Megdöbbentő adatok a fertőzött nőkről

A hálózattá alakult hazai HPV-Centrumok ismertették az első év vizsgálati eredményeit. Az adatok sokkolóak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

HPV-Centrumok

A HPV betűszó, a humán papilloma vírus rövidítése. Ez a vírus a XXI. század egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozója. Az első HPV-Centrumot egy esztendeje a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján hozták létre Prof. Dr. Pajor Attila vezetésével. A centrum elindításában döntő szerepet játszott, hogy az utóbbi időben jelentősen bővültek a tudományos ismeretek a HPV-fertőzésről, és forradalmian új lehetőség áll rendelkezésre a vírusfertőzés kimutatására és a már kialakult fertőzés kezelésére. Mára már országszerte 16 HPV-Centrumban várják az aktív szexuális életet élő nőket. Újdonság, hogy a most nyíló első sokszakági és szájüregi HPV-Centrumokban nemcsak nőket, hanem férfiakat is fogadnak a szakemberek.

Az alapító intézetet képviselő Dr. Ács Nándor egyetemi docens bejelentette, hogy az egységes elveken működő 16 HPV-Centrumot a mai naptól HPV-Hálózattá nyilvánítják.

Új honlapot is indítottak www.hpvcentrum.hu címmel.

A HPV

A humán papilloma vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. A méhnyakrák Magyarországon az emlő- és tüdőtumor után a harmadik leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, és minden harmadik partnerváltás után számíthatunk a HPV-fertőzés jelenlétére.

2006-ban hazánkban 1535 új rosszindulatú méhnyak-elváltozást ismertek fel, és a méhnyakrák halálozási rátánk tízszer magasabb a fejlettebb európai országokhoz viszonyítva.

Kevésbé ismert tény, hogy a magas rákkockázatú HPV felelős a hímvessző-, a hüvely- és a szeméremtest-rákok 40%-áért, a végbélrákok 90%-áért, illetve a fej-nyaki rákok 12%-áért.

A vírusnak mintegy 40 típusa okoz genitális - nemi szervi - fertőzést, melyek közül jelenleg 15 jelent magas kockázatot a méhnyakrák kialakulása szempontjából.

Megdöbbentő adatok!

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán működő HPV-Centrum vezetője, Dr. Sobel Gábor egyéves adatai alapján a vizsgált nők 52,21%-ánál volt kimutatható a HPV-fertőzés. A fertőzöttek 69,93%-ban a magas kockázatú, úgynevezett rákkeltő típusokat mutatták ki.

A Dr. Sobel Gábor vezetésével működő budapesti HPV-Centrumban az első év alatt 586 esetben végeztek HPV-tipizálást a legmodernebb molekulárbiológiai teszt segítségével. A betegek 52,21%-ánál mutattak ki HPV-fertőzést, és a fertőzöttek 69,93%-a az úgynevezett magas kockázatú, rákos elváltozást előidéző HPV- típussal fertőződött meg. A korcsoport szerinti megoszlásban kiugróan magas volt a 26-45 év közötti nők magas kockázatú HPV-fertőzése, itt 227 nőből 161-nél - 70,9%! - mutatták ki az onkogén típusokat. A második leggyakoribb magas kockázatú fertőzöttség a 16-25 éves korcsoportnál volt, 57 nőből 39-nél - 68,42% - igazolták.

További kockázatok

A magas kockázatú HPV-típusok nemcsak a méhnyak, hanem a hüvely, a szeméremtest, a hímvessző, a végbél és a szájüreg daganatos elváltozásait is kiválthatják. A vírus kimutatása és tipizálása ezekről a nyálkahártyákról is lehetséges, így a panaszok, tünetek és laboratóriumi eredmények birtokában a szakemberek pontos diagnózist állíthatnak fel. A korszerű kezelési eljárások alkalmazása és a rendszeres ellenőrzés elejét veheti a súlyosabb betegség kialakulásának. A Dr. Tisza Tímea vezetésével most nyíló első sokszakági HPV-Centrumban bőr-nemigyógyászból, nőgyógyász-onkológusból, urológusból és fül-orr-gégészből álló munkacsoport foglalkozik a férfi és női betegek korszerű ellátásával.

Dr. Mózes Miklós beszámolt arról, hogy Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi daganatok okozta halálozásban. Évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés. A szájüregi rák kialakulásának legfontosabb tényezői, a dohányzás, az alkohol és a rossz szájhigiénia mellett az elmúlt években egyre több bizonyítékunk van arra, hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV-fertőzés között. Az orális HPV-szűrés jelentőségét igazolja, hogy szignifikáns összefüggést mutattak ki a méhnyakrák és a szájüregi rák előfordulása között. Egy másik svédországi tanulmány igazolja, hogy szignifikánsan nagyobb a szájüregi rák előfordulása azokban a férfiakban, akiknek a felesége méhnyakrákban szenved.

A National Institutes of Health által végzett tanulmány több tízezer 20-44 év közötti fiatalt vizsgálva megállapította, hogy a vizsgált korosztályban szignifikánsan nőtt a nyelv- és tonsilla-rák előfordulása annak ellenére, hogy a szájüregi rák előfordulása csökkenő tendenciát mutat.

Az ismert rizikótényezők közül erre a korosztályra leginkább az igen fiatalon elkezdett és megváltozott szexuális viselkedés a jellemző.

HPV-Centrum találkozó

2008 áprilisában tartották az első országos HPV-Centrum találkozót, ahol a téma az eddigi tapasztalatok megvitatása mellett a diagnosztikai, kezelési módszerek és gondozás egyeztetése volt. Itt született meg a döntés az egységes elveken működő centrumok HPV-Hálózattá nyilvánításáról. A centrumok tehát a XXI. század tudásával várják a szexuálisan aktív életet élőket rendszeres szűrésre. A szükség esetén megkezdett korszerű terápia mellett a szakszerű gondozás és a HPV-státusz rendszeres monitorozása is elengedhetetlen.

Ezt is szeretjük