Hogyan növelhető a száraz hüvely nedvességtartalma? A nőgyógyászt kérdeztük

Összegyűjtöttük a legjobb módszereket és hidratálókat hüvelyszárazság ellen.

orvos-valaszol-internet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha sérül a hüvely nyálkahártyája, szárazság és viszketés is jelentkezhet, hosszabb idő után pedig  könnyebben megfertőződhet. Érdemes tehát kezelni, hogy enyhítsd a tüneteket., ám vannak olyan megoldások, amiket bár sokan előszeretettel használnának, a nőgyógyászok nem szívesen ajánlják.

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász segítségével összeszedtünk néhány módszert, amik enyhítik a szárazságot odalent. Természetesen az orvosi kezelést egyik sem helyettesítheti, ezért érdemes személyesen is kikérni nőgyógyász szakvéleményét.

Természetes úton is hidratálható

Mivel a hüvelyhám más pH-értékkel rendelkezik, mint a bőr, nem lehet ugyanolyan módszerrel hidratálni, hiszen teljesen másképp működik. A bőrt hidratáló krémek a szaruréteget puhítják fel, mivel a hüvelyben nincs ilyen réteg, nem szabályos hidratálásról van szó. Kézenfekvő kezelési módok például a hormonmentes vagy gyógynövénytartalmú krémek, kenőcsök, olajok, melyek nem hidratálják, hanem bevonatot képeznek a hüvelyhámon, így enyhítik a tüneteket.

nogyogyasz

- Ezek konkrétan a hüvely saját nedvességtartalmát növelik, de tartós, folyamatos kezelés nélkül nem tudják megoldani a problémát. A hormonmentes krémek átmenetileg, a kezelés ideje alatt enyhítik a panaszokat: bevonják az irritált, égő, viszkető hámot, ezáltal javítva a páciens állapotát. Ezek a vizes vagy zsíralapú készítmények a hüvelyből álló helyzetben kifolynak, a hüvelybemenet környékéről pedig előbb-utóbb letörlődnek. Ettől függetlenül a tünetek enyhülnek a használatuk alatt, így a szexuális együttlét is kevésbé lehet fájdalmas.

Hormonmentes hüvelyhidratáló hüvelyszárazságra

A Vagisan hüvelyhidratáló nedvességgel és ápoló lipidekkel látja el a száraz nyálkahártyát, így puhává téve azt. Hormonmentes készítmény azoknak, akik nem szeretnének vagy nem alkalmazhatnak hormonos kezelést.

Promóció

Más módszerekkel is lehet segíteni a hüvelyszárazságon. Ilyen például az alkoholfogyasztás vagy dohányzás abbahagyása, vagy az esetlegesen szedett vérnyomáscsökkentők és vízhajtók elhagyása, lecserélése, hiszen ezek a gyógyszerek fokozhatják a panaszokat. Utóbbit természetesen csak és kizárólag az orvossal egyeztetve szabad megtenni.

Menopauza után hormonokkal?

Dr. Oláh Orsolya kiemelte, hogy bár léteznek hormontartalmú krémek is, ezek általában már a változókor után kerülnek előtérbe, amikor a hüvelyszárazság hormonális eredetű. 

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

- Az ösztrogéntartalmú krémek másképp működnek, mint a hormonmentesek: ezek nemcsak hidratálnak, hanem a hüvelyhám működését befolyásolják. Hatásukra a hámréteg megvastagodik, és fokozottabb lesz a nedvesedése. Ezek a krémek az ösztrogénhiányos állapotot változtatják meg, és utánozni próbálják a változókor előtti hormonális környezetet. Tartós hatás azonban kezelés nélkül ezekkel sem érhető el.

Bár ezek a készítmények jelenleg recept nélkül is elérhetőek, nem tanácsos orvosi vélemény kikérése nélkül, hosszú távon kezelni magad, hiszen a problémát egyik módszer sem fogja végleg megoldani. Nőgyógyászok azonban ajánlhatnak olyan kezelést, ami hatékony lesz hosszú távon.

Ezt is szeretjük