Hogyan növelhető a száraz hüvely nedvességtartalma? A nőgyógyászt kérdeztük
Összegyűjtöttük a legjobb módszereket és hidratálókat hüvelyszárazság ellen.

orvos-valaszol-internet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha sérül a hüvely nyálkahártyája, szárazság és viszketés is jelentkezhet, hosszabb idő után pedig  könnyebben megfertőződhet. Érdemes tehát kezelni, hogy enyhítsd a tüneteket., ám vannak olyan megoldások, amiket bár sokan előszeretettel használnának, a nőgyógyászok nem szívesen ajánlják.

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász segítségével összeszedtünk néhány módszert, amik enyhítik a szárazságot odalent. Természetesen az orvosi kezelést egyik sem helyettesítheti, ezért érdemes személyesen is kikérni nőgyógyász szakvéleményét.

Természetes úton is hidratálható

Mivel a hüvelyhám más pH-értékkel rendelkezik, mint a bőr, nem lehet ugyanolyan módszerrel hidratálni, hiszen teljesen másképp működik. A bőrt hidratáló krémek a szaruréteget puhítják fel, mivel a hüvelyben nincs ilyen réteg, nem szabályos hidratálásról van szó. Kézenfekvő kezelési módok például a hormonmentes vagy gyógynövénytartalmú krémek, kenőcsök, olajok, melyek nem hidratálják, hanem bevonatot képeznek a hüvelyhámon, így enyhítik a tüneteket.

nogyogyasz

- Ezek konkrétan a hüvely saját nedvességtartalmát növelik, de tartós, folyamatos kezelés nélkül nem tudják megoldani a problémát. A hormonmentes krémek átmenetileg, a kezelés ideje alatt enyhítik a panaszokat: bevonják az irritált, égő, viszkető hámot, ezáltal javítva a páciens állapotát. Ezek a vizes vagy zsíralapú készítmények a hüvelyből álló helyzetben kifolynak, a hüvelybemenet környékéről pedig előbb-utóbb letörlődnek. Ettől függetlenül a tünetek enyhülnek a használatuk alatt, így a szexuális együttlét is kevésbé lehet fájdalmas.

Hormonmentes hüvelyhidratáló hüvelyszárazságra

A Vagisan hüvelyhidratáló nedvességgel és ápoló lipidekkel látja el a száraz nyálkahártyát, így puhává téve azt. Hormonmentes készítmény azoknak, akik nem szeretnének vagy nem alkalmazhatnak hormonos kezelést.

Promóció

Más módszerekkel is lehet segíteni a hüvelyszárazságon. Ilyen például az alkoholfogyasztás vagy dohányzás abbahagyása, vagy az esetlegesen szedett vérnyomáscsökkentők és vízhajtók elhagyása, lecserélése, hiszen ezek a gyógyszerek fokozhatják a panaszokat. Utóbbit természetesen csak és kizárólag az orvossal egyeztetve szabad megtenni.

Menopauza után hormonokkal?

Dr. Oláh Orsolya kiemelte, hogy bár léteznek hormontartalmú krémek is, ezek általában már a változókor után kerülnek előtérbe, amikor a hüvelyszárazság hormonális eredetű. 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

- Az ösztrogéntartalmú krémek másképp működnek, mint a hormonmentesek: ezek nemcsak hidratálnak, hanem a hüvelyhám működését befolyásolják. Hatásukra a hámréteg megvastagodik, és fokozottabb lesz a nedvesedése. Ezek a krémek az ösztrogénhiányos állapotot változtatják meg, és utánozni próbálják a változókor előtti hormonális környezetet. Tartós hatás azonban kezelés nélkül ezekkel sem érhető el.

Bár ezek a készítmények jelenleg recept nélkül is elérhetőek, nem tanácsos orvosi vélemény kikérése nélkül, hosszú távon kezelni magad, hiszen a problémát egyik módszer sem fogja végleg megoldani. Nőgyógyászok azonban ajánlhatnak olyan kezelést, ami hatékony lesz hosszú távon.

Ezt is szeretjük