Ha az evés gondolatától is hízol: súlyos betegségek a túlsúly mögött

Az elhízás komoly egészségügyi problémákat okozhat, de néha maga a túlsúly a tünet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlsúly nem csak esztétikai problémákat okoz, a karcsúság pedig nem egyszerűen divat kérdése. A fölösleges kilók és a zsír lerakódása megterheli a szívedet, a keringési rendszeredet, a rossz anyagcsere és a mérgek felhalmozódása pedig az egészséged általános romlásához vezethet.

Nemcsak a túlsúly okozhat azonban betegségeket, az is előfordul, hogy maga az elhízás egy betegség tünete. Tudd meg, mik lehetnek az intő jelek, és hogy milyen betegségek rejtőzhetnek a megállíthatatlan hízás hátterében.

Hormonproblémák

Ha a hormonprobléma egyik tünete a túlsúly, akkor valószínűleg a hasnyálmirigy környékén kell keresni a bajt, de akárcsak a betegség, a tünetek is sokfélék és összetettek lehetnek.

Sajnos a mesterséges kiegészítőkben gazdag ételek és a különböző kemikáliákkal való mindennapi találkozás következtében a hormonproblémák ma már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, ám szerencsére többnyire jól kezelhető betegségről van szó.

Hormonális eredetű elhízásra akkor kell gondolnod, ha nem eszel gyakrabban vagy többet, mint az egészséges adag, mégis hízol, mintha a szervezeted képtelen lenne energiává alakítani a bevitt tápanyagokat, illetve lebontani a mérgeket.

A hormonális hízáshoz társulhatnak bőrproblémák, menstruációs zavarok vagy akár erősebb szőrnövekedés, de magas vérnyomás, izzadás és az alvászavar is.

Ha hormonproblémára gyanakszol, ne csak az alkatod, az egészséged érdekében is keress fel egy szakembert. Mivel hormonháztartásunk rendkívül összetett, az öndiagnózis lehetetlen, egy teljes körű kivizsgálással azonban az orvosod feltárhatja az okokat, és a megfelelő kezeléssel jó eséllyel megszüntethetőek a kellemetlen tünetek és az elhízás. Ha többet szeretnél megtudni a hormonális hízás tüneteiről, kattints ide.

Cukorbetegség

Az anyagcsere-betegségek egyik leggyakoribb változata a cukorbetegség, amit a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya okoz. Mivel a cukrot az inzulin szállítja a sejtekbe, ahol az energiává alakul, a hiány magas vércukorszintet és súlyos szövődményeket eredményezhet.

Bár az egyes típusú cukorbetegség egyik jellemző tünete a hirtelen fogyás, a kettes típusú, nehezebben felismerhető cukorbetegségben szenvedők jelentős százaléka túlsúllyal is küzd. Az orvostudomány még csak most kezdi pontosan felismerni az elhízás és az inzulinhiány közötti összefüggést, ám ha a cukorbetegség más, jellemző tüneteit is észleled magadon, mindenképpen érdemes felkeresned az orvosodat, és elmondanod, hogy mire gyanakszol.

A legismertebb tünetek közé tartozik az állandó szomjúságérzet és az acetonszagú lehelet, de a látászavarok és a normálisnál lassabban vagy nehezebben gyógyuló bőrsérülések is cukorbetegségre utalhatnak.

A látászavarok, az állandó kimerültség és a fertőzésekre - például a gombára - való hajlam is intő jelek lehetnek, ezért, ha valamelyiket észleled, keresd fel a háziorvosodat. Diétával és gyógyszeres kezeléssel a diabétesz ma már jól karbantartható.

Pajzsmirigyproblémák

Az egyik legfontosabb belső elválasztású mirigy, amely többek között az izmok és az emésztőrendszer épségéért felel, de megbetegedése a szívedre is rossz hatással lehet. Ezért is nagyon fontos, hogy ha pajzsmirigyproblémád van, az orvosod mielőbb diagnosztizálja és kezelje azt, nehogy komolyabb szövődmények lépjenek fel.

Mivel a pajzsmirigy az emésztőrendszer működésére is hatással van, ha nem megfelelően működik, az rossz anyagcseréhez és elhízáshoz vezethet. Intő jel lehet a gyakori fejfájás, az állandó kimerültség és a cikluszavar is. Egy egyszerű laborvizsgálattal könnyen eldönthető, hogy valóban a pajzsmirigy alulműködése okolható-e a problémák miatt, a diagnózis után pedig a betegség gyógyszeres kezeléssel tünetmentessé tehető.

Neked okoz egészségügyi problémát a túlsúly?

Ezt is szeretjük