Egy tünetmentes, halálos kór
Hogyan ismerheted fel mégis?
A hepatitis B vírus a fertőzöttek 10%-ánál krónikussá válik, és májrákhoz, májzsugorhoz vezet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint a világon minden harmadik ember megfertőződött már hepatitis B vírussal. A vírussal Magyarországon is körülbelül évente százan fertőződnek meg, az ennek következtében kialakuló májbetegségek pedig sokszor halálos kimenetelűek.

Szerencsére a kórokozó ellen már 1999 óta kötelezően oltják a 14 éves fiatalokat, továbbá az egészségügyi dolgozókat is évtizedek óta védőoltásban részesítik. Ugyanakkor a lakosság többsége még oltatlan, azaz fogékony a fertőzésre. A hepatitis vírusok közül a hepatitis B jelenti a legnagyobb problémát a világon, hiszen a tizedik vezető haláloknak számít.

Mindenki az AIDS-től retteg, pedig a hepatitis B vírus jóval fertőzőbb, mint a HIV. Ráadásul hazánkban a hepatitis B vírus tízszer gyakrabban fordul elő, mint a HIV. A legnagyobb különbség a két betegség között ma az, hogy a hepatitis B vírus védőoltással megelőzhető.

Vannak tünetek?

Sajnos a betegség klasszikus tünetei a fertőzött személyek többségénél nem mutatkoznak meg. A hepatitis B ugyanis gyakran hosszú évtizedekig lappang a szervezetben. Ez idő alatt pedig gyakran májzsugorhoz vagy májgyulladáshoz vezet a fertőzés.

Esetleges jelek

  • Sötét vizelet.
  • Hasi panaszok.
  • Fáradtság és levertség.
  • A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése.

A vírus terjedése

A hepatitis B vírus igen fertőzőképes: elsősorban vérrel és különböző testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, illetve apróbb sérülések is, de lehet a betegség átvivője fertőzött olló és borotva, piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr. Gyakran a fertőzött kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. Továbbá a vírus veszélyeztetheti az utazókat, akik olyan országban járnak, ahol nagyon magas arányban fordulnak elő vírushordozók, illetve a szabadabb szexuális életet élőket és a veszélyes munkát végzőket – például rendőröket, tűzoltókat.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A fertőzés lezajlása

Gyermekkorban a fertőzöttek 90%-ánál idült májgyulladás alakul ki, azaz semmilyen panasz vagy tünet nem észlelhető, és a betegség sajnos csak évek, illetve olykor évtizedek múlva derül ki. Ekkor pedig általában már igen előrehaladott állapotban van a kór. Felnőttekben gyakoribb a heveny májgyulladás, mely a hepatitis B fertőződés bekövetkeztétől számítva átlagosan 75 nap múlva jelenik meg, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet.

Mi a megoldás?

Megelőzés – védőoltással

Az Egészségügyi Világszervezet programja célként tűzte ki, hogy 2010-re a világ legtöbb országában a nemzeti védőoltási rend része legyen a hepatitis B elleni védőoltás, amely az egyetlen biztonságos módja a betegség elleni védekezésnek. Az oltás a vírusnak csupán egyetlen fehérjéjét tartalmazza, így a vakcinák között is a legbiztonságosabbak közé sorolható. Mellékhatásai enyhék, főként helyi fájdalom és bőrpír formájában jelentkeznek. Ráadásul ezek is csak nagyon ritkán alakulnak ki. Az oltás három részletből áll, mely életed végéig védelmet nyújt a fertőzéssel szemben. A hepatitis B elleni vakcina kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott. Elsősorban azonban a 25-50 éves korosztály számára javasolt, mivel életmódjából adódóan ez a korcsoport van leginkább kitéve a vírus veszélyének.

Magyarországon jelenleg ingyenes az oltás a B-vírust hordozó anyák újszülöttjeinek, a 14 éves korosztálynak, a krónikus hepatitis B fertőzésben szenvedők családtagjainak és az egészségügyi dolgozóknak. A védőoltásokat a háziorvos is beadhatja, de természetesen az ÁNTSZ, illetve az oltóközpontok szakemberei is segítséget nyújthatnak. Bizonyos esetekben pedig elvégezhetők olyan vizsgálatok is, melyek a korábbi fertőzéseket - védettséget -, illetve az oltások következtében kialakuló védettségi szintet mutatják ki. Ezeket a vizsgálatokat hepatológus, illetve infektológus szakemberek javasolhatják.

Kezelés - ha már megkaptad

A krónikus hepatitis esetében a felismerés a legfontosabb, mivel a kezelésre számos módszer áll ma rendelkezésre. Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy az esetek nagyobb részében élethosszig tartó gyógyszeres kezelés szükséges, mely nyilvánvalóan nem a legjobb megoldás. A tökéletes megoldás ennél a betegségnél is a megelőzés.

Ha érdekel egy hepatitis-fertőzött beteg személyes vallomása, olvass bele a blogjába!

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük