Nagy segítség az otthoni ápolásban: kik igényelhetik az ingyenes hospice-ellátást?

Az ingyenes, otthoni hospice-ellátásról máig sokan nem tudnak.

apolas-otthon

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az otthonápolás mindig rendkívül embert próbáló feladat az érintett családtagok számára, ám a végstádiumos betegeknél ez különösen nehéz, mivel nemcsak szakszerű ellátásra van szükség, de a hozzátartozóra nehezedő lelki teher is óriási.

A hospice-ellátók a legnehezebb helyzetben nyújtanak segítséget az otthoni ápolásban részt vevő családtagok és a beteg számára, ezért tudni kell a lehetőségről, az igénylés feltételeiről és módjáról.

Ki veheti igénybe?

A hospice-ellátást azok az előrehaladott állapotú, végstádiumos - elsősorban daganatos - betegek, illetve hozzátartozóik igényelhetik, akik már nem részesülnek aktív kezelésben. 

Fontos feltétel, hogy a beteg gondozását napi szinten a családnak kell intéznie, ugyanis állandó otthonápolási felügyeletre nincs lehetőség, az egyedül élők intézményi hospice-osztályokon tudják csak igénybe venni a szolgáltatást.

A hospice-ellátás lényege az, hogy a végstádiumban levő beteg a saját otthonában is részesülhessen a szakszerű ellátásban, biztosítva a tüneti kezelést, a szükséges fájdalomcsillapítást és a lelki támaszt, a hozzátartozók számára pedig segítséget, tanácsadást, edukációt, hogy az otthonápolást minél felkészültebben végezhessék. A szolgáltatás ingyenes, és gyógyászati segédeszközöket is kaphat kölcsön a gondozó család a hospice-ellátótól.

Mit tartalmaz az ellátás?

Az ellátás része a szakorvossal egyeztetett fájdalomcsillapítás, a tüneti kezelés, a szakszerű ápolás - a gyógyszerbeállítástól kezdve a katéterezésen és a sebkezelésen át az infúzióig -, a pszichológiai támogatás mind a beteg, mind a család részére, a családtagok felkészítése az ápolásra, illetve a gyógytorna, a mozgatással vagy az aktív tornával együtt. A hospice-szolgáltatásban lehetőség van továbbá képzett önkéntes segítők, lelkész, dietetikus és szociális munkás segítségét kérni.

Az ellátás nem jelent folyamatos betegfelügyeletet, a betegnél töltött időt és a feladatok, a segítségnyújtás körét a beteg állapota, igényei határozzák meg. A viziten túl azonban a folyamatos rendelkezésre állás is biztosított a család számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan és meddig igényelhető az ellátás?

A hospice-ellátásról keveset tudnak az emberek, pedig nagy segítséget jelenthetne, ha a kezelőorvos nemcsak a kezelések befejezéséről beszélne a betegnek, de felhívná a figyelmet a lehetőségre is, mely szerint a hospice továbbra is támogatja, segíti akár hosszú hónapokon át.

Az ellátást kezdeményezheti a beteg, annak törvényes képviselője, hozzátartozója, illetve a család- vagy szakorvos. A kezelést a családorvos saját hatáskörben vagy a zárójelentésen feltüntetett szakorvosi javaslattétel, illetve palliatív - csak tüneti kezelést biztosító - szakorvos alapján rendelheti el ötven napra, mely kétszer meghosszabbítható.

A kezdeményezés után a hospice-ellátó felveszi a kapcsolatot a családdal, majd egy írásbeli megállapodást kötnek, elintézik a dokumentációt az anamnézisről, az egyénre szabott ápolási tervről, a felmért tünetekről és a szükséges orvosi-ápolási teamről.

A hospice-ellátók listája a hospice.hu oldalon érhető el, ahol az adott intézményre kattintva az ellátási területek, tehát a falvak, városok is elérhetők, ahol igénybe vehető.

„Az életnek nemcsak hossza, hanem minősége is van”

Szy Ágnes pszichológus egy korábbi interjújában elmondta, a hospice sokak fejében még ma is az elfekvő szinonimája, pedig az életért jött létre: lényege, hogy az élet, amíg tart, minél élhetőbb legyen.

A hospice nem egyenlő a halállal: reményt, megnyugvást jelent a betegeknek

A közhiedelemmel ellentétben a hospice nem lemondás a páciensről, hanem a legtöbb, amit megtehetnek érte.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük