeden is!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kellemetlen hátfájás sajnos sokak életét megkeseríti, hiszen napi nyolc vagy akár több órában is szinte mozdulatlanul meredni a számítógép képernyőjére nem éppen egészséges. Márpedig legtöbbször a problémát ez váltja ki.

Sajnos ezzel a ténnyel nem lehet mit tenni, azonban a mindennapokat is megkeserítő nyilallást, szúrást vagy hasogatást könnyedén elűzheted néhány egyszerű tornagyakorlat elvégzésével.

Egy kis anatómia

A gerincfájdalom bármely életszakaszban előfordulhat, ráadásul nemtől is független. Becslések szerint a hátfájások 70-90%-át izom-, ín- vagy ízületi problémák okozzák, gyakran az alsó háti szakasz gyengeségével együtt. A fájdalom egyéb gerincszakaszokat is érinthet, így például a háti gerincszakaszt, és kisugározhat az alsó végtagokba, a lábig vagy a lábujjakig.

Akut vagy krónikus?

A gerincfájdalom lehet akut, illetve krónikus: a szöveti károsodás fokától és a fájdalmat okozó problémától függően. Az akut fájdalom hirtelen lép fel, és súlyos fokú, általában sérülés vagy szövetkárosodás jele, sőt, akár egy rossz mozdulat is kiválthatja. Ez általában két héten belül megszűnik. Ezzel szemben a krónikus fájdalom legalább három hónapig tart, és befolyásolhatja az egész életmódodat - előfordulhat, hogy már aludni sem tudsz a kíntól.

Pár perces nyújtógyakorlatok

Mielőtt orvoshoz fordulnál, célszerű kipróbálni különböző nyújtógyakorlatokat, amelyek hátad más és más részeit mozgatják át. Így lehet, hogy már napokon belül jelentkezik a javulás.

A mellkas és a hát izmainak nyújtása

Fogj meg egy seprűnyelet vagy egy hosszú rudat a két végénél úgy, hogy a hátad mögött, a lapockák magasságában tudd tartani. Azután fordítsd a törzsedet lassan balra, majd jobbra. Ezt ismételd mindkét oldalra 20-szor.

Az ülőmunka ártalmai

Amennyiben tényleg az ülőmunka tehet a hátfájásodról, érdemes a megelőzésben is gondolkodnod. Videónkból kiderül, hogyan.

A vállízület átmozgatása

Tartsd a seprűnyelet vagy a hosszú rudat mindkét kezeddel a fejed felett, majd nyújtott karral többször lassan döntsd a törzsed az egyik, majd a másik oldalra - mindvégig óvatosan nyújtózkodva. Azután engedd le a rudat vállmagasságban magad elé, és óvatosan fordulj balra, ameddig csak ez fájdalom nélkül lehetséges, azután pedig jobbra. Ismételd ezt a mozdulatsort többször egymás után.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nyaki izmok nyújtása

A fejed felett átnyúlva helyezd a bal kezed a jobb füledre, és lassan, óvatosan nyomd lefelé a fejed úgy, mintha megpróbálnád a bal füled a válladhoz érinteni. Fokozd a nyomást, de ne fejts ki túl nagy erőt. Egy pillanatra tartsd meg így a fejed, majd lazítsd el. Ismételd meg a másik irányba is.

Tartásjavító gyakorlat

Ez a gyakorlat segít az egyenes tartás kialakításában, továbbá csökkenti a gerincre és a csípőre eső terhet. Feküdj hanyatt, a térded hajlítsd be, a talpad tartsd egyenesen a talajon, körülbelül csípőszélességű terpeszben. Hasizmaidat feszítsd meg, miközben a derekadat a padlóhoz nyomod. Érezni fogod, hogy a medencéd kissé felfelé billen. A feneked és a medencéd a gyakorlat közben el fog emelkedni a talajtól.

Cikkünk megírásában Harris H. McIlwain és Debra Fulghum Bruce Hátfájás nélkül című könyve segített.

A hátfájás a leggyakoribb oka annak, hogy sokszor minden erőfeszítésed ellenére sem tudsz egészséges és aktív életet élni. A szerzőpáros segíteni igyekszik mindazokon, akik gerinc- vagy ízületi fájdalmaktól szenvednek. Könyvükben közzéteszik klinikailag is igazolt, hatlépéses programjukat, amellyel karbantarthatod gerincedet, és tanácsaikat megszívlelve megelőzheted az orvosi beavatkozást.

Kiadja: Partvonal Kiadó.
Ára: 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük