Nagy segítség az otthoni ápolásban: kik igényelhetik az ingyenes hospice-ellátást?
Az ingyenes, otthoni hospice-ellátásról máig sokan nem tudnak.

apolas-otthon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az otthonápolás mindig rendkívül embert próbáló feladat az érintett családtagok számára, ám a végstádiumos betegeknél ez különösen nehéz, mivel nemcsak szakszerű ellátásra van szükség, de a hozzátartozóra nehezedő lelki teher is óriási.

A hospice-ellátók a legnehezebb helyzetben nyújtanak segítséget az otthoni ápolásban részt vevő családtagok és a beteg számára, ezért tudni kell a lehetőségről, az igénylés feltételeiről és módjáról.

Ki veheti igénybe?

A hospice-ellátást azok az előrehaladott állapotú, végstádiumos - elsősorban daganatos - betegek, illetve hozzátartozóik igényelhetik, akik már nem részesülnek aktív kezelésben. 

Fontos feltétel, hogy a beteg gondozását napi szinten a családnak kell intéznie, ugyanis állandó otthonápolási felügyeletre nincs lehetőség, az egyedül élők intézményi hospice-osztályokon tudják csak igénybe venni a szolgáltatást.

A hospice-ellátás lényege az, hogy a végstádiumban levő beteg a saját otthonában is részesülhessen a szakszerű ellátásban, biztosítva a tüneti kezelést, a szükséges fájdalomcsillapítást és a lelki támaszt, a hozzátartozók számára pedig segítséget, tanácsadást, edukációt, hogy az otthonápolást minél felkészültebben végezhessék. A szolgáltatás ingyenes, és gyógyászati segédeszközöket is kaphat kölcsön a gondozó család a hospice-ellátótól.

Mit tartalmaz az ellátás?

Az ellátás része a szakorvossal egyeztetett fájdalomcsillapítás, a tüneti kezelés, a szakszerű ápolás - a gyógyszerbeállítástól kezdve a katéterezésen és a sebkezelésen át az infúzióig -, a pszichológiai támogatás mind a beteg, mind a család részére, a családtagok felkészítése az ápolásra, illetve a gyógytorna, a mozgatással vagy az aktív tornával együtt. A hospice-szolgáltatásban lehetőség van továbbá képzett önkéntes segítők, lelkész, dietetikus és szociális munkás segítségét kérni.

Az ellátás nem jelent folyamatos betegfelügyeletet, a betegnél töltött időt és a feladatok, a segítségnyújtás körét a beteg állapota, igényei határozzák meg. A viziten túl azonban a folyamatos rendelkezésre állás is biztosított a család számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan és meddig igényelhető az ellátás?

A hospice-ellátásról keveset tudnak az emberek, pedig nagy segítséget jelenthetne, ha a kezelőorvos nemcsak a kezelések befejezéséről beszélne a betegnek, de felhívná a figyelmet a lehetőségre is, mely szerint a hospice továbbra is támogatja, segíti akár hosszú hónapokon át.

Az ellátást kezdeményezheti a beteg, annak törvényes képviselője, hozzátartozója, illetve a család- vagy szakorvos. A kezelést a családorvos saját hatáskörben vagy a zárójelentésen feltüntetett szakorvosi javaslattétel, illetve palliatív - csak tüneti kezelést biztosító - szakorvos alapján rendelheti el ötven napra, mely kétszer meghosszabbítható.

A kezdeményezés után a hospice-ellátó felveszi a kapcsolatot a családdal, majd egy írásbeli megállapodást kötnek, elintézik a dokumentációt az anamnézisről, az egyénre szabott ápolási tervről, a felmért tünetekről és a szükséges orvosi-ápolási teamről.

A hospice-ellátók listája a hospice.hu oldalon érhető el, ahol az adott intézményre kattintva az ellátási területek, tehát a falvak, városok is elérhetők, ahol igénybe vehető.

„Az életnek nemcsak hossza, hanem minősége is van”

Szy Ágnes pszichológus egy korábbi interjújában elmondta, a hospice sokak fejében még ma is az elfekvő szinonimája, pedig az életért jött létre: lényege, hogy az élet, amíg tart, minél élhetőbb legyen.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük