Hány fokon kell mosni a fehérneműt?
A nőgyógyász válasza
Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt a fehérneműk tisztaságának megőrzéséről kérdeztük.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fehérneműk elsődleges célja, hogy védjék a külső nemi szerveket kórokozóktól, kisebb sérülésektől. Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsd a fertőzésveszélyt, érdemes mosásukhoz megfelelő hőfokot választani.

Arról, hogy milyen fehérneműt válassz, illetve hány fokon mosd, dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Milyen anyagból legyen a fehérnemű?

- A mindennapokban nincs jobb viselet a pamut fehérneműnél, hiszen természetes anyag, jó légáteresztő képességű, nem irritálja a bőrt. Ezzel szemben a műszálas fehérneműk kismértékben hajlamosíthatnak a nőgyógyászati fertőzésekre, de ha nincsenek időről időre ilyen panaszaid, hordhatod őket - mondja dr. Oláh Orsolya.

A műszálas fehérneműkkel kapcsolatban felmerül egy másik probléma: általában durvább anyagból készülnek, és kevésbé rugalmasak, mint a pamutdarabok, így irritálhatják a bőrt, és súlyos esetben még a vérkeringést is akadályozhatják a leszorított területeken.

- Emiatt azt javasolnám, hogy az anyagon kívül mindig körültekintően válassz méretet is, a műszálas, csipkés, strasszköves csábító darabokat pedig tartogasd a különleges alkalmakra - ajánlja dr. Oláh Orsolya.

Mennyire egészségtelen a tanga?

A tanga több szempontból előnytelen, erről egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk. Testmozgás közben folyamatosan mozog a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső között, amelyeket alig három-négy centiméter választ el egymástól.

- Ilyen esetben ha például a bélben normálisan is előforduló E. Coli baktérium kerül a tanga hátsó részére, az könnyen megfertőzheti a hüvelyt vagy a húgycsövet, és erre hajlamos pácienseknél hüvelyi vagy húgyúti fertőzést okozhat. Mindamellett a tanga viselése önmagában nem okoz problémát, egészséges, panaszmentes nőknél nem fokozza a hüvelyi, illetve a húgyúti fertőzések esélyét - részletezi dr. Oláh Orsolya.

Hány fokon mosd a fehérneműt?

A pamutbugyik jobban bírják a magas hőmérsékletet, mint a műszálasak. A legtöbb gyártó kézi mosást javasol alacsonyabb hőfokon, mivel ezzel őrizhető meg a legtovább a fehérnemű eredeti színe, rugalmassága, textúrája.

- Orvosi szempontból viszont javasolt a 60 fokon történő mosás és az azonnali teregetés, ugyanis a kórokozók nagyon szívesen szaporodnak a nedves, légmentesen elzárt ruhában. Egy amerikai kutatás érdekes eredménye szerint egy adag fehérnemű mosása során 100 millió E. Coli baktérium kerül be a vízbe a fehérneműn akár láthatatlanul is megbújó székletmaradványokból. Ennek ellenére igaz, hogy akinek soha semmilyen hüvelyi fertőzése nem volt, annak valószínűleg az után se lesz, ha kímélő 30 fokos programmal mossa ki a fehérneműit, vagy langyos vízben, kézzel. Aki viszont évek óta visszatérő nőgyógyászati vagy húgyúti fertőzésekkel küzd, válasszon strapabíróbb pamut fehérneműt, és mossa magasabb hőfokon - javasolja dr. Oláh Orsolya.

Szárítsd a napon!

A napfényben lévő ultraibolya sugarak kiváló fertőtlenítő hatással bírnak, így ha van rá lehetőséged, tavasztól őszig szárítsd a fehérneműket a tűző napon. Alkalmanként pedig beiktathatsz egy üres mosást is egy adag fertőtlenítővel vagy hipóval, normál mosási programmal - ezzel is csökkentve a kórokozók számát a mosógépben.

Van-e különbség fehér és színes fehérnemű között?

A ruhák gyártásánál vegyszereket használnak a természetes rostok tisztításához, a szövéshez, a fehérítéshez, a színezéshez és a tartósításhoz is. Ezek az anyagok magas koncentrációban toxikusak, rákkeltőek lehetnek, de a gyártásnál engedélyezett koncentrációban elviekben nem veszélyesek.

- Emiatt nagyon fontos, hogy ruhaneműt csak megbízható helyről vásárolj, és az első viselés előtt mindenképpen mosd ki a terméket, hogy - az alapvető higiéniás szempontok mellett - a vegyszerek maradványait is el tudd távolítani. A fehérnemű színe toxikológiai szempontból nem számít, ha biztonságos festéket használ a gyártó - tudjuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Ezt is szeretjük