Meglepő felfedezés az idős emberek agyáról: változást hozhat az elbutulás kezelésében
Kevesen gondolnák azt, amit most megállapítottak a kutatók az idős emberek agyi idegsejtjeiről.

idos-par-sakk
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kutatóknak először sikerült kimutatniuk, hogy egészséges idős férfiak és nők képesek ugyanannyi új idegsejtet növeszteni, mint a fiatal emberek.

A felfedezés az olyan degeneratív betegségek kezelésében lehet nagy jelentőségű, mint az Alzheimer-kór.

Az idős agy is növeszt új idegsejteket

A szakemberek között régóta vita folyik arról, hogy a felnőtt emberek növesztenek-e új neuronokat, számos korábbi kutatás ugyanis azt sugallta, hogy a felnőtt agyban nem nőnek már újabb idegsejtek és nyúlványok.  A New York-i Columbia Egyetem kutatóinak a Cell Stem Cell című tudományos folyóiratban múlt héten megjelent, új tanulmánya ellentmond ezen állításnak.

Maura Boldrini neurobiológus, a tanulmány vezető szerzője és munkatársai szerint felfedezésük azt jelezheti, hogy sok idős ember mind kognitívan - tanulási és emlékezési képesség -, mind érzelmileg jóval egészségesebb marad a korábban feltételezettnél.

- Az találtuk, hogy az idős embereknek ugyanolyan képességük van több ezer új idegsejtet növeszteni a hippokampuszban elődsejtekből, mint a fiataloknak. Azt is kimutattuk, hogy az agy temporális lebenyének alsó részén található, a megismerési és érzelmi folyamatokban szerepet játszó hippokampusz volumene azonos minden életkorban. Ugyanakkor idős emberek esetében kevesebb véredénnyel bír, és az új neuronoknak gyengébb a képességük a kapcsolatok építésére" - idézte Boldrinit az EurekAlert tudományos hírportál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az amerikai kutatók 28 hirtelen elhunyt, 14-79 éves ember agyának hippokampuszát vizsgálták, valamennyien egészségesek voltak haláluk előtt. Ez volt az első alkalom, hogy kutatók rögtön az elhalálozás után vizsgálták az emberi hippokampusz újonnan kialakult idegsejtjeit és erezettségét. A szakemberek megállapították, hogy a vizsgáltak nem szenvedtek sem elbutulásban, sem depresszióban, nem szedtek antidepresszánsokat, melyek egy általuk végzett korábbi kutatás szerint az új agyi idegsejtek termelődésére hatással lehetnek.

A rágcsálóknál és az emlősöknél a kor előrehaladásával csökken a hippokampuszban lévő új idegsejtek termelődésének képessége.

- Hasonló számban találtunk félig kifejlődött idegi elődsejtet és kifejlett neuronok ezreit - olvasható a tanulmányban. Ugyanakkor idősebbek esetében kevesebb új ér alakul ki az agyban, és kevesebb idegi elődsejtjeik, neurális őssejtjeik vannak.

Boldrini szerint ezek, valamint a hippokampuszban az idesejtek közötti csökkent kapcsolat okozhatja időskorban a csökkenő kognitív és emocionális rugalmasságot.

Ezt is szeretjük