Megdöbbentő adatok a fertőzött nőkről

A hálózattá alakult hazai HPV-Centrumok ismertették az első év vizsgálati eredményeit. Az adatok sokkolóak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

HPV-Centrumok

A HPV betűszó, a humán papilloma vírus rövidítése. Ez a vírus a XXI. század egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozója. Az első HPV-Centrumot egy esztendeje a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján hozták létre Prof. Dr. Pajor Attila vezetésével. A centrum elindításában döntő szerepet játszott, hogy az utóbbi időben jelentősen bővültek a tudományos ismeretek a HPV-fertőzésről, és forradalmian új lehetőség áll rendelkezésre a vírusfertőzés kimutatására és a már kialakult fertőzés kezelésére. Mára már országszerte 16 HPV-Centrumban várják az aktív szexuális életet élő nőket. Újdonság, hogy a most nyíló első sokszakági és szájüregi HPV-Centrumokban nemcsak nőket, hanem férfiakat is fogadnak a szakemberek.

Az alapító intézetet képviselő Dr. Ács Nándor egyetemi docens bejelentette, hogy az egységes elveken működő 16 HPV-Centrumot a mai naptól HPV-Hálózattá nyilvánítják.

Új honlapot is indítottak www.hpvcentrum.hu címmel.

A HPV

A humán papilloma vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. A méhnyakrák Magyarországon az emlő- és tüdőtumor után a harmadik leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, és minden harmadik partnerváltás után számíthatunk a HPV-fertőzés jelenlétére.

2006-ban hazánkban 1535 új rosszindulatú méhnyak-elváltozást ismertek fel, és a méhnyakrák halálozási rátánk tízszer magasabb a fejlettebb európai országokhoz viszonyítva.

Kevésbé ismert tény, hogy a magas rákkockázatú HPV felelős a hímvessző-, a hüvely- és a szeméremtest-rákok 40%-áért, a végbélrákok 90%-áért, illetve a fej-nyaki rákok 12%-áért.

A vírusnak mintegy 40 típusa okoz genitális - nemi szervi - fertőzést, melyek közül jelenleg 15 jelent magas kockázatot a méhnyakrák kialakulása szempontjából.

Megdöbbentő adatok!

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán működő HPV-Centrum vezetője, Dr. Sobel Gábor egyéves adatai alapján a vizsgált nők 52,21%-ánál volt kimutatható a HPV-fertőzés. A fertőzöttek 69,93%-ban a magas kockázatú, úgynevezett rákkeltő típusokat mutatták ki.

A Dr. Sobel Gábor vezetésével működő budapesti HPV-Centrumban az első év alatt 586 esetben végeztek HPV-tipizálást a legmodernebb molekulárbiológiai teszt segítségével. A betegek 52,21%-ánál mutattak ki HPV-fertőzést, és a fertőzöttek 69,93%-a az úgynevezett magas kockázatú, rákos elváltozást előidéző HPV- típussal fertőződött meg. A korcsoport szerinti megoszlásban kiugróan magas volt a 26-45 év közötti nők magas kockázatú HPV-fertőzése, itt 227 nőből 161-nél - 70,9%! - mutatták ki az onkogén típusokat. A második leggyakoribb magas kockázatú fertőzöttség a 16-25 éves korcsoportnál volt, 57 nőből 39-nél - 68,42% - igazolták.

További kockázatok

A magas kockázatú HPV-típusok nemcsak a méhnyak, hanem a hüvely, a szeméremtest, a hímvessző, a végbél és a szájüreg daganatos elváltozásait is kiválthatják. A vírus kimutatása és tipizálása ezekről a nyálkahártyákról is lehetséges, így a panaszok, tünetek és laboratóriumi eredmények birtokában a szakemberek pontos diagnózist állíthatnak fel. A korszerű kezelési eljárások alkalmazása és a rendszeres ellenőrzés elejét veheti a súlyosabb betegség kialakulásának. A Dr. Tisza Tímea vezetésével most nyíló első sokszakági HPV-Centrumban bőr-nemigyógyászból, nőgyógyász-onkológusból, urológusból és fül-orr-gégészből álló munkacsoport foglalkozik a férfi és női betegek korszerű ellátásával.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Dr. Mózes Miklós beszámolt arról, hogy Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi daganatok okozta halálozásban. Évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés. A szájüregi rák kialakulásának legfontosabb tényezői, a dohányzás, az alkohol és a rossz szájhigiénia mellett az elmúlt években egyre több bizonyítékunk van arra, hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV-fertőzés között. Az orális HPV-szűrés jelentőségét igazolja, hogy szignifikáns összefüggést mutattak ki a méhnyakrák és a szájüregi rák előfordulása között. Egy másik svédországi tanulmány igazolja, hogy szignifikánsan nagyobb a szájüregi rák előfordulása azokban a férfiakban, akiknek a felesége méhnyakrákban szenved.

A National Institutes of Health által végzett tanulmány több tízezer 20-44 év közötti fiatalt vizsgálva megállapította, hogy a vizsgált korosztályban szignifikánsan nőtt a nyelv- és tonsilla-rák előfordulása annak ellenére, hogy a szájüregi rák előfordulása csökkenő tendenciát mutat.

Az ismert rizikótényezők közül erre a korosztályra leginkább az igen fiatalon elkezdett és megváltozott szexuális viselkedés a jellemző.

HPV-Centrum találkozó

2008 áprilisában tartották az első országos HPV-Centrum találkozót, ahol a téma az eddigi tapasztalatok megvitatása mellett a diagnosztikai, kezelési módszerek és gondozás egyeztetése volt. Itt született meg a döntés az egységes elveken működő centrumok HPV-Hálózattá nyilvánításáról. A centrumok tehát a XXI. század tudásával várják a szexuálisan aktív életet élőket rendszeres szűrésre. A szükség esetén megkezdett korszerű terápia mellett a szakszerű gondozás és a HPV-státusz rendszeres monitorozása is elengedhetetlen.

Ezt is szeretjük