A hurutos köhögés kezelése: köptetőt vagy köhögéscsillapítót kell bevenni?
Minek is a köptető, ha már úgyis köhögsz? Hát ezért!

no-kohoges-szemuveg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Légúti betegségek gyakori kísérő tünete az elhúzódó, hurutos köhögés. A szervezet számára ugyan előnyös, hiszen a kórokozók eltávolítását segíti, ugyanakkor kellemetlen a sokszor rohamokba torkolló, fullasztó köhögés.

Dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont tüdőgyógyásza elmondta, hogyan enyhíthetők a tünetei úgy, hogy közben a gyógyulást sem hátráltatod.

A köhögésre szükség van

A köhögés egy természetes reflex, segítségével a szervezet a légutakba kerülő, nem kívánt anyagoktól szabadul meg. Hurutos köhögés esetén ez az anyag a hörgők által termelt váladék, melyben a gyulladást okozó baktériumok és vírusok, egyéb szennyeződések is megtalálhatóak.

- Légúti betegség esetén azért is termelődik több váladék, hogy védelmet nyújtson a gyulladás miatt sérülékenyebb nyálkahártya számára. A hurutos köhögés tehát a gyógyulási folyamat része, ám érthető okból szeretnénk, ha ez minél kevesebb kellemetlenséggel járna.

Kutyaharapást szőrével, avagy mire jó a köptető?

A köptető szó hallatán jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is kellene szedni, ha már így is a fokozott váladék felköhögése a probléma. A válasz egyszerű: a köptető - más néven hurutoldó - nem a köhögési ingert fokozza, vagyis nem gyakoribb köhögésre ingerel, hanem a letapadt, esetenként sűrű váladékot hígítja, így segíti, hogy minél előbb és minél könnyebben szabaduljon tőle a szervezet.

Kell-e szedni köhögéscsillapítót?

Hurutoldót és köhögéscsillapítót soha nem szabad egy időn belül bevenni, hiszen a felhígított váladék távozása akadályozottá válna ezzel. Hurutos köhögés esetén is szükség lehet azonban a köhögés csillapítására, ha a beteg szeretne éjszaka nyugodtan aludni. Ilyenkor ajánlott délután bevenni az utolsó adag hurutoldót, majd lefekvés előtt fél-egy órával a köhögéscsillapítót.

Tea, illóolaj és páratartalom

A hurutoldó szedésénél nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, erre minden esetben a készítmények betegtájékoztatója is figyelmeztet. A hatásukat csak így tudják megfelelően kifejteni, ezért ilyenkor érdemes több teát, vizet, leveseket, gyümölcslevet fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gyógyteák közül a hagymatea vagy kakukkfűtea ajánlható, köhögési ingert csökkentő mézzel édesítve. Az inhalálás, a párás levegő belélegzése is nyákoldó hatású. Erre a célra ajánlott a fiziológiás sóoldatot párologtató készülék használata. A házilag készített gyógynövényes-illóolajos forrázat veszélye, hogy a forró gőz belélegzése irritálja a nyálkahártyát, és forrázásos baleset is előfordulhat. Asztmásoknak, krupposoknak pedig kifejezetten árt a meleg pára.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha egyéb tünet - két-három napnál tovább tartó láz, rossz közérzet, levertség, izom- vagy ízületi fájdalom, torok- és fülfájás - is jelentkezik, akkor javasolt szakembert felkeresni. Mindenképp szükséges, ha a hurutos köhögés fokozódik, nehézlégzés, fulladásérzés, mellkasi fájdalom is társul hozzá, vagy a köpet színe megváltozik - véres vagy sárgás-zöldes árnyalatú lesz. Ha pedig a betegség megszűnt, a köptető szedését azonnal abba kell hagyni, ellenkező esetben hosszabb időn át is fenntartható a köhögéses panasz.

Hurutoldó teák

Az alábbi növényeket bátran bevetheted hurutos köhögés ellen. Nézd meg a következő képeket, és találd meg a számodra szimpatikus teát!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük